Förtroendekapitalet urholkas

I torsdags rapporterade Hennes & Mauritz försäljningssiffrorna för maj månad. Förväntningarna innan var lågt ställda (förhandstipsen låg på ca 6 %), mycket på grund av att klädförsäljningen, på Hennes & Mauritz största och viktigaste marknad Tyskland, minskade med 6 % i maj. Men när sifforna kom stod det klart att förväntningarna hade behövts skruvas ner ytterligare. Försäljningen i maj blev endast +4%. Marknaden svarade med att handla ner Hennes & Mauritz till 200 kr.

***

För bara några månader sedan stod vd Karl-Johan Persson och menade på att en försäljningstillväxt på 10-15 % var realistiskt för helåret 2017. Men faktum är nästan är halvvägs in i 2017 – och ingen månad har levt upp till de kommunicerade tillväxtintervallet. Det kommer naturligtvis bli svårt att nå en tvåsiffrig försäljningstillväxt under 2017.

Det är inte seriöst att skylla var och varannan månad på vädret. Förtroendekapitalet för Karl-Johan Persson urholkas för varje dag som går och frågan är hur länge han kan sitta kvar på posten?

Analyshusen fortsätter med sina riktkurssänkningar, blankningarna i aktien ökar och kursen är den på den lägsta nivån sedan 2011. Att baissa Hennes & Mauritz har blivit vardag i finanssverige.

Samtidigt är det vid just sådana här tillfällen, när inget talar för en aktie, som det kan vara ett lukrativt investeringstillfälle.

Hennes & Mauritz halvårsrapport publiceras i slutet av juni. Kan det bli lite medvind i samband med den?

Hennes & Mauritz – min sämsta investering någonsin?

 

För ett par veckor sedan skrev jag om Hennes & Mauritz och uttryckte en viss lättnad över att aktien började avancera norrut på börsen. Det varade inte länge. Aktien vände lika snabbt tillbaka söderut och handlas återigen kring 5-årslägsta.

Experterna verkar bli mer och mer överens om att Hennes & Mauritz glansdagar är över för gott. Att öppna nya butiker, som alltid varit klädbolagets styrka, är inte längre någon konkurrensfördel när försäljningen förflyttas till nätet. Den anpassningen var Hennes & Mauritz dessutom väldigt sena på och där ligger man fortfarande efter sina konkurrenter.

Ett annat orostecken är den sinande kassan (tror det var Dagens industri som skrev om detta för ett par veckor sedan).

Vi ser också allt större reor som dessvärre kommer allt mer frekvent. Det syns naturligtvis i siffrorna i form av försämrade marginaler och ett växande varulager.

Det är med andra ord inte svårt att vara negativ till Hennes & Mauritz. Det är bara att välja något av ovanstående argument.

***

Skulle man vilja spä på det lite extra, så kan man göra som den pensionerade hedgefondstjärnan Karl-Mikael Syding och ställa sig en retorisk fråga: Vilken kurs skulle Hennes & Mauritz ha om vi skulle få en lågkonjunktur med fallande vinster och ett lägre P/E-tal?

***

Jag tog min första position i Hennes & Mauritz i januari 2016. Efter lite snittande så har jag 1,5 år senare ett gav på 260 kr och ligger således drygt -20 % på investeringen. Om jag hade realiserat min förlust idag, hade det varit den största förlusten i kronor räknat jag någonsin har gjort.

Det ska naturligtvis inte påverka huruvida jag behåller min position i Hennes & Mauritz eller ej. Psykologiskt kan snittkurser vara besvärliga och motverka ett rationellt beslutsfattande.

Vd Karl-Johan Persson har kommunicerat att han tror på en vändning under 2017 – den tiden kommer han få på sig att bevisa varför jag ska ge honom och Hennes & Mauritz fortsatt förtroende under 2018 och framåt.

Liket lever!

Det gamla liket har börjat vakna till liv. Hennes & Mauritz har börjat röra på sig uppåt efter en lång tids kräftgång. Stefan Persson fortsätter att tanka aktier – han tycker uppenbarligen att bolaget är för lågt värderat. Man kan ju ställa sig frågan till sig själv om man tror att Stefan eller analytikerna kan Hennes & Mauritz bäst? Kursen är visserligen bara upp ett några procent (ytterligare ett par procent om vi räknar med maj månads utdelning) sedan botten, men känslan är ändå positiv för tillfället. I slutet av juni månad släpper bolaget sin halvårsrapport – kan det ge ytterligare bränsle till kursuppgången?

