Börsåret 2015

Mina tankar inför 2015

Så här skrev jag i januari:

”Inledningsvis tror jag på en relativt stabil börs fram till utdelningssäsongen börjar ta fart i mars och april. Har vi inte fått se solida och starka rapporter i Q1 och Q2, tror jag det kan bli väldigt svängig därefter. När marknaden ha fått se halvtrista rapporter, inte ser några triggers i närtid och samtidigt har utdelningssäsongen bakom sig, tror jag att folk kommer börja sälja av. Och med oktoberraset i bakhuvudet vet vi att det kan gå snabbt utför.”

Min börsgissning var att SIXRX skulle gå -14,17 %

Jag hade nämnde även CellaVision som en aktie jag trodde skulle kunna gå bra under året.

Så här gick det…

Q1 och Q2 blev inte bara stabilt – det blev kanonbra! Inledningen av året tog alla med storm och nollräntan eldade på börsen. När börsen toppade 27 april så hade avkastningen passerat 20 % -strecket.

Därefter har det varit desto svängigare och trendlinjen pekar nedåt. Främst minns jag den häftiga börsdagen måndagen den 24 augusti, då de svarta rubrikerna duggade tätt.

Så här gick det för mig:

Mitt ISK: 17,48 %

Min Kapitalförsäkring: – 4,01 %

Bästa aktie 2015*: Starbucks (47 %)

Sämsta aktie 2015*: Mekonomen (-15 %)

Mitt ISK under 2015.
Mitt ISK under 2015.
Min kapitalförsäkring under 2015.
Min kapitalförsäkring under 2015.

Så här gick det för andra:

SIXRX: 10,40 %

CellaVision: 77 %

Olja: – 33 %

Dollar: 8 %

Norge: 5 %

Danmark: 36 %

Finland: 10 %

USA: – 2 %

Bäst i portföljen under 2015!
Bäst i portföljen under 2015!

Kommentarer

– Jag får börja med att kommentera min börsgissning, så vi får det ur världen. Jag trodde på tvåsiffrigt minus och det slutade med tvåsiffrigt plus. En usel gissning, det är bara att erkänna.

– Jag startade upp en kassaflödesportfölj som varade i några månader. Den lades ner på grund av husköpet. Avkastningen blev strax under nollan.

– OMXS30 backade drygt 1 % under 2015.

– 2015 var småbolagens år!

– Jag måste medge att det varit lite frustrerande att stå vid sidan av när det gått att tjäna enkla pengar på börsen under året. Jag tänker framförallt på alla nyintroduktioner. Det är något jag tar lärdom av och hoppas kunna utnyttja på ett bättre sätt i framtiden.

– Börsen toppade 27 april. Frågan är om vi passerar den toppen 2016? Tveksamt, om ni frågar mig.

– Zlatan såg till att Danmark inte är bäst i Norden i fotboll. Men under 2015 utklassade danskarna oss i börsavkastning. Tråkigt, tycker jag. Jag ser gärna att Novo Nordisk snart gör entré i min portfölj.

– Förhållandet mellan mitt ISK och min kapitalförsäkring var under stora delar under året 85/15. Men efter uttag från mitt ISK under september/oktober (husköp) är förhållandet numera 78/22 till investeringssparkontots fördel.

– Sett till risken i mina portföljer är jag nöjd med min avkastning under 2015.

Mina Utdelningar

Det viktigaste för mig är trots allt mina utdelningar. Från 2014 till 2015 ökade mina aktieutdelningar med 25 %, vilket är grymt bra! Men med tanke på att jag sålt av en del högavkastande aktier kommer jag få kämpa för att hålla mig på samma nivå under 2016. Hur det kommer gå beror till stor del på hur mycket pengar vårt hus kommer sluka.

*Exklusive utdelningar och valutaeffekter.

Nu blickar vi framåt mot 2016. Till sommaren flyttar sambon och jag in i hus – det är något vi ser fram emot lite extra mycket!

Den västindiska skatteparadisön

Ett av stoppen på vår fantastiska kryssning var Georgetown på Caymanöarna. Väl där passade vi på att åka till Ugland House. Det egendomliga med Ugland House är att över 18 000 stycken företag är registrerade på adressen.

