Kvotering i bolagsstyrelser

I dag kom nyheten att regeringen lägger fram ett lagförslag om kvotering i bolagsstyrelser. Om lagen går igenom ska 40 % av ledamöterna vara kvinnor senast 2019, annars blir det böter i storleksordningen 250 000-5 000 000 kr.

Kalmars enda börsbolag skulle påverkas av den här lagen. I Electra Gruppens styrelse är endast 1/6 eller 16,7 % av styrelsemedlemmarna kvinnor.

I min intervju med vd Anneli Sjöstedt i februari, innan något lagförslag fanns på bordet, frågade jag henne om vad hon tyckte om en kvoteringslag till bolagsstyrelser. Då svarade hon så här:

”Det är en jättefånig diskussion. Jag vill inte komma med i en styrelse bara för att jag är kvinna. Jag vill komma med för är bra på någonting.

Innan jag tillträdde satt en man på min position och fick ingen uppmärksamhet överhuvudtaget. Sedan kommer jag in och Dagens industri, Svenska Dagbladet, ja verkligen alla skulle göra ett reportage om mig. Först visste jag inte hur jag skulle hantera det. Men samtidigt skulle det vara bra publicitet för Electra och vi skulle synas i rampljuset. En väninna sa också till mig vid det tillfället att jag skulle se det som att jag var en förebild, och att fler kvinnor skulle våga ta steget.

Men det är väldigt konstigt. Jag gjorde precis samma jobb som min företrädare. Men han fick ingen uppmärksamhet, och här får jag uppmärksamhet bara för att jag är tjej.”

Hela intervjun med Anneli Sjöstedt kan ni läsa här!

Ett år sedan börstoppen!

I morgon, den 27 april, är det ett år sedan börsen toppade. Sedan dess har OMXS30 tappat nästan 20 %.

Det jag minns allra mest under det senaste börsåret är den galna augustimåndagen. Då fick vi se några av världens största bolag falla tvåsiffrigt och market makers vara som bortblåsta. Det var verkligen en rädsla som genomsyrade alla världens börser, och vi som var med och följde händelseförloppet blev en erfarenhet rikare.

***

I år rivstartade börsen söderut och jag fick tog tillfället i akt att köpa aktier i svenska bolag för första gången (bortsett från preferensaktier) sedan Mekonomen-köpet i oktober 2014.

Börsen stängde till och med lägre i februari i år än under oktoberdippen 2014.

Men trots den tydliga nedåttrenden så har det ändå gått att tjäna pengar när börsen rekylerat upp.

***

Jag har börjat ta en position i H&M och har ett GAV på 272,7 kr. Aktien har återhämtat sig nu och handlas kring 300 kr, mycket tack vare att Stefan Persson köpt aktier för mångmiljardbelopp.

Nordea befann sig i ett rejält blåsvärder i samband med Panama-läckan. Det är möjligt att allt inte kommit fram ännu. Men den hajpen som det var kring Panama-dokumenten när de skulle släppas, har det knappast levt upp till. Och Nordea som målades upp som en riktig bov på förhand, är det oklart om de brutit mot några lagar eller regler överhuvudtaget.

Aktiekursen pressades dock ner och jag köpte ett gäng för 73,35 kr/aktie.

Nu när Panama-härvan lagt sig i nyhetsflödet har vi, trots hoten från privatpersoner och fackförbund om att byta bank, inte sett någon massiv kundflykt från Nordea. Det har resulterat i att investerare har kommit tillbaka till och aktien har återhämtat sig.

***

Sedan mina köp i H&M och Nordea har de båda gått upp ca 8-9 %, vilket är en riktigt bra årsavkastning!

***

Den senaste månaden har både börsen som helhet och de aktier jag kan tänkas köpa kommit upp på nivåer som inte skriker köpläge.

Men nu kommer vi in i en psykologisk betydelsefull period på börsen. Jag skrev förra året om ”Sell in May and go Away”.

Eftersom jag ska vara nettoköpare av aktier i många år framöver vill jag se lägre aktiekurser, så jag kan får fler aktier i kvalitetsbolag för pengarna. Därför håller jag tummarna för att säsongsdevisen visar sig vara en bra strategi även för 2016.

Sedan den 27 april förra året pekar trendlinjen nedåt. Bild: Avanza
Sedan den 27 april förra året pekar trendlinjen nedåt. Bild: Avanza

Kommunen diskuterar minusränta med banken

Med anledning av Svenska Dagbladets artikel i måndags om att Nordea börjat kräva betalt av kommunerna för skattebetalarnas pengar, tog jag kontakt med Kalmar kommuns ekonomichef Urban Sparre, för att ställa några frågor om hur det ser ut i Kalmar.