***

Statistiskt sett är vi annars inne i en rätt kass börsperiod. Läs gärna ett av mina äldre inlägg om säsongsstrategin Sell In May And Go Away.

***

Jag förväntade mig en placing i den större storleksordningen i Resurs Bank i början av den här veckan. Nordic Capitals lock up-period har numera gått ut och man får återigen sälja aktier i Resurs Bank. Men i skrivande stund är det ingenting som hänt på den fronten. Kanske tycker man från Nordic Capitals sida att kursen tryckts ner orimligt mycket och avvaktar med att sälja? Samtidigt vet marknaden om att det med största säkerhet kommer en placing och det håller kursen nere. Svårt läge. Resurs Banks kärnverksamhet fortsätter dock att leverera – ett utmärkt exempel på att man ska skilja på bolaget och dess aktie.

Jag upplever att fler experter har uppmärksammat den relativt låga värderingen på Resurs Bank och gett aktien en köpstämpel. Jag är fortsatt köpare på nuvarande nivåer.

Hur länge finns utdelningssäsongen kvar?

Idag damp utdelningen från Hennes & Mauritz in på kontot. Det innebär att årets utdelningssäsong börjar lida mot sitt slut. Eller i alla fall det vi idag menar med utdelningssäsongen, det vill säga under våren. Vi märker dock av att fler och fler bolag väljer att ta efter den amerikanska kutymen och dela upp sin utdelning till flera gånger per år. Det är en förändring jag välkomnar. Även om det i sig inte spelar någon roll om du får en större klumpsumma på våren eller fördelat under hela året, så gillar jag att få ett jämnare kassaflöde.

Min förhoppning är alltså att det vi idag kallar för utdelningssäsong är ett minne blott i framtiden.

Q1-rapporterna går också in i slutskedet. Överlag har vinsterna levererat över förväntan, även om de fortsatt behöver stiga om vi ska växa in i nuvarande värderingar på börsen.

Nu när både bolagens aktieutdelningar är utbetalda och deras kvartalsrapporter är publicerade minskar i regel volatiliteten på börsen. Det bolagen vill kommunicera till marknaden gör man i samband med rapporterna.

***

Sedan jag börjat ackumulera aktier i Resurs Bank har jag verkligen förstått vilken impopulär bransch de verkar i. Nischbankerna får ofta skit i medierna för deras affärsverksamhet. I Norge har diskussionerna också intensifierats kring hushållens blancolån. Detta speglar av sig i aktiekurserna. Trots fina tillväxttal värderas vinsterna lågt.

I Resurs Banks fall ligger också en placing från storägaren Nordic Capital och väntar, vilket såklart tynger aktien. Senaste placingen i februari fick aktiekursen på brant fall. Det återstår att se om och när Nordic Capital bestämmer sig för att minska sitt ägande ännu mer.

Senaste utförsäljningen genomfördes som sagt i februari, närmare bestämt den 21 februari. I samband med det så gick Nordic Capital med på en lock-up period på 90 dagar – en tidsperiod som går ut nu i maj månad.

Hur som helst så vill jag ta del av Resurs Banks vinster och finner de attraktiva på nuvarande nivåer. Jag ligger titt som tätt på köpsidan i orderdjupet.

Ditt bolån är bankernas guldgruva!

De senaste snitträntorna är officiella. Det är inga dramatiska skillnader från föregående månad. Riksbanken beslutade vid det penningpolitiska mötet den 26 april att behålla reporäntan på -0,5 %. Det intressanta ur ett bolåneränteperspektiv var att Riksbanken förlängde räntebanan. Deras senaste gissning är att räntan börjar höjas först i mitten av 2018.

Finansinspektionen presenterade i tisdags intressant statistik som också rör våra bolån. Bankernas bruttomarginal (utlåningsränta – finansieringskostnaden) på bolån är uppe på rekordnivåer.

Snitträntorna, som vi haft sedan 2015, är helt klart ett steg i rätt riktning och motverkar till viss del det informations- och kunskapsunderläge vi konsumenter har gentemot banken i ränteförhandlingarna.

Men uppenbarligen är det inte tillräckligt – vi behöver ha fler verktyg.