Caymanöarna är väldigt fördelaktigt för företag sett ur ett skatteperspektiv. De kreativa skattuppläggen som företagen använder sig av kan gå till enligt följande: Man registrerar ett bolag på, i det här fallet, Caymanöarna, som får stå som huvudägare. Bolaget tar sedan ett banklån med en ränta på 3-5 %. Dessa pengar lånas sedan ut till det utländska bolaget med en ränta på 12-15 %. Det medför att den beskattningsbara vinsten minskar drastiskt i det utländska bolaget på grund av de skyhöga räntekostnaderna. Vinsten hamnar istället hos huvudbolaget, som är registrerat på Caymanöarna, där ingen vinstbeskattning finns för utländska investerare. Politiker brukar kalla detta för räntesnurror.

Skatteverk runt om i världen är såklart medvetna om detta och har drivit frågan. Men man har fortfarande inte kunnat bevisa att räntan är oskäligt hög.

”Antingen är det här världens största byggnad eller så är det den största skattebluffen i världen” – Barrack Obama ifrågasätter Ugland House i USAs valkampanj 2008.

Hur stor var då byggnaden? Inte märkvärdigt stor. Receptionen var ett litet kallt rum med en receptionist, en säkerhetsvakt och två hissar. Jag hann knappt ta ett steg in i byggnaden innan jag blev utkörd.

DSC_0703

 

DSC_0707

20141223_110912

För att ta oss hela vägen in till Caymanöarna åkte vi i dessa småbåtar. I bakgrunden ser ni fartyget vi spenderade en vecka på.
För att ta oss hela vägen in till Caymanöarna åkte vi i dessa småbåtar. I bakgrunden ser ni fartyget vi spenderade en vecka på.

Pengamaskinen växer!

De utdelningar som jag erhåller från mina bolag ser jag som lön. Och du som har kollektivavtal på din arbetsplats vet att löneförhandling, vanligtvis, sker årligen.

Ungefär på samma sätt fungerar det med mina aktieutdelningar. Styrelserna i de olika bolagen föreslår en utdelning som årsstämman sedan fastställer (oftast). Har det varit ett framgångsrikt år och det finns mycket pengar i kassan väljer man förhoppningsvis att höja utdelningen.Nyckeln är att försöka identifiera de bolag som har förutsättningarna att bibehålla och gärna höja utdelningen år ut och år in.

Utdelningsrevision/Lönerevision

Starbucks har brutet räkenskapsår och annonserade sin utdelning i samband med Q4-rapporten i oktober. Från 1,04 USD till 1,28 USD per aktie. Eller en höjning med 23,1 %.

* * * * *

Gjensidige Forsikring som delade ut hela 16,8 NOK förra året (10 NOK i extrautdelning), har meddelat att ordinarie utdelning i år blir 5,90 NOK. En minskning med 13,2 % om vi jämför med förra årets ordinarie utdelning. Blir det fler extrautdelningar i år?

* * * * *

Industrivärden var först ut av mina svenska bolag att rapportera för helåret i februari. Utdelningen höjs från 5,5 SEK till 6,25 SEK, vilket motsvarare en höjning på 13,6 %.

* * * * *

Global X SuperIncome Preferred ETF (SPFF), som är skapad för att följa de 50 st högst avkastande preferensaktierna i Nordamerika, delar ut pengar månadsvis. I februaris pressmedelande annonserades en utdelning om 0,0825 USD, vilket är en höjning med 4,6 % sedan den förra utbetalningen. Det ska dock sägas att utdelningen förra månaden var ett undantag och att utdelningen låg på 0,0825 USD per månad förra året.

* * * * *

The Bank of Nova Scotia rapporterade för helåret 2014 i december. Utdelningshöjningen jämfört med 2013 blev 6,6 %. Sedan 2012 har man börjat höja utdelningen två gånger per år, vilket har annonserats vid Q1 och Q3. Senaste kvartalshöjningen var från 0,64 CAD till 0,66 CAD, vilket motsvarar 3,1 %. I början av mars släpper The Bank of Nova Scotia sin Q1:a och i slutet av augusti kommer deras Q3:a. Blir det två löneökningar i år också?

