Rör inte min pension, Stefan Löfven!

Det är ingen nyhet att Socialdemokraterna vill skrota PPM. I Stefan Löfvens sommartal 2013 kallade han PPM en dyr flopp och menade på att fondavgifterna slukar enorma summor varje år.

Här är hela Stefan Löfvens sommartal 2013.

Frågan om våra pensioner berör många och är ständigt på tapeten. De som upplever att de har (eller förväntas få) en låg pension är sannolikt mer benägna att vilja göra en förändring. Och eftersom många upplever pensionssystemet som krångligt, kan politiker plocka enkla poäng genom att argumentera för att det är premiepensionssystemets fel.

Men faktum är att om politikerna bestämmer sig för att skrota PPM-systemet, och istället flytta över pengarna till inkomstpensionssystemet (den andra delen av det allmänna pensionssystemet), skulle det innebära en lägre förväntad avkastning på pengarna.

Värdeutvecklingen i premiepensionssystemet har sedan starten år 2000 utvecklats bättre än inkomstpensionen. Betydlig bättre till och med.

Man behöver ta risk med sina pensionspengar. Det är en så pass lång sparhorisont att du hamnar på efterkälken om du inte tar risk med dina pengar.

Speciellt krångligt är inte PPM-systemet heller. De som inte gör ett aktivt val får sina pengar placerade i AP7-Såfa, vilket är ett utmärkt alternativ. Förra året levererade AP7-Såfa en avkastning 16,5 % och de senaste fem åren har fonden stigit med 128 %.

Fondavgifterna inom PPM-systemet är dessutom prisvärda. Pensionsmyndigheten har nämligen avtalat med fondbolagen om kraftig rabatt. Avgiften i AP7-Såfa är exempelvis 0,12 %. Vem kan matcha det för liknande exponering?

Nej, skrota inte PPM och därmed valfriheten för en del av vår pension. Straffa inte framtidens pensionärer på grund av att några fåtal aktörer missköter sig.

Ta istället tag i det riktiga problemet och ställ högre krav på fondbolagen.

Att kasta PPM i papperskorgen skulle innebära lägre pensioner, vilket i sin tur skulle leda till att pensionsåldern kommer höjas i snabbare takt än vad som är nödvändigt.

InvESSt Day, Novo Nordisk & Pensionskoll

Snart 100 bekräftade besökare till Kalmar InvESSt Day och nästan ytterligare 50 intresserade. Kul!

På onsdag kör vi!

***

Det var intressant att höra Börspodden ena dagen, som inte var speciellt positiva till mitt senaste innehav Novo Nordisk. Dagen efter lyssnade jag på STOCKholmsbörsen, som hade en annan syn och de ställde sig positiva till aktien efter nedgången i år.

Det är alltid bra lyssna på flera åsikter, både positiva och negativa. En vanlig fälla är att endast lyssna på de analyser som stödjer ens egen tes. Man läser/lyssnar bara på de som har samma åsikt som dig själv och avfärdar alla andra. Jag tycker att man ska ägna lika mycket tid på att ta in den negativa informationen som den positiva, även om det inte är lika kul. Det här är ett område som jag själv behöver bli bättre på.

Hur som helst är jag mer inne på Lars Fricks linje angående Novo Nordisk och jag fyllde på mitt innehav i går.

***

Efter Brexit så valde jag att sälja av 60 % av min tjänstepension och ligga likvid. I veckan justerade jag räntedelen och ligger nu 25 % i räntor.

Tjänstepensionen just nu:

Japan 30 %

Räntor 25 %

Ryssland 25 %

Råvaror 20 %

Jag har också ändrat viktning i min PPM-portfölj. Fondfördelningen i PPM ser ut så här för tillfället:

Vietnam 35 %

Afrika 25 %

Ryssland 20 %

Kanada 10 %

Latinamerika 10 %

Både PPM- och tjänstepensionsportföljen har levererat i år och ligger en bra bit över tvåsiffrig procentuell avkastning.

Ta kontroll över din tid

Debatten om höjd pensionsålder blossade upp igen här i veckan. Samtalen som ägts rum mellan arbetsmarknadens parter har kommit fram till en höjning av pensionsåldern, där man som tidigast kan gå vid 63 år och man har rätt att jobba till 69 år.

Inget konstigt med det.