Bankerna tjänar kolossalt mycket pengar på våra bolån och det finns definitivt utrymme att pruta ännu mer på bolåneräntorna.

För privatrådgivaren som säger att det inte finns utrymme för en större rabatt är den här statistiken ett slag i ansiktet.

Bankernas marginal på bolån är nu rekordhöga 1,72 %. Källa: Finansinspektionen
Bankernas marginal på bolån är nu rekordhöga 1,72 %. Källa: Finansinspektionen

Rollén och Qvibergs nya försvarstaktik

Det var i går som uppgifterna kom ut att norska ekobrottsmyndigheten Økokrim beslutat att gå vidare med misstankarna mot Ola Rollén för insiderhandel och åtala honom. Ola Rollén har varit vd och frontfigur för börsbolaget Hexagon sedan millenniumskiftet. Åtalet gäller handel i Next Biometrics och ska ha ägt rum 6-7 oktober förra året.

Chefsåklagaren menar på att hon kan bevisa för en domstol att Ola Rollén är skyldig.

Ola Rollén själv hävdar att allt är ett missförstånd. Han kommer sitta kvar som vd under rättsprocessen och har styrelsens fulla förtroende, meddelar styrelseordförande Melker Schörling.

***

Det som jag har lagt märke till är försvarens nya taktik vid rättegångar med det här medieintresset.

Medierapporteringen av en sådan här händelse blir såklart massiv, både på gott och på ont. Och det är inte alltid som medierapporteringen faller försvaret i smaken.

På dagens presskonferens presenterade Ola Rolléns försvarsteam både ett Twitterkonto och en hemsida, vars syfte är att belysa fakta kring målet.

(www.olarollentruth.com)

Tanken är såklart att läsarna inte bara ska få den historia som medierna väljer att skriva om.

***

Det är inte första gången som ett försvar till en näringslivstopp använder sig av denna metod för att få fram sin version. Det allra tydligaste exemplet hämtar vi från det uppmärksammade målet om HQ-kraschen.

Carolina Neurath gav ut boken Den stora bankhärvan och tidningarna svartmålade Mats Qviberg. Men när brottmålsdomen kom så stod det klart att inget brott hade begåtts (civilmålet pågår fortfarande).

För att bemöta alla negativa skriverier kontrade Mats Qvibergs team med att skriva en bok (HQ-gate), som kom ut i slutet av förra året. De startade också upp en hemsida där de öppet redovisar alla källor till boken, så det är fritt fram för vem som helst att kontrollera.

(www.hqgatestory.com)

***

Boken har möts av i princip total tystnad.

***

Jag kanske var ung och naiv men efter att ha läst mediernas rapportering samt Den stora Bankhärvan av Carolina Neurath var jag säker på Mats Qvibergs skuld. Men efter att ha läst HQ-gate har jag ändrat uppfattning. Det är häpnadsväckande avslöjanden i boken!

***

HQ-gate av Jenny Hedelin och Christen Ager-Hanssen är måsteläsning för alla som har läst Den stora bankhärvan eller har följt HQ-kraschen i medierna.

***

Mats Qviberg har själv tagit kliv in i mediebranschen. I slutet av förra året klev han, genom sitt bolag Custos, in som storägare i Realtid och i februari i år köpte han upp gratistidningen Metro av Kinnevik.

***

Att Mats Qviberg inte varit nöjd med framförallt Svenska Dagbladets rapportering under HQ-härvan är ingen hemlighet. Frågan är om han vill använda de nyinköpta tidningarna för att belysa sin oskuld? Är programserien ”Vit som Snö” ett steg i den riktningen?

Bedöm själva: https://www.youtube.com/watch?v=-qBs1XMYOww

***

Johan Carlström är en annan näringslivstopp som medverkar i en ny bok som kommer ut i höst. Han är nämligen en av källorna till Patricia Hedelius pågående bok om Fingerprint Cards.

Vad har du för boränta?

I början av varje ny månad släpps statistik för vilka snitträntor som bankerna just nu ger sina kunder.

Listräntorna hos de allra flesta storbanker ligger strax över 2 % för ett rörligt tremånaderslån. Det är högt och ska knappast ses som ett riktmärke.

Snitträntan avslöjar istället den verkliga bilden och ligger några tiondels procentenheter lägre. Den ska man använda som utgångspunkt vid ränteförhandlingarna med banken.