* * * * *

Mekonomens helårsrapport kom in ungefär in som väntat. Resultatet tyngs av engångskostnader som kan härledas till nedläggningen av verksamheten i Danmark. Det påverkar möjligheten till att höja utdelningen. Utdelningen föreslås därför bli oförändrad, 7 SEK/aktie, 0 % i utdelningstillväxt.

* * * * *

Klövern genomförde i början av december en fondemission för att introducera B-aktier. Justerat för fondemission och sammanläggning uppgick utdelningen föregående år till 0,27 kr per aktie. Nu föreslår styrelsen en utdelning på 0,3 SEK, vilket blir en utdelningshöjning med 11,1 % jämfört med föregående år.

* * * * *

The Coca-Cola Company gjorde mig inte besviken när man, traditionsenligt tredje torsdagen i februari, annonserade sin utdelning. Man höjer sin utdelning för 53:e året i rad och jag får behålla min guldtia. Den årliga utdelningen höjs från 1,22 USD till 1,32 USD, eller en utdelningshöjning på 8,2 % om man så vill. Kvartalsutdelningen är numera 0,33 cent/aktie.

Kommentar

Som rubriken avslöjar kan jag förvänta mig högre utdelningar i år än föregående år. Den enda plumpen i protokollet är Gjensidige som sänker sin ordinarie utdelning. Fast med tanke på att de nästan kastade pengar på mig förra året (två extrautdelningar), så godtar jag det. Att Mekonomen föreslår oförändrad utdelning är inga konstigheter, i och med engångskostnaderna i Danmark.

På den positiva sidan gillar jag Starbucks utdelningstillväxt även om direktavkastningen är riktigt låg. Men det är ett bolag som jag tror på och de växer så det knakar. En framtida utdelningsaristokrat!

Industrivärdens höjning gladde mig också. Jag hade räknat med 6 kr/aktie. Nu fick jag 25 öre till. Det tackar jag för. Resterande innehav låg väl i linje med vad jag kunnat förvänta mig.

Nästa utdelningsrevision är som sagt The Bank of Nova Scotia (två gånger om) och sedan börjar det om igen med Starbucks i oktober månad. Förhoppningsvis blir det fler och fler höjningar för varje år som går, vilket skulle innebära att min pengamaskin bara växer större och större! Addera återinvesteringar och ett kontinuerligt flöde av nytt kapital in i portföljen, då får vi se en kraft som är större än vad många kan ana.

Två skilda världar

Tobbe Rosén

I början av januari var jag på Aktiespararnas årsmöte. I samband med detta hade man bjudit in aktietradern Tobbe Rosén. I två timmar höll han föreläsning om olika kortsiktiga strategier som kan ge fin avkastning. Första gången jag lyssnade på honom var 2013, då han också besökte Jenny Nyströmsskolans lokaler. Han ger ett stabilt intryck och inleder, då som nu, med att påtala riskerna med trading. Det inger förtroende hos mig. Men när han berättat om riskerna kommer han in på möjligheterna. Och vilka möjligheter han påvisar. Jag förstår att många hoppar på tradingtåget och försöker slå marknaden när han berättar om sina strategier och visar sina grafer. Det känns nästan för enkelt och bra för att vara sant. Det pratas om dagseffekter, månadseffekter och säsongsmönster.

Statistiskt sett ska man äga aktier den 1:e, 3:e och 29:e varje månad och vara utanför marknaden den 17:e. Andra strategier kan vara att vara investerad mellan november till maj, något som han kallar Halloween-effekten eller att köpa ”hundarna” i slutet på året.

Anders Haskel

I tisdags var det dags för ännu en föreläsning. Den här gången med den fristående börsanalytikern Anders Haskel. Han pratar om långsiktighet och tålamod. Att välja enkla sparformer och hålla nere kostnaderna. Vikten av att lära sig hantera de psykologiska fällorna. Man märker tydligt att Anders Haskel är väldigt influerad av Warren Buffett, då han citerar den amerikanske investerargurun flera gånger. Men till skillnad från Warren Buffett och hans Berkshire Hathaway som inte delar ut några pengar till sina aktieägare, så förespråkar han utdelningsbolag som har förutsättningar att fortsätta dela ut pengar i många år framöver. En anledning till varför Anders kom till Kalmar var för att marknadsföra hans nya bok ”Bli grymt rik på aktier”. Jag, och många med mig, köpte ett exemplar. Jag placerar Anders Haskel i samma fack som Per H Börjesson och Tobias Schildfat och förväntar mig att boken har samma budskap som deras motsvarigheter.