Medellivslängden ökar i runda slängar med ett år varje decennium. Om vi inte arbetar längre när vi lever längre kommer försörjningsbördan bli ohållbar för dem som arbetar. Det behövs också för att kunna finansiera välfärden framgent.

Alternativet skulle vara rejäla skattehöjningar eller att inte fortsätta höja kvalitén i välfärden.

Bild: Statistiska Centralbyrån
Bild: Statistiska Centralbyrån

Bygg din egna Pengamaskin

För många handlar det i första hand inte om pengar. Det handlar om tid. Tid som man själv vill bestämma över. Tid som man kan arbeta, syssla med välgörenhet, upptäcka världen eller spendera mer tid med barnen. Det centrala är inte vad just du vill göra med tiden. För alla är vi olika. Det centrala är att du har friheten att kunna bestämma själv över din tid.

Men för att kunna bestämma över sin tid behövs oftast just pengar.

Personligen räknar inte med någon vidare pension från staten och har flera gånger skrivit om min ambition att vända upp-och-ner på pensionspyramiden.

Att börja bygga en egen pengamaskin i unga år, gör att man med ganska små medel kan köpa sig tid när man blir äldre.

Dagens 20-åringar kommer sannolikt behöva att jobba på 70-årsdagen. Det är minst 50 år till pensionen. Om vi antar att man varje månad investerar 1 000 kr på ett investeringssparkonto och lyckas nå en avkastning på 10 %.

På 70-årsdagen har pengarna växt till 14 896 218 kr (med dagens skatteregler för ISK).

Ponera att vi placerar dessa 14 896 218 kr i aktier med en genomsnittlig direktavkastning på 4,5 %. Det ger en utdelning varje år på 670 330 kr eller 55 861 kr/månaden.

Detta är pengar som kan plockas ut skattefritt.

Vad vill du göra med din tid?

Boktips:

Vägen till din första miljon, alla kan bygga en egen pengamaskin – Tobias Schildfat

Är du en engångsväljare?

September är pensionernas månad. Just nu pågår det events och föreläsningar runt om i landet för att uppmärksamma detta. Den 27 september rundas det av med tjänstepensionernas dag!

Dagens industri har också skrivit en hel del om pensioner senaste tiden. Det är bra. Vi behöver prata mer om detta. Framförallt om avgifternas betydelse.

Jag menar på att i 99 fall av 100 ska man välja indexfonder. Varför? Majoriteten är ”engångsväljare” av sina placeringar. Personer som rent ut sagt tycker det är skittråkigt att välja pensionsfonder.

Det du kan påverka när du väljer fonder är avgifterna. Det finns ingen fondförvaltare eller rådgivare som kan garantera att en fond levererar en avkastning som slår index över tid. Det enda de kan säga är att fonden ska försöka. Och med en avgift hängandes på ryggen behöver fonden inte bara slå index – den ska först och främst ”täcka” förvaltningsavgiften. Det innebär att fonden börjar i uppförsbacke redan från start.

Varför folk inte är mer engagerade i den här frågan tror jag handlar om vinsten det i slutändan ändå blir. Pensionspengarna är exponerade mot aktiemarknaden i många år och på lång sikt går börsen alltid upp. Det innebär att när det börjar bli dags att gå i pension och man går igenom sitt pensionskapital, så ser man en större summa än vad man satsat från början. Vad de flesta inte förstår är att det hade kunnat stå ett mycket högre belopp än vad det gör.

Jag hade gärna sett ytterligare en kolumn, bredvid utvecklingen, där det står i kronor och ören hur mycket man har lagt på avgifter under åren.

Det finns naturligtvis de som vill och tycker det är kul att byta fonder med sina pensionspengar. Det här gäller i förstahand inte dem (även om avkastningen sannolikt hade blivit bättre med indexfonder). Men för majoriteten av alla pensionssparare är indexfonder att föredra.

Min Rock’n’roll-portfölj

Det orangea kuvertet är utskickat och blir en påminnelse om att vi ska titta till våra PPM-pengar. Eller bara låta de vara och inte göra någonting – det är till och med bättre i många fall. Ickevalsalternativet Ap7-såfa är, som jag skrivit om tidigare, ett mycket bra alternativ.

Men som jag också har skrivit om tidigare har jag, till skillnad från mina andra pengar, en helt annan strategi med mina PPM-pengar. Vi kan kalla det en bära-eller-brista-strategi.

Eller en Rock’n’roll-portfölj, som bröderna Andersson hade sagt.