Kalmar kommun har nämligen just Nordea som sin husbank.

På vårt koncernvalutakonto, eller vårt ”toppkonto”, som vi brukar kalla det, har vi i dag 47,1 miljoner kronor, informerar Urban.

Urban bekräftar också att det förts diskussioner med Nordea om att införa en inlåningsavgift på ”toppkontot”. Men för att det ska bli verklighet krävs det en prisjustering i avtalet. ”Det står ingenting om någon inlåningsavgift i vårt avtal med Nordea”, säger han.

I Svenska Dagbladets artikel framgår det att Nordea besvarat hoten från de kommuner som hotat med att byta bank med att de andra storbankerna kommer följa efter deras linje så småningom. Det är dock inte bekräftat från Nordea.

Urban tycker det är svårt att förhålla sig till att man ska behöva betala för att ha pengar på banken. ”Det är en ny företeelse med minusränta men det borde gå att lösa på ett annat sätt”, anser han.

Tror du skattebetalarna i Kalmar kommer få betala för att ha pengar på banken?

Nej, det tror jag inte. Vi har möjlighet att anpassa oss och lösa det i så fall. Exempelvis genom att amortera på våra skulder.

H&M på kroken

Grattis Nordnet Bank, som passerade 500 000 kunder i veckan. Det firade dem med att erbjuda oss kunder gratis handel i fem aktier på fem olika marknader. Apple, Novo Nordisk, H&M, Nokia och Statoil.

Av de fem vill jag ha Novo Nordisk och H&M i min portfölj. Eventuellt Apple också. Det som skrämmer mig i det fallet är hur snabbt något kan bli omodernt i den branschen. Men varumärket är starkt och de tjänar nästan äckligt mycket pengar!

Som fredagsunderhållning la jag in några småordrar i H&M och fiskade i orderdjupet. Jag fick avslut två gånger, dels på 279 kr och senare på 279,30 kr. Kul!

De aktierna har numera försvunnit från ”free floaten”!

***

På tal om Nordnet. Jag klagade lite till Nordnets sparcoach Alexander Gustafsson förra helgen i samband med UA-akademin i Kalmar. Jag tyckte Avanza sprungit ifrån och att deras hemsida var vassare.

Alexander kontrade med att en helt ny hemsida kommer lanseras under andra kvartalet. Dessutom kommer en Shareville-app släppas när som helst.

Svar på tal!

Den nya hemsidan ser jag verkligen fram emot!

Vad hände i HQ Bank?

Ett fall som intresserat mig sedan en tid tillbaka är HQ-kraschen.

På sommaren 2010 drog Finansinspektionen in HQ Banks tillstånd och Sveriges kanske största bankkrasch var ett faktum. Det som föranledde kraschen var bankens tradingportfölj, som enligt Finansinspektionen och åklagaren var kraftigt övervärderad.

I dag nästan sex år senare är rättegången mot de fem personer som åtalats i gång, och det ska äntligen klargöras vilket ansvar personerna som sitter åtalade hade. Fokus i media ligger främst på finansmannen Mats Qviberg eftersom han sitter med pengarna och är den som kan betala det miljardskadestånd som försvaret kräver.

De flesta som är insatta i HQ-härvan har sannolikt läst Carolina Neuraths bok Den stora bankärvan. Jag gillade den skarpt och kommer ihåg att jag sträckläste den på en sommarsemester på Mallorca för några år sedan. Känslan efter man har läst den boken är att det kommer bli fällande domar.

Men det finns som bekant alltid två sidor av ett mynt.

I höstas kom Q:et i HQ, Mats Qviberg, ut med boken Boken om Q, och jag klickade hem den direkt när den släpptes. Även om han inte fokuserar på HQ-härvan i boken så ger Mats Qviberg en helt annan bild av framförallt hans egen inblandning i kraschen. Han ger ett tämligen säkert intryck av att han inte kommer att bli fälld.

Läs eller lyssna på båda böckerna.

Jag håller faktiskt på att läsa om Den stora bankhärvan just nu för att uppdatera mig i fallet.

***

Rättegången har pågått i drygt två veckor. Det skrivs och sägs mycket i medier. Både Neurath och Qviberg är frontfigurer kring målet. De är också aktiva och kommenterar utvecklingen genom olika kanaler.