Räkna på ränta-på-ränta

Avslutningsvis visar Anders Haskel en bild som tydliggör ränta-på-ränta-effekten:

”Köp aktier för 100 000 kr i bra företag som kan komma att ge 15 % avkastning per år i genomsnitt.

Behåll aktierna i 50 år.

År 2065 kommer du, dina barn eller dina barnbarn att äga aktier för 108 365 744 kr (före skatt)”

Jag kan tycka räkna med 15 % i årlig avkastning är i överkant. Ponera istället med en räntesats på 8 %. Placera 100 000 kr initialt och spara 5 000 kr i månaden. Efter 50 år har du då strax över 40 miljoner.

Känns 50 år länge? Här kan du experimentera själv och räkna på ränta-på-ränta-effekten.

Vilken strategi har du?

Vare sig man föredrar den kortsiktiga placeringshorisonten eller den längre är det viktigt att man har en strategi och håller sig till den. Skriv gärna ner alla förutsättningar för varje investering innan du köper ett värdepapper. För när man väl har köpt blir man lätt ”blind” och bara ser de positiva nyheterna och blundar för de negativa.

Jag fokuserar också på att köpa rätt bolag från början. Då behöver man inte oroa sig över när man ska sälja. Det kan vara väl så svårt att tajma inköpet. Ska man dessutom tajma säljbeslutet blir ekvationen bara svårare. Nej, välj rätt aktier från början så leder det till färre svåra säljbeslut!

För mig var valet enkelt. Jag har inte de personliga egenskaper som krävs för att vara en framgångsrik tradare. Det är få förunnat att kunna livnära sig på trading. Det är så enkelt att trampa på en eller flera minor som kan förändra ens ekonomiska situation och inställning till pengar. Jag har istället hittat rätt och känner mig trygg i det långsiktiga sparandet. Det kommer löna sig för mig i framtiden. Det gäller bara att ha tålamod.

 

Anders Haskel twittrade ut denna bild och text strax innan hans föredrag.
Anders Haskel twittrade ut denna bild och text strax innan hans föredrag. Och ja, jag sänkte medelåldern!

 

 

Jag investerade 100 kr i hans nya bok "Bli grymt rik på aktier"
Jag investerade 100 kr i hans nya bok ”Bli grymt rik på aktier”

Shareville

Shareville är en plattform där användarna kan följa andra sparare i realtid och få råd och inspiration från duktiga investerare. Man kan följa någon man tycker verkar bra och få aviseringar när personen köper/säljer. För att få tillgång till användarbasens (över 36 000 st i dagsläget) portföljer behöver man vara Nordnetkund samt dela med sig av en portfölj. Jag hade förmånen att vara betaanvändare i tidigt skede och har således varit med under hela resan hittills. Min reflektion så här långt är att det är en kul plattform, lite som ett Facebook för oss sparare. Jag går dock aldrig in och aktivt söker efter potentiella investeringar, även om det var på Shareville som jag hittade min ETF-fond.

Shareville har ett rankingsystem som baseras på användarnas sharpekvot.

Tre stjärnor – Topp 10 % av alla användare på Shareville.

Två stjärnor – Topp 50 % av alla användare på Shareville.

En stjärna – En portfölj med positiv avkastning.

Det finns dessutom ett användbart söksystem för att hitta användare som passar din investeringsfilosofi. Jag är ingen trader, vilket innebär att jag inte bryr mig om hur traderna agerar och deras avkastning. Jag kan imponeras av deras fantastiska avkastningskurvor, men den filosofin funkar inte för mig. För att urskilja användarna och hitta personer som har ungefär samma filosofi som du känner dig bekväm med kan man alltså filtrera i användarbasen.