Portföljen fram till i dag har sett ut enligt följande:

UBS (Lux) Str. Sicav – Rogers Int Commodity Index (40 %)
Carnegie Afrikafond (20 %)
Carnegie Rysslandsfond (20 %)
Tundra Vietnam Fund (20 %)

Jag skrev kort om fonderna i december. Avkastningen hittills i år ligger strax över 0-strecket. Bäst har det gått för Ryssland och sämst för Afrika.

Jag blir mer eller mindre tvungen att göra en förändring. Min största fond (UBS (Lux) Str. Sicav – Rogers Int Commodity Index) kommer nämligen att likvideras. Fondbolaget som förvaltar fonden har meddelat att de inte tar emot fler köpordrar. 40 % av mitt kapital inom PPM behöver alltså fördelas om oavsett.

***

När jag går igenom alternativen så smärtar det lite att se BlackRock World Gold Fund i den absoluta avkastningstoppen bland PPM-fonderna med fina + 40 % under 2016. Jag skrev inför året att jag stod i valet och kvalet med att välja just den fonden. Surt!

***

Nytillskotten i PPM-portföljen hittar vi på andra sidan Atlanten.

Jag tar dels in Erik Lidéns fond (skrev lite om honom och hans fonder här) Inside Canada.

Jag tar också in Nordea Latinamerikafond. Latinamerikafonderna består främst av Mexiko och Brasilien. Morningstar skrev för någon månad sedan i en marknadskommentar om att aktiekursernas nedgång är överdriven och menade på att det finns goda möjligheter att leva upp till (de lågt ställda) förväntningarna. Det tar jag rygg på.

PPM-portföljen just nu

Nordea Latinamerikafond (30 %)
Inside Canada (20 %)
Carnegie Rysslandsfond (20 %)
Tundra Vietnam Fund (20 %)
Carnegie Afrikafond (10 %)

Mina PPM-pengar

Året som gått

2015 års PPM-avkastning: – 2 %

Med endast ett par veckor kvar av börsåret 2015 har PPM-portföljen backat 2 % Portföljen har till stor del bestått av exponering mot Ryssland och Afrika. Afrika har dragit ner portföljen medan Ryssland fått kämpa med näbbar och klor för att hålla portföljen på plus – men inte nått ändå fram.

Tankar inför 2016

Det som tagit rejält med stryk i ungefär ett och ett halvt års tid är oljepriset. Ja, allt som har med olja att göra egentligen. OPEC-mötet i Wien förra veckan gav heller inga signaler om att utbudet av olja ska minska, snarare tvärtom. Det har fått oljepriset att falla ytterligare söderut under 40 dollar/fat.

Nu tror jag att botten snart är nådd och PPM-portföljen kommer därför bestå av en hel del som gynnas av ett högre oljepris.

I mina spekulationer har jag också varit inne på att få exponering mot guld, eftersom jag fortsatt är negativt inställd till aktiemarknaden (skam den som ger sig). Dessvärre finns det ingen optimal fond inom PPM-systemet där jag får direkt exponering mot guldpriset.

Jag har varit inne på att plocka in BlackRock Wold Gold Fund. Men de placerar i guldgruvbolag, vilket inte riktigt är samma sak. Dessutom är fonden noterad i USD, vilket inte heller rimmar rätt på grund av den negativa korrelationen mellan råvaror och den amerikanska valutan.

Prisutvecklingen för WTI-oljan. Graf från di.se
Prisutvecklingen för WTI-oljan. Graf från di.se

Portföljen just nu

UBS (Lux) Str. Sicav – Rogers Int Commodity Index (EUR)

Bara namnet på den här fonden borde avskräcka de allra flesta. Och fonden har dessutom gått uruselt i år (-30 %). Vad är det då som lockar mig?

Fonden har som målsättning att följa den legendariska Jim Rogers och hans index.

Topp 3 innehav i fonden:
Crude Oil 16 %
Brent Oil 13 %
Gold 5 %

Indexet i sin helhet kan ni hitta här.

Mycket olja och guld i fonden alltså, precis det som jag vill ha exponering mot om mina spekulationer för 2016 faller väl ut. Jag övervägde att ta in BlackRock World Energy Fund, som har flera av de största oljebolagen i topp på innehavslistan. Men tillslut föll valet på att öka andelen i den här fonden.