En indikator hur det kommer gå i rättegången är aktien HQ som är noterad på Aktietorget. Den enda verksamhet som de har är att driva skadeståndsmålet.

Sedan rättegången började den 9 februari har aktiekursen gått ner ca 30 %. Det kan tolkas som att en fällande dom blivit mer avlägsen.

Det är sagt att rättegången ska vara klar innan sommaren och att domen ska komma efter sommaren. Oavsett vad domen blir lär det överklagas och vi kan nog räkna med att det blir en utdragen historia.

Sparkonto med 0 % i ränta – vad är alternativet?

Med en reporänta på – 0,5 % och marknadsräntor upp till 5 år som också är negativa, är det inte konstigt att majoriteten av svenska folket sitter med 0 % i ränta på sitt sparkonto.

Det går naturligtvis att jaga några tiondelar hit och dit. Exempelvis ger Norwegian 0,9 %, Santander 0,8 % och SBAB 0,65 %, enligt Compricers jämförelsesajt. Men gemensamt för de klassiska storbankerna är att vi inte får någon ränta på våra sparkonton.

Förutom nischbankernas ränta med statlig insättningsgaranti finns det ett annat sätt att få en ”säker” ränta på dina pengar. Genom att använda dig av ditt skattekonto hos Skatteverket kan du erhålla just det. Räntan på skattekontot kan inte enligt lag understiga 0,5625 %. Den är dessutom skattefri.

Skatteverket uppskattar att ca 22 miljarder kronor är ”sparpengar” på deras skattekonton för privatpersoner och företag. Detta enligt ett pressmeddelande Skatteverket skickade ut tidigare i dag.

Alternativet till sparkonton/skattekonton är korta räntefonder. I det rådande ränteklimatet har fonderna ruggigt svårt att leverera en positiv avkastning. Spiltan Räntefond Sverige, som är min favorit bland räntefonderna, har exempelvis backat nästan en halv procent de senaste sex månaderna.

Så just nu ser jag inte de korta räntefonderna som ett alternativ.

***

Jag tycker dock inte att 0 % på sparkontot är så dåligt i dag. Är du i behov av pengarna i närtid (resa, bil, bostad etc) bör man inte spekulera med sina pengar. Och att jaga några tiondelar kanske är mer tidskrävande än vad du får tillbaka.

Att inflationen inte tillfredsställer Riksbanken gör att värdet på dina pengar inte heller urholkas.

Med 0 % i ränta på sparkontot kommer vi inte få någon utväxling på våra pengar. Men vi vet i alla fall vad vi får – och det är precis det vi vill med en del av våra pengar.

En kort summering av januari

Vi kan lägga en tolftedel av 2016 till handlingarna och vi har fått uppleva en av de sämsta starterna på börsen i historien. Det stora indexet OMXS30 är ner 6,26 %. Det har varit flera dagar under januari där svängningarna varit stora – och vi kan räkna mer fler svängiga dagar även framgent.

Något som kommer fortsätta bidra till svängningarna är alla rapporter som är på gång in. Rapportsäsongen har visserligen redan tjuvstartat, men de allra flesta har vi framför oss. I veckan som kommer finns flera gobitar att sätta tänderna i. Eller vad sägs om Swedbank, Skanska, Volvo och Betsson? På fredag rundar vi av rapportveckan med Kalmars enda (vad är det som tar sådan tid, Royal Design?) börsbolag Electra Gruppen, som ska visa sina siffror för fjärde kvartalet. Ser vi Apple-effekten nu, Anneli Sjöstedt?

***

En tydlig trend så här långt in i rapportsäsongen är marknadens utdelningsfokus. Generellt har marknaden belönat bolag som levererat på utdelningsestimaten och ratat bolag som inte övertygat. Nordea, Byggmax och H&M är bolag som fick stryk av marknaden som kan förklaras med utdelningen.

***

För egen del har januari gått bra. Jag har gjort en transaktion när jag köpte H&M för 275 kr.

Oskar Karlsson (förvaltare på Handelsbanken) kommenterade just H&M i EFN Börslunch. Han tyckte det var ”januarirea på ett klassiskt basplagg”. Jag gillade uttrycket, även om jag inte riktigt håller med om att det är rea än. Grymt program, för övrigt!

Avkastningsmässigt lyckades jag med nöd och näppe hålla mig över plusstrecket.