Sedan start har jag valt att dela med mig av mitt investeringssparkonto på Shareville. Framgent kan det bli aktuellt att dela med mig av min kapitalförsäkring också. Jag tillhör kategorin av användarna som har en låg aktivitet (färre än 2 transaktioner/månad) samt har fler än 5 innehav.

Jag går under namnet ”Kapitalkastellet”.

Tillbaka i vardagen

Då var man hemma på svensk mark igen efter två kanonveckor på andra sidan Atlanten. Det bästa med resan var definitivt kryssningen som överträffade de redan högt ställda förväntningarna som jag hade innan vi lättade ankaret. Kryssningsfartyget hade allt. Fantastisk mat, jacuzzis, pooler, rutschkana, spelhall, teater, gym, spa, butiker med mera. Ett favoritställe var casinot, där jag och Ville spenderade x antal timmar varje kväll till tjejernas frustration. Men när vi började komma tillbaka med mer pengar än vad vi hade med oss började deras intresse också att växa. Fannys ”Lucky Number” 34 på rouletten, drygade turligt ut semesterkassan flera gånger. Sammantaget var alla mycket nöjda med kryssningen. Det var verkligen inte sista gången.

DSC_0194

 

I Miami var det fokus på shopping för de flesta. Efter en heldag i det kolossalt stora Sawgrass Mills är man både trött i ben och huvud. Mellandagsrea, ofantligt många butiker och kopiöst mycket människor medför att man måste selektera utbudet och använda armbågarna för komma fram. Innan avresan till Miami kom resesällskapet överens om att vi skulle ha julklappsutdelning traditionsenligt den 24:e december. Vi skulle köpa en julklapp för ca etthundra kronor till någon. Efter lottdragningen stod det klart att jag skulle köpa till shoppingtokiga Fanny. Jag visste direkt vad hon skulle få. Det blev ett linne med en text som löd: Värde > Pris = Köp. Julklappen var mycket uppskattad.

Screenshot_2015-01-02-09-40-00

 

Vilket värde en sak har är individuellt. Exempelvis en klänning har större värde för min sambo än vad den har för mig. Hon är således beredd att betala mer för klänningen än vad jag är. Samma tänk är applicerbart vid aktieköp. Vi letar efter bolag där värdet överstiger priset, gärna med en säkerhetsmarginal. Ambitionen är att försöka köpa 1 kr för 50 öre, som det så fint heter.

I vårt lägenhetshotell i Miami var vi inte de enda svenskarna. I hissen mötte vi sportjournalisten Patrick Ekwall som också var intresserad av att bättra på solbrännan.

En reflektion från Sawgrass Mills är betydelsen av ett starkt varumärke. I en uppsjö av butiker finns det varken tid eller ambition att besöka samtliga. För vad är det merparten av oss konsumenter köper? Jo, det är produkter från de stora välkända bolagen. Vi vill hänga med i de senaste trenderna och köpa statusprylar. Framgent tror jag att det kommer bli allt viktigare med ett starkt varumärke för att konkurrera på den globala marknaden. I den världsomfattande och internetbaserade värld vi lever i kommer allt färre småbolag att överleva. Det är istället de stora drakarna som kommer fortsätta plocka marknadsandelar.

Starbucks och H&M - Två välkända varumärken på Lincoln Road, Miami.
Starbucks och H&M – Två välkända varumärken på Lincoln Road, Miami.

 

Hur länge kommer Nisses lokala skobutik finnas kvar när man kan köpa det senaste modet på Alibaba för halva priset?

På våra shoppingkassar från Sawgrass Mills kunde jag läsa Ralph Lauren, Victoria´s Secret, Nike, Calvin Klein, Zara, Gant och Michael Kors. Stort och välkänt.

Drömresa & Dollarn

Miami och Karibien

Om drygt tre veckor åker vi. Jag ska, tillsammans med sambon Elin och hennes familj + Fanny, på en drömresa på andra sidan Atlanten över jul och nyår. Första destinationen är Miami där vi ska spendera ett par dagar. Därefter beger vi oss ut på en sjudagars lyxkryssning i Karibiska havet med dagsstopp på Jamaica, Bahamas, Caymanöarna och i Mexiko. Sen avslutar vi resan med några dagar i Miami igen, innan vi flyger tillbaka till Sverige.

