Intervju: Lisa Lundbäck

Kan du berätta lite om dig själv? 
Jag är 18 år gammal, läser min sista termin på Lars Kaggskolans naturvetenskapliga program. Jag är ganska lugn, framåt och en väldigt driven tjej, jag vill jobba med företagsverksamhet i framtiden. Det lutar mot att studera till Civilingenjör med inriktning Industriell ekonomi.

Varför sitter du med i Unga Aktiesparares styrelse?
Jag sitter med för att styrelsearbete är något som både roligt men också lärorikt! Det passar mig att planera och arrangera evenemang, värna om våra medlemmars intresse och samtidigt utveckla mitt stora intresse för aktier.

Jag vill fortsätta inom Unga Aktiesparare, här är möjligheterna stora och förhoppningsvis kan jag ta mig någonstans på min passion och vilja. Min dröm är att bli ekonomiskt oberoende på mina besparingar, UA hjälper mig på traven med ständig inspiration och nya möten.

Unga Aktiesparare har i dag ca 12 000 medlemmar, men bara drygt en fjärdedel av dessa är tjejer. Hur ska ni locka fler tjejer till att bli medlemmar?
Jag tror att många tjejer egentligen är intresserade, men saknar kanske självförtroende och kunskap. Jag vet att det inte är så lätt att gå från och veta noll till att faktiskt ha koll, men som tur var knuffade min bror mig in i UA, vilket jag naturligtvis är väldigt tacksam över idag. Vår styrelse tänker satsa på att nå ut till den gymnasiala generationen, och skapa ett intresse genom att jobba informativt: vad är aktier? Vad kan man få ut av att bli aktiesparare? Vad kan ett medlemsskap i UA bidra med? Att hålla evenemang som passar alla våra medlemmars olika nivåer är viktigt.

På nästa event ska ni besöka Royal Design, kan du berätta lite mer om det?
Just Royal Design