Bankernas marginaler på bolån är höga. Snitträntan ska som sagt endast ses som ett riktmärke. Nischbanker som Nordnet och Avanza kan erbjuda bolån med en ränta 0,79 %. Det kräver förvisso en lägre belåningsgrad och ett större engagemang hos bankerna, men samtidigt visar det på att det finns utrymme att pruta hos storbankerna.

Om nischbanker kan erbjuda en ränta på 0,79 % borde väl storbankerna kunna göra detsamma?

Även om räntorna är på historiskt låga nivåer finns det ingen anledning att sluta pruta på bolånen och ge bort pengar till banken.

Ska du förhandla om dina bolån? Ring Danske Bank, SEB och Swedbank och ställ deras erbjudande mot varandra – de hade lägst snitträntor i februari månad.

Skärmavbild 2017-03-09 kl. 17.12.13 Skärmavbild 2017-03-09 kl. 17.12.23 Skärmavbild 2017-03-09 kl. 17.12.31

Källa för snitträntorna: compricer.se

Utdelningscase: Novo Nordisk

Börsen som helhet har stått och stampat på samma ställe ett par månader nu. Till synes finns det ingenting att höja på ögonbrynen för. Men om vi zoomar in på bolagsnivå är det full fart. Vi är nämligen mitt inne i en hektisk rapportperiod. VD:ar ska stå till svars för de redovisade siffror och de framtidsutsikter som bolagen presenterar, och styrelser ska föreslå aktieutdelning till aktieägarna.

Överlag har de flesta bolagen klarat sig bra hittills. Framförallt är det utdelningarna som imponerar och som flera gånger överträffar analytikernas förväntningar. Det kommer bli en stor utdelningsfest i vår!

För egen del är den största plumpen hittills det danska insulinbolaget Novo Nordisk. Även om tillväxten på den underliggande marknaden fortsatt är god, så fortsätter bolaget att sänka förväntningarna på framtidsutsikterna. Det är uppenbart att prispressen på den viktiga amerikanska marknaden stör.

Novo Nordisk är inne i en förändringfas, vilket påverkar aktien. Tidigare lockades aktieägare som sökte ett tillväxtcase. Nu när värderingen har börjat komma ner bör aktien rimligtvis attrahera utdelningsinvesterare. Direktavkastningen är ca 3,3 %, historiken av utdelningshöjningar imponerar och den senaste höjningen var 18,75 %. Utdelningsandelen ligger stadigt runt 50 %. Det är bra!

***

Aktien utvecklades sämst av alla i min aktieportfölj förra året. Efter rapporten i torsdags föll aktien med 7 % i spåren av de sänkta tillväxtförväntningarna. Jag stödköpte ytterligare några aktier kring 226,50.

Utdelningshistorik för Novo Nordisk. Bild från novonordisk.com
Utdelningshistorik för Novo Nordisk. Bild från novonordisk.com

 

En nyhet som nådde till Dubai

Tillbaka i vardagen igen efter en fantastisk vecka i Dubai. Semestrar brukar innebära ett break för mig när det gäller intaget av finansnyheter – så även denna gång. Jag har som vana att försöka låt mobilen ligga på hotellrummet när vi ligger och solar på stranden. Det är rätt skönt att rensa tankarna och inte hela tiden vara inne i ”bruset” av börsnyheter.

Med tanke på min relativt defensiva aktieportfölj behöver jag heller inte oroa mig över kortsiktiga svängningar. Jag känner mig bekväm med bolagen i min portfölj och därför har jag inte haft någon anledning till att logga in på aktiedepån överhuvudtaget på semestern. Skönt!

En nyhetskanal som jag vanligtvis använder varje dag är Twitter. Där får jag snabbt och smidigt korta nyheter om det mesta som rör börsen. Skulle jag vilja läsa mer om någon nyhet är det ofta en länk till en längre text man kan grotta ner sig till.

Jag har två stycken Twitterkonton. En där jag följer vänner, Kalmarprofiler och lite politiska konton. Sedan har jag ett renodlat börstwitterkonto, där jag följer allt ifrån traders, långsiktiga investerare till analytiker på banker.

Just börstwitterkontot har jag för vana att också ta ett uppehåll ifrån på semestrarna.