Vi diskuterade redan inför förra vintern om att genomföra en liknande resa. Men av olika anledningar blev det inte av då. I somras togs diskussionerna upp på nytt och någon månad senare var resan bokad. Det är verkligen en resa som alla har sett fram emot under en längre tid, framförallt Elins mamma Anette. Hon har redan packat resväskan och tycker det är fantastiskt att hela familjen har möjligheten till att åka iväg tillsammans. Sen att det finns väldigt bra shoppingmöjligheter i Miami gör inte saken sämre.

Det passar mig väldigt väl i tiden att åka nu när börsen är på ATH-nivåer. Med aktiekurser som är på nivåer som inte matchar de kurser som jag är villig att betala, så känner jag inget starkt behov av att köpa aktier i dagsläget. Jag räknar istället med att komplettera min garderob under vistelsen i USA, bland annat med några skjortor från Ralph Lauren. Så istället för att lägga pengar på aktier, blir det till att spendera mer pengar på kläder, mat och nöjen under den kommande månaden. På ett sätt gör jag säkert Stefan Ingves glad när jag konsumerar istället för att spara mina pengar. Sen att större delen av konsumtionen sker i andra länder tillfredsställer honom nog inte lika mycket.

Karibienkryssning

Dollarkursen

En faktor att ha i åtanke under vår vistelse i USA är deras valuta, den amerikanska dollarn (USD, $ ). USA-dollarn är världens största valuta och nyttjas av flera hundramiljoner människor dagligen. Sanningen är att vi har lite otur med dollarkursens utveckling gentemot den svenska kronan under den senaste tiden. Vi behöver inte titta längre tillbaka i tiden än till mars i år för att hitta kurser under 6,4 kr. I dag är verkligheten en annan med en dollarkurs över 7,4 kr. Ingen kanontajming med resan, sett ur ett valutaperspektiv alltså.

Ser vi det utifrån ett investeringsperspektiv kommer vi inte ifrån det faktum att vi tar en valutarisk vid investeringar i utländsk valuta. Om vi fortsätter på dollarspåret kan vi, som jag var inne på tidigare, konstatera att dollarn har rört sig över 15 % bara under det här året. Det är viktigt att vara medveten om att valutan kan ha stor påverkan på totalavkastningen, både positivt och negativt, vid investeringar i en utländsk valuta. I år har jag sett mina amerikanska aktier stiga i värde, mycket tack vare dollarkursens utveckling.

Det positiva med en starkare dollar är att mina placeringar stiger i värde och utdelningarna blir större. Samtidigt innebär en svagare dollar att jag kan köpa amerikanska aktier billigare men det medför också att utdelningarna mindre. Det är en ambivalent känsla. Jag blir kortsiktigt tillfredsställd av att se aktierna stiga i värde men eftersom jag har tänkt vara nettoköpare av amerikanska aktier i många år framöver blir jag kluven om huruvida jag vill se en starkare dollar eller inte.

Benjamin Franklin pryder 100 dollarsedeln
Benjamin Franklin pryder 100-dollarsedeln. Det är den högsta valören som fortfarande trycks.
Valutaväxling

I skrivande stund står dollarn i 7,45 kr. Jag surfade in på Forex hemsida för att se vad de säljer en dollar för i dagsläget. Kursen för att köpa en dollar hos Forex är just nu 7,87 kr. Ponera då att jag skulle köpa dollar hos dem och sedan inte göra av med alla, utan vara tvungen att växla tillbaka mina amerikanska sedlar till svenska. I ett sådant scenario köper Forex tillbaka en dollar för 7,20 kr. Vilka härliga marginaler. Den branschen kanske man skulle ge sig in i?

Jag kommer inte växla in en krona hos Forex, utan kommer istället använda mitt kort flitigt. Visst kan jag behöva ta ut en slant i någon uttagsautomat och få betala en avgift för det, men det är det värt. Och självklart väljer jag att betala i den inhemska valutan och inte den svenska, om jag skulle få valmöjligheten i någon uttagsautomat eller butik.

 

En George Washington för 7,45 kr.
En George Washington för 7,45 kr.