Fondavgift inom PPM: 0,47 %
Andel av portföljen: 40 %

Carnegie Afrikafond

Får förnyat förtroende, trots ett uselt 2015 med – 22 % hittills i år. Nigeria är ett viktigt land för fonden som har drabbats hårt av oljeprisets nedgång, vilket är en av anledningarna till det dåliga resultatet. Afrika är en tillväxtkontinent som jag på sikt tror på och får därför en plats i min PPM-portfölj även framgent.

Fondavgift inom PPM: 0,49 %
Andel av portföljen: 20 %

Carnegie Rysslandfond

Här är en till fond som får förnyat förtroende. Det var ingen som ville ta i Ryssland förra året när strålkastarljuset riktades mot Krimhalvön. Men 2015 blev ett bra år för rysslandsfonderna och just den här fonden har stigit med 19 %. Jag tror att det finns mer att hämta!

Fondavgift: 0,49 %
Andel av portföljen: 20 %

Tundra Vietnam

Sista platsen ger jag till Vietnam. Det här är egentligen en ren ryggning av Fredrik Karlsson Hedin som satsar hårt på Vietnam i hans PPM-portfölj. Jag har gjort en intervju med Fredrik i bloggen i samband med UA-akademin tidigare i våras. Den kan ni läsa här.

Vietnam har ca 90 miljoner invånare och en gynnsam demografi där snittåldern är 28,5 år. Lägg till lönekostnader som är en tredjedel av Kina.

Tundra-teamet jämför Vietnam mycket med Kina och tror att Vietnam har möjlighet att göra samma tillväxtresa som just Kina gjort.

Här kommer ett treminuters Youtube-klipp med Vd Jon Scheiber, där han berättar mer om fonden:

Fondavgift: 0,88 %
Andel av portföljen: 20 %

Skärmavbild 2015-12-10 kl. 19.13.02

Friskrivning

Jag vill än en gång poängtera att de mina tankar och placeringarna inte är några råd som andra ska ta efter.

I veckan blir vi alla lite rikare!

I början av veckan som kommer blir de flesta lite rikare. Då kommer nämligen PPM-pengarna in på ditt premiepensionskonto. Hur mycket pengar som fylls på beror på din bruttoinkomst föregående år, närmare bestämt 2,5 % av din bruttoinkomst.

Jag har skrivit om PPM-pengarna ett par gånger tidigare som ni bland annat kan läsa om här och här.

Om du aldrig har gjort något val så hamnar dina pengar i AP7-såfa, vilket är ett bra alternativ. Så ingen idé att stimma upp sig över det. De allra flesta skulle sannolikt må bäst av att bara låta pengarna ligga i den fonden. Sämst tror jag man skulle må om man anlitade en ”PPM-rådgivare” (läs säljare) som tar betalt för att placera dina pengar. Gör bara inte det.

AP7-såfan drog för övrigt ner risken när man sänkte belåningsgraden tidigare i höstats. Nu är hävstångsgraden 125 %, mot tidigare 150 %.

Min strategi med PPM-pengarna skiljer sig rejält mot hur jag hanterar mitt kärnkapital. När jag går i pension kommer mina PPM-pengar endast utgöra några procent av mitt totala kapital, och därför kan jag spekulera friskt med det.

De fonder och den omplaceringsfrekvensen som jag har i min PPM-portfölj är inget som gemene man bör ta efter. Det kan gå lite hur som helst. Men det är mitt sätt att försöka spela mot marknaden och satsa på det som jag tror kan gå bäst på kort sikt.

Som jag skrivit om tidigare är mina PPM-pengar inget jag kommer stå att falla med på ålderns höst. Jag ska vända uppochner på pensionspyramiden. 

***

Mer om pension. Jag varnade förra året för att avdragsrätten för privat pensionssparande kommer slopas helt från och med 1 januari 2016. Det tåls att upprepa detta! Under 2015 har det gått att göra avdrag för 1 800 kronor.

***

I veckan som kommer så avslöjar hur PPM-året 2015 gått samt mina tankar inför PPM-året 2016. Jag redovisar avkastningen för 2015 och vilka fonder som tar en startplats i portföljen när vi kickar igång börsåret 2016.

Jag kommer vända upp-och-ner på pensionspyramiden! Bild från Pensionsmyndighetens hemsida.
Jag kommer vända uppochner på pensionspyramiden! Bild från Pensionsmyndighetens hemsida.