Men trots mitt uppehåll från börsen senaste veckan var det framförallt en nyhet som jag inte kunde missa: Castellums fantastiska utdelningshöjning med 17,6 %. Den nyheten trängde igenom bruset och nådde mig i den arabiska vintervärmen. Det var nittonde året i rad med höjd utdelning för Castellum. Grattis till alla er som äger den aktien!

Dubai 2017

Det första som stack ut när vi anlände till flygplatsen i Dubai var flygplatsarbetarna som städade varenda vagn i tåget som tog oss från flygplanet till bagageutlämningen. Det gjordes innan vi fick gå på och mellan varje tågtur. Snabbt, smidigt och rent!

Just renheten är återkommande i Dubai. Det spelar ingen roll om det är strandpromenaden, de offentliga toaletterna eller restaurangerna – allt är superfräscht!

Dubai har satt en hög standard och alla verkar vara införstådda med vad det innebär. Man vill exempelvis inte ha turister gåendes utan tröja med ölmage runtom i staden. Är du inte på stranden så ska tröjan vara på. Punkt slut. Det fick bland andra Marcus erfara när strandvakten påminde honom om klädkoden.

Att staden fortfarande är under uppbyggnad går inte att missa. På var och varannan byggnad pryder Dubaibörsens största aktiebolag Emaar med sin logotyp. Stort, vackert och mäktigt!

Ett litet frågetecken dock för vart allt folk är/var. Med hundratals skyskrapor borde det vara fullt med människor. Men istället var det relativt tomt på gatorna och vi kunde röra oss fritt överallt. Känslan slog mig både en och två gånger att det byggs mer än vad det sväljer människor.

Naturligtvis finns det baksidor också. Kvinnosynen är flera gånger förkastlig. Framförallt utanför kärnan i Dubai. Exempel som sticker ut är att kvinnorna har egna matköer och guider som vägrar ta i hand. Det känns bara fel.

Korta spaningar

Taxi! De mesta är relativt dyrt i Dubai men det är billigt att åka taxi i oljeemiratet.

***

Shoppingkassarna från Dubai Mall, Mall of Emirates och Marina Mall kom, som alltid, från stora välkända bolag.

***

Hissresan i Burj Khalifa. 125 våningar på 90 sek!

***

Jag förstår att lönerna är alldeles för låga, men ändå; Vem finansierar alla arbetare i Dubai?

***

hej
Ett bolag som jag hade planerat att besöka var den snabbväxande amerikanska premiumhamburgarekedjan Shake Shack. Shake Shack börsintroducerades för ca ett år sedan på 21 USD och fick en kalasstart på New York-börsen, som högst handlades aktien i över 90 USD. Men sedan dess har aktien tappat i värde och handlas kring 35 USD. Min simpla spaning från denna tillväxtraket: Fantastiskt goda hamburgare, fräscht, dyrt, för dyrt (?), mycket längre kö på McDonald’s. Avvakta.
hej
Allt var upplagt för att Kenenisa Bekele skulle slå världsrekordet i Dubai Marathon. Därför var det stor besvikelse hos de tillresta etiopiska fansen när han 23 km in i loppet avbröt. Vann gjorde istället landsmannen Tamirat Tola på fina 2:04:11. Världsrekordet på 2:02:57 sattes i Berlin 2014 av Dennis Kimetto från Kenya.
Sandboarding i öknen.
Sandboarding i öknen.
Bröderna hänger på hotellets roof top pool.
Bröderna hänger på hotellets rooftop pool.
Cocktails utan alkohol längs strandpromenaden vid Dubai Marina.
Cocktails utan alkohol längs strandpromenaden vid Dubai Marina.
Vi föll för det arabiska köket!
Vi föll för det arabiska köket!
Tre bröder längs Marina Promenade.
Tre bröder längs Marina Promenade.
Middag med utsikt!
Middag med utsikt!
Det obligatoriska Starbucks-besöket.
Det obligatoriska Starbucks-besöket.
I väntan på middag på favoritrestaurangen på Pier 7.
I väntan på middag på favoritrestaurangen på Pier 7.
Att ta seden dit man kommer.
Dubai Aquarium & Underwater Zoo.
Dubai Aquarium & Underwater Zoo.
På en arba i lilla Venedig. Mäktiga Burj al Arab i bakgrunden.
På en arba i lilla Venedig. Mäktiga Burj al Arab i bakgrunden.

Burj Khalifa.