Söderberg & Partnersdagen

Runt 260 personer hade hittat till Kalmarsalens lokaler för att delta på Söderberg & Partners jubileum. Det blev definitivt en succé. Efter lite förmingel så hälsade koncernchef Gustaf Rentzhog alla välkomna och berättade om deras organisation och hur de jobbar. Ett tydligt fokus på kunden med individanpassade urval av produkter genomsyrar deras verksamhet. En konkurrensfördel Söderberg & Partners har är att de har tillgång till Nordens största fristående analysavdelning, vilket Walter Nuñez Ovtcharenko upplyste oss om. Vidare siade strategen Fredrik Strömberg om vart världsekonomin är på väg. Han föredrar Europa på 1-2 års sikt och framhåller Asien på 10 års sikt. Förbättrade levnadsvillkor i den senare regionen tror han ska gynna tillväxten där.

Efter de ovanstående föredragen var det dags för skrattmusklerna att jobba. Maria Lundqvist, som för mig är mest känd som Sally, fängslade publiken i 45 minuter med bland annat en spektakulär balett som resulterade i stående ovationer.

Maria Lundqvist underhöll åhörarna.
Maria Lundqvist underhöll åhörarna.

 

Stefhan Klang (Norron) och Thomas Bratt (Garantum) höll därefter varsitt föredrag. Det som de båda berörde på ett eller ett annat sätt var hur viktigt det är att tänka på sitt risktagande. ”Risk är så mycket pengar man är beredd att förlora”, ” Ta inte högre risk än att du tål en rejäl nedgång”, ”Ta inte för låg risk”, ”Man måste ta risk – annars ingen avkastning”, var några av visdomsorden. Hur ska man då tolka detta? Ska man riskera eller ska man inte riskera sina pengar? Självklart ska man ta risk. Men hur stor risk man ska ta är upp till den enskilda individen. Vissa klara av att ligga med 100 % i aktier andra känner sig mer bekväma med att ha (mycket) mindre exponering. Men en viss exponering bör alla ha. Den största risken är kanske att inte exponera sina pengar för någon risk alls? Thomas Bratt uttryckte det så här: ”Räntesparande i dag är kapitalförstöring, pengarna blir mindre värda om ett år”. Han syftade såklart på att inflationen urholkar värdet på pengarna.

Stefhan Klang talade också om trygghet. Om att det är oerhört viktigt att skydda sin förmögenhet. Pengar kanske inte per automatik ger glädje, men det medför en trygghet. Och när vi känner oss trygga så mår vi oftast bättre.

Näste man på tur var Viktor Henriksson (Carnegie) som berättade vilka fem aktier som Carnegie Småbolagsfond ligger tyngst i just nu. Fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, för fastighetsbeståndet i attraktiva områden och det gynnsamma ränteläget för fastighetsbolagen. Byggbolaget Peab, för att de skulle gynnas av ett ökat bostadsbyggande. Butiksinredningsbolaget Itab, eftersom man ser ett behov hos företag att det behövs en förnyelse av butiksinredningen. Kycklingföretaget Scandi Standard, eftersom man tror på en ökad konsumtion av kyckling, dels tack vare hälsoskäl men också tack vare miljöorsaker. Värdehanteringsföretaget Loomis, för att man ser en ökad efterfrågan för deras tjänster, även om den svenska marknaden är ett undantag.

Sist ut var Kalmarkillen och IKEA-ordföranden Lars-Johan Jarnheimer. Med sina 100 000 st aktier i Eniro inledde han med att skämta om den tuffa tid som han nu genomgår med allt som händer med det bolaget. Därefter ägnande han resterande tid om att prata om ledarskap och hur viktigt det är för företag med ett tydligt kundfokus. Han bjöd på flera härliga anekdoter från sina läromästare Erling Persson, Ingvar Kamprad och Jan Stenbeck. Jag kände igen en del anekdoter om Jan Stenbeck från SVTs dokumentärserie i tre delar om just Jan Stenbeck. Mycket kul att höra på!