Förändringar i PPM-portföljen

PPM-portföljen 2015

Jag har legat tungt i förra årets stora förlorare nämligen Ryssland. Det har visat sig vara helt rätt hittills. Rysslandsfonderna har gått bäst i världen under 2015. Detta har bidragit till en fin avkastning för min PPM-portföljen i år. Efter en uppgång på över 20 % har jag nu valt att skala ner min exponering mot Ryssland till förmån för ett par andra intressanta fonder.

PPM-portföljen 5 mars 2015
PPM-portföljen 5 mars 2015
Nyförvärv till PPM-portföljen

Carnegie Afrikafond – Visst, riskerna med inflation och politik ska man ha med i beaktandet. Men Afrika växer, både befolkningen och medelklassen. Hela 75 % av bolagen i fonden är från Sydafrika. Men det är inte hela sanningen, många av de sydafrikanska bolagen är verksamma över hela Afrika och bidrar till en diversifiering över hela kontinenten. Börsen i Sydafrika är överlägset störst i Afrika och den håller en oerhört hög standard, enligt fondförvaltaren Karin Fries.

Nigeria är näst största land med ca 12 %. Det enskilt största innehavet i fonden är Afrikas största telekombolag – MTN Group. En växande befolkning och en ökad efterfrågan på mobiltelefoner och internetuppkoppling borde spela MTN Group i händerna.

Köper man fonden utanför PPM är förvaltningsavgiften 2,5 %. I PPM kostar den endast 0,58 %. Prisvärt.

Fonden förvaltas av Karin Fries. Hon är en frekvent twittrare som delar med sig av det senaste. Dessutom kan man lyssna på Fondpodden, avsnitt 8, där Karin medverkar och berättar om sin fond och om Afrika. Mycket intressant!

East Capital (Lux) Frontier Markets Fund – Frontiermarknader är de marknader som ska bli ”de nya tillväxtmarknaderna”. De är fortfarande relativt outvecklade och är i behov av politiska och ekonomiska reformer. På plussidan ser vi bland annat en hög tillväxt, låga värderingar, gynnsam demografi och en snabbt växande medelklass.

Länder som klassas som frontiermarknader och som finns i fonden är: Saudiarabien, Pakistan, Nigeria, Kenya, Slovenien, Kuwait, Oman, Kazakstan och Rumänien.

Jag minskar min exponering mot Ryssland i PPM (ligger fortfarande med 50 % i tjänstepensionen). Efter den fina uppgången i början av 2015 tar jag hem lite av vinsten och satsar på Afrika. Dels i Afrikafonden men också genom Frontiermarknadsfonden, som har en del inslag från Afrika.

Sålda fonder

De som åker ur i portföljen är Avanza Zero, AP7 Aktiefond och Tundra Pakistan.

Sverige har gått bättre än vad alla kunnat förutspå hittills i år. Det kan inte (och kommer inte) fortsätta så för alltid. Jag spekulerar i en rekyl och därför åker Avanza Zero ur.

AP7 Aktiefond ligger tungt i många amerikanska bolag och där tror jag också att aktiekurserna kan pressas när en räntehöjning verkar komma allt närmare. Jag är dock övertygad om att denna fond kommer tillbaka in i hetluften så småningom.

Tundra Pakistan åker ur på grund av att jag redan får en del exponering mot Pakistan i och med min nya frontiermarknadsfond.

 

Justeringar i PPM-portföljen.
Justeringar i PPM-portföljen.
Kommentar

Som ni märker har jag ett helt annorlunda tänk när det gäller min PPM-portfölj än mot mitt övriga sparande. Det spekuleras hejvilt och risken är hög. Men sett till mitt totala sparande så är risken relativt sett låg. För som ni nu vet kommer botten av min pensionspyramid bestå av eget sparande och premiepensionen kommer vara allra högst upp. Då kan man ha en del av kapitalet i riskfyllda tillgångar. Går det åt skogen, så spelar det inte så stor roll. Går det fantastiskt bra, så kan jag unna mig några extra utlandssemestrar till varmare breddgrader eller något annat trevligt.

Vad säger det orangefärgade kuvertet?

Nu tror jag att de flesta i Kalmar har fått det. Det orange kuvertet.

Där kan, du som öppnar, läsa om hur mycket du hittills har tjänat ihop till din allmänna pension. Eller, om du redan har börjat ta ut din pension, så kan du se hur mycket pengar du får i månaden under det kommande året.