 

Januari 2016
Januari 2016

Vintertankar – fokus på $$$

Vintertankar

Teckna-sälj! Vilken framgångsstrategi det har varit att spekulera i nyintroduktionerna i år. Jag twittrade om Attendos introduktion förra veckan. Erbjudandet blev som väntat också kraftigt övertecknat och aktien rusade på börsen i måndags.

Tilldelningen blev 100 aktier var till de som tecknat, vilket innebär ca 2 000 kr om man sålde på introduktionsdagen. Fina julklappspengar!

Undantaget som bekräftar regeln måste ju då vara Scandic, som ringde i börsklockan i dag. Teckningskursen blev 67 kronor, vilket var lågt med tanke på det oseriösa teckningsintervallet 66-81 kronor.

Av teckningskursen att döma kan vi dra slutsatsen att intresset inte varit superstort. Peter Benson skrev en läsvärd analys om Scandic i förra veckan. Jag delar hans tankar och kommer inte springa mig svettig efter några aktier i Scandic.

Scandic handlas i skrivande stund till 64 kronor.

***

Jag gillar försäkringsbolag och dess affärsidé. Jag tror dock inte att försäkringsbolag gillar stormar som Gorm.

***

Coca-Colas julreklam är här!

***

Alla blickar riktas mot ”Super-Mario” i morgon.

***

Skatten på ISK/KF höjs, trots att statslåneräntan är lägre. Det beror på det som jag skrev om i våras. Numera är siffran 0,42 % den viktiga att hålla reda på.  Det är fortfarande riktigt fördelaktigt i jämförelse med alternativen!

***

Snart får alla som jobbar och betalar skatt mer pengar.  PPM-pengarna trillar nämligen in. Hur placerar du dina pengar?

***

Det har varit löjligt billigt att låna CSN-pengar under 2015. Nästa år blir det ännu billigare!

***

Ingen missade väl Black Friday? Jag vet inte hur många artiklar jag läst med företag som slagit försäljningsrekord. Många är det i alla fall. Kul så. Marginalerna då, är de lika roliga?

Och med den reajakten som råder, vem köper ens någonting till ordinarie pris?

Avanza körde en uppskattad grej under Black Friday: gratis courtage på amerikanska aktier.

Behöver jag säga att Avanza aldrig haft så många avslut på amerikanska aktier som i fredags? Och då hade den amerikanska börsen bara öppet halva dagen…

Jag kan dock tycka att det finns en poäng med att det ska kosta en slant att köpa aktier. Det uppmanar till eftertanke, för som jag ser det, är aktier inget man köper fram och tillbaka.

***

OPEC har möte i Wien på fredag. Förra året vid den här tiden skrev jag en del om oljepriset. Jag funderade till och med på att ge mig själv en svart julklapp. Hur som helst, oljan är fortfarande på tapeten.

Tomte

$$$

Dollarn bara kör. Jag som klagade på dollarns utveckling inför vår Miami- och Karibienresa förra året, när den på kort tid gick från 6,4 till 7,4. I dag hade resan blivit ännu dyrare då vi börjar närma oss 9 kronor.

På tal om dollarn. Jag har leget och ligger fortfarande väldigt tungt i amerikanska bolag. Nästan ohälsosamt tungt faktiskt.

67 % av aktieportföljen har exponering mot den amerikanska valutan. Jo, det är ohälsosamt mycket. Men jag har noterat trenden och det har varit svårt att gå emot den. Och högsta prioritet hos Riksbanken verkar ju fortfarande vara att hålla svenska kronan nere.

Dollarutvecklingen har piskat på avkastningen i min portfölj till höjder som inte hade uppnåtts annars. Och den har kryddat till mina aktieutdelningar rejält dessutom. Nackdelen är att det blir dyrare när man ska köpa, men eftersom jag i princip har köpstopp, gör det inte speciellt mycket för tillfället.

Fick lite mer pengar än vanligt av Starbucks i måndags. Det beror dels på dollarutvecklingen men framförallt på att de höjt utdelningen med 25 %!

Ännu mera om dollarn. Spräcker vi 9-kronorsgränsen när Janet Yellen höjer räntan? Och höjer hon räntan nu i mitten av december? Majoriteten av experterna tror att hon gör det.

USD/SEK. Graf från di.se
USD/SEK. Graf från di.se
En George Washington kostar just nu 8,68 svenska kronor.
En George Washington kostar just nu 8,7 svenska kronor.
Resa hade blivit dyrare i år. På bilden ser ni Fanny, Viktor, Elin och jag, när vi njuter av tillvaron på Bahamas!
Resa hade blivit dyrare i år. På bilden ser ni Fanny, Viktor, Elin och jag, när vi njuter av tillvaron på Bahamas!