Vidare undrar han om vad alla, de så kallade, ledningsmötena är till för? Lars-Johan Jarnheimer menar på att ledningsmöten ofta tenderar till att bli informationsmöten. Informationsmöten som tar tid från det viktigaste av allt. Kundkontakten! Ledningsmöten har man bara om verksamheten har problem, understryker han. IKEA har 3 stycken om året och tycker det är för många.

Avslutningsvis gav han fyra tips till alla chefer/anställda:

  1. Kom i tid
  2. Ring tillbaka
  3. Ljug inte
  4. Parkera aldrig på kundparkeringen
Lars- Johan Jarnheimer var kvällens behållning.
Lars-Johan Jarnheimer var dagens behållning.

Prisvärda aktier

Det svänger ordentligt på världens börser nu. Rejält upp i dag, men annars har det mest varit röda siffror. Sedan toppnoteringen för OMXS30 den 19 september har indexet fallit runt 9 %. Fallet beror främst på oro i omvärlden. Ebolaoro, Ryssland/Ukraina, Hong Kong, stapplande återhämtning i Europa samt makrostatistik från USA är några orsaker. Denna korrigering nedåt har medfört att det har blivit billigare att köpa aktier, något som jag uppskattar. Jag har tänkt vara nettoköpare av aktier i många år framöver och kan jag då göra det till ett billigare pris blir jag glad.

Ett av mina absoluta favoritcitat är tänkvärt i dessa tider:

”Price is what you pay. Value is what you get.” – Warren Buffett

Det finns några aktier på min bevakningslista som kommit ner till attraktiva nivåer och där köpknappen ligger nära tillhands. Industrivärden C, TeliaSonera, McDonald’s och Wal-Mart, till exempel.

Skulle börsen fortsätta söderut, säg 10-15 % till, kommer jag ha svårt att motstå från att plocka av mitt bostadssparande som är parkerat i Spiltan Räntefond Sverige.

Jag kommer under några veckor framöver att publicera de riktlinjer som ligger till grund för mina investeringsbeslut. Jag kallar det riktlinjer, för att det är just riktlinjer. Det optimala vore såklart om de efterföljs slaviskt, men jag är medveten om att alla delar är svåra att uppfylla. Jag har riktlinjerna för att det känns bra att ha något konkret och nedskrivet att luta sig emot, jag vill att det ska finnas en tanke bakom alla investeringar.

I morgon flyger jag och delar av familjen till varmare breddgrader för sol och bad i en vecka. Bloggen följer med på planet och räknar med att publicera del 1 av mina riktlinjer. Dessutom rapporterar fyra av mina bolag i nästa vecka, det kan bli ett par rader om dem också.

Ökat i Mekonomen

Jag passade på att öka mitt innehav i Mekonomen i dag. Aktiekursen har haft en negativ trend de senaste tre åren, vilket ni kan se i grafen nedan. Jag tog en inledande position i bolaget i slutet av juli i år och sedan dess har aktien fortsatt falla i pris, framförallt den här veckan. Jag tycker aktien kommit ner till attraktiva nivåer och väljer därför att öka min position.

Mekonomen 3 år

 

Mekonomen erhöll nyligen en utmärkelse för Sveriges starkaste varumärke inom sitt område, under eventet Swedish Brand Award 2014.

Bilar behöver, som många bilägare får erfara, med jämna mellanrum service och jag tror inte behovet kommer att minska. Nyare bilmodeller är svåra att underhålla själv och kräver ofta professionell hjälp. Det är då Mekonomen finns till hands.

mekonomen20-70mmBlack

 

Jag har sedan i våras frågat personer i min omgivning om vart de servar sin bil och om de har någon åsikt eller erfarenhet från Mekonomen. Min bristfälliga marknadsundersökning har resulterat i att Mekonomen är ett fullgott alternativ för att få förtroendet till att serva din bil. Inte göra-det-själv-billigt, som Biltema. Inte där-rök-månadslönen-dyrt, som en märkesverkstad. Utan ett prisvärt och serviceinriktat alternativ till dig som inte kan/orkar fixa bilen själv.

Mekonomen rapporterar nästa gång den 12 november.

Jag kommer publicera en snabbanalys av Mekonomen till helgen. Håll till godo!

Vilka erfarenheter har ni från Mekonomen?