Du ser också vilka fonder som du har valt och hur dessa har gått.

Det är det som du ser. Varken mer eller mindre.

För att få en mer rättvis bild av din framtida pension bör du gå in på minpension.se och göra en prognos där istället. De har ett samarbete både med staten och pensionsbolagen och de kan således hämta in information om din tjänstepension, även om du har den utspridd på flera ställen.

Vad händer om du börjar ta ut pension vid 67 års ålder istället för 65? Gör prognosen på minpension.se.

Om du gjort din pensionsprognos och känner dig missnöjd, så finns det några sätt att bättra på förutsättningarna:

  1. Spara själv
  2. Arbeta längre
  3. Löneväxla (höginkomsttagare)
  4. Amortera för att sänka kostnader
  5. Avstå från efterlevandeskydd
  6. Ansök om din make/makas premiepension
 Orange kuvert
Allmän pension, vad är det?

Den allmänna pensionen består av inkomstpension och premiepension. I sällsynta fall kan den även innefatta garantipension och tilläggspension också. Men vi fokuserar på det vanligaste.

Av den pensionsgrundande inkomsten (lön, skattepliktiga förmåner, sjukpenning, föräldrapenning, A-kassa etc.) sätts det av 16 % till inkomstpensionen och 2,5 % till premiepensionen. Högsta pensionsgrundande inkomst är 7,5 inkomstbasbelopp. Inkomstbasbeloppet för 2015 är 58 100 kr, vilket innebär en månadslön på ca 36 300 kr.

Skillnaden mellan inkomstpensionen och premiepensionen är att inkomstpensionen är en fordran som finns på ditt inkomstpensionskonto hos Pensionsmyndigheten, och premiepensionen är riktiga pengar som sätts av och som du själv bestämmer hur du ska placera. Jag skrev ett inlägg i december om premiepensionen här.

Det är ofta jag läser om folk som är förvånade över hur lite pengar man har som pensionär. Än mer frekvent blir det nu i samband med de orange kuverten skickas ut. För många kommer det som en chock att man i vissa fall får klara sig på hälften av den lön man hade i sitt arbetsliv.

För mig är det självklart. Jag vill inte vara beroende av den allmänna pensionen i framtiden, för vem vet hur den ser ut när det är dags för mig? Premiepensionens vara eller icke vara var ju en het debatt bara för ett par år sedan. Dessutom lär pensionsåldern vara över 70 år. Så länge tänker inte jag att vänta. Om jag inte vill.

Vänd på pyramiden!

Ni har säkert sett pensionspyramiden. Där vi har den allmänna pensionen i botten, tjänstepensionen i mitten och på toppen brukar det stå något i stil med eget sparande.

Om vi nu vet att det kan bli kärvt på ålderns höst, varför gör vi då inget åt det? Vi nöjer oss uppenbarligen inte med den allmänna pensionen och tjänstepensionen. Det betyder att vi måste börja spara och låta pengarna arbeta för oss. Detta för att ge oss själva möjligheten att kunna bestämma över vår tid, och vad vi vill göra med den.

När det är dags för mig att gå i pension kommer min pyramid vara uppochned. Alltså med det egna sparandet i botten. Och pengarna som finns där kommer inte vara låsta i en IPS eller vara placerade i dyra fonder som äter upp avkastningen. Nej, istället kommer pengarna vara placerade i aktier och prisvärda fonder som ligger i fria och kostnadseffektiva skal. Dessvärre är det vanligare med den första varianten i dag.

Jag surfade in på Pensionsmyndighetens hemsida och såg den klassiska pensionspyramiden. Jag har inte reflekterat över det tidigare men de benämner toppen av pyramiden ”eventuell privat pension”. För mig känns det fel att vara så diffus i sin ståndpunkt om det behövs ett eget sparande eller inte. Jag tycker att man från Pensionsmyndighetens håll behöver gå ut tydligare med att det faktiskt behövs ett privat sparande till pensionen.

 

Pensionspyramiden. Bild från Pensionsmyndighetens hemsida.
Pensionspyramiden. Bild från Pensionsmyndighetens hemsida.

 

Förändringar i PPM-portföljen

I går gjorde jag en del förändringar i min PPM-portfölj. Vilka fonder som åkt ur och vilka som tillkommit redovisar jag i nästa inlägg. Håll utkik!