Tänk efter, finansministern

Bankskatt?

Jag skrev för någon vecka sedan om boräntorna. Eftersom det är ett aktuellt ämne för oss i och med vårt husköp, så kommer det återkomma i bloggen med jämna mellanrum.

Finansminister Magdalena Andersson och hennes parti Socialdemokraterna är på jakt efter pengar till statskassan. Finansministern anser att bankerna är underbeskattade och vill därför införa en bankskatt.

Vad har då detta med bolåneräntorna att göra?

Jo, en eventuell bankskatt kommer sannolikt bara belasta oss kunder – det är vi som kommer att få betala för kalaset. Nordeas Sverigechef Lennart Jacobsen kommenterade så här i Svenska Dagbladet på frågan om kostnaderna kommer föras vidare på kunderna: ”På ett eller annat sätt kommer det att bli så. Vi måste vara lönsamma.”

Ett smidigt sätt för bankerna är att öka sina marginaler på just bolånen. I Svenska Dagbladet kunde vi läsa om SEB som höjer sina bolåneräntemarginaler. Det kommer bli en tråkig överraskning för deras kunder när det är dags att förhandla om räntan. Samma sak gäller statliga SBABs kunder, som också kommer få betala högre räntekostnader efter nästa förhandling.

Ett annat sätt är att höja kortavgifterna. Handelsbanken flaggade nyligen för att man från och med januari 2016 kommer höja kortavgiften för sitt Allkort med 44 %.

Notan för den eventuella bankskatten kommer alltså vi kunder stå för – med högre bolåneräntor som en del i det. Ha med det i beräkningarna, Magdalena Andersson.

Electra Q3: Apple-effekten

Electra Gruppen Q3

Kalmarbaserade Electra Gruppen kvartalsrapporterade i dag och visade upp siffror för det tredje kvartalet. Nettoomsättningen uppgick till 366,8 (411,6) MSEK och rörelseresultatet uppgick till 10,1 (12,4) MSEK.

Efter perioden för kvartalet har Electra Gruppen förvärvat 45 % av vitvarukedjan El-Salg A/S. Dessutom har man tecknat avtal med djurkedjan Dogman samt telekomkedjan Telliberry om att implementera butiksdatasystemet Smart i deras verksamheter.

Vi får alltså vänta på bokslutskommunikén i februari 2016 innan någon effekt av förvärvet och avtalen syns i Electra Gruppens siffror.

kalle
Analytikerna på Remium hade antagligen inte koll på Apple-effekten och var snett ute med sina gissningar. Ingen analytikermassage från Electra Gruppens sida!
Apple-effekten

Den stora snackisen efter rapporten skulle handla om världens största börsbolag Apple.

Anneli Sjöstedt skriver i kommentarerna till kvartalsrapporten: ”Omsättningsminskningen är främst hänförlig till segmentet Logistik & IT och förklaras i huvudsak av att Apple lanserade årets nya Iphone i kvartal fyra istället för i kvartal tre som tidigare år.”

Men någon vidare information om Apples samarbete med Electra Gruppen är det svårt att hitta. Jag mejlade därför vd Anneli Sjöstedt för att försöka få lite mer kött på benen.

Till svar fick jag att Electra Gruppen inte kommunicerat ut någon information kring vare sig hur stor del av omsättningen Apple står för eller vilken avtalslängd kontraktet med Apple är skrivet på.

På följdfrågan om vad som kommunicerats ut till marknaden angående deras samarbete svarade Anneli Sjöstedt så här:

”Vi har avtal med alla större leverantörer inom hemelektronikmarknaden och det har vi förmedlat till marknaden. Apple är en av flera viktiga leverantörer. Lanseringen av en ny Smartphone är för den svenska marknaden och för Electra som är stora på Telecom oerhört viktig och visar sig i både omsättning och hanterade order.”

En stark Q4-rapport att vänta?

Det vi vet är att Iphone 6s har slagit säljrekord när den släpptes. Vi kan därför anta att fjärde kvartalet med julhandeln inräknad – som vanligtvis är Electra Gruppens starkaste – har förutsättningar att bli riktigt starkt!

Den 5 februari 2016 öppnar Electra Gruppen böckerna igen.

 

Anneli Sjöstedt - här efter en föreläsning i Jenny Nyströmsskolans lokaler tidigare i våras.
Anneli Sjöstedt – här efter en föreläsning i Jenny Nyströmsskolans lokaler tidigare i våras.