Pensionssöndag

De nya PPM-pengarna trillade in på kontot i veckan och ska fördelas enligt de val man har gjort. Har man inte gjort något aktivt val, så är ”icke-valsalternativet” AP7 Såfa, eller soffliggarfonden, som den också kallas, det man får. Det är inte en egen fond, utan är en fondportfölj beståendes av AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond. AP7 Aktiefond placerar sitt kapital i flera tusentals bolag världen över. De tre största i dagsläget är Apple, Exxon Mobil och Microsoft. Man ska vara medveten om att det är en högriskfond med en inbyggd hävstång som motsvarar ca 50 % av fondens kapital. Det innebär att varje investerad krona ger en utväxling på 1,5 gång, jämfört med marknadsutvecklingen. Det betyder att i en uppgående marknad passar den här fonden utmärkt, men i en nedåtgående marknad presterar fonden sämre. Risknivån i AP7 Såfa är väldigt hög fram till den dagen du fyller 56 år(består då endast av AP7 Aktiefond), därefter växlas risknivån ned succesivt med åren och större andel av kapitalet placeras i AP7 Räntefond.

Man behöver inte vara orolig om man inte har gjort något aktivt val med PPM-pengarna, eftersom AP7 Såfa är ett fullgott alternativ. Många gånger är det till och med bättre att ligga kvar i AP7 Såfa än att försöka slå marknaden själv med att göra aktiva val. Det är ytterst få personer som klarar av att göra det över lång tid.

Men om man som jag gillar och tycker det är kul att försöka slå marknaden på egen hand, och samtidigt har ett eget bra privatsparade, så kan man ta hög risk med PPM-pengarna och försöka spekulera lite. Det blir extra intressant att spekulera eftersom det är rabatt på fondavgifterna. Pensionsmyndigheten har avtal med fondbolagen som gör att vi exempelvis kan köpa aktivt förvaltade fonder förmånligare inom PPM än vad vi kan göra utanför PPM.

Det pågår en drive på Twitter under hashtaggen #sägdittppmval där folk uppmanas att dela med sig av sin PPM-placeringar. Jag vill inte vara sämre, så här kommer min PPM-portfölj:

 

Carnegie Rysslandsfond         35 %

Skagen Kon-Tiki                      30 %

AP7 Aktiefond                          15 %

Avanza Zero                             10 %

Tundra Pakistanfond                10 %

 

PPM

 

Jag har som ambition att försöka logga in en gång i kvartalet och kolla till fonderna. Sen kan det uppstå situationer som gör att jag vill agera direkt. Det hände tidigare i våras när ryska börsen dök i samband med konflikten på Krimhalvön. Då handplockade jag Carnegie Rysslandsfond för att få Rysslandsexponering. Till en början kändes det som helt rätt tajming men nu har det gått tungt i Ryssland på sistone. Det har medfört att jag nu ökat min exponering i Ryssland på bekostnad av Avanza Zero, där jag minskat min exponering.

Eftersom det är så pass långt kvar tills jag ska gå i pension så tänker jag på samma sätt när det gäller min tjänstepension. Hög risk med hög potentiell avkastning. Och skulle det inte gå vägen så har jag mitt privata sparande att falla tillbaka på.

På tal om privatsparande. Ni är väl medvetna om att det endast går att göra avdrag för 1 800 kr för ditt privata pensionssparande, och inte 12 000 kr som det varit en tid, från och med januari 2015? Tanken är att avdraget ska försvinna helt från och med januari 2016. För att undvika dubbelbeskattning bör du växla sparform för ditt pensionssparande som överstiger 1 800 kr under 2015.

Mitt förslag här är enkelt. Hoppa över allt nysparande i inlåsningsprodukter likt IPS och satsa istället på att bygga upp ditt pensionskapital i ett ISK alternativt en KF.

Pension


 

Jag har varit inne på det tidigare och i veckan gjorde jag slag i saken. Atlant Stability är sålt. Jag tycker fonden är lite för volatil och söker en stabilare placering. Under 2014 har den stigit 1,6 %, vilket jag tycker är för dåligt sett ur ett riskperspektiv. Jag ligger således 25 % likvid i min aktie- och fonddepå. Spiltan Räntefond får fortsatt förtroende även om den bara gått upp 0,04 % de senaste tre månaderna. Ingves nollränta har uppenbarligen satt käppar i hjulet för deras förvaltning.

Utdelning från Global X SuperIncome Preferrd ETF ska också noteras från den gångna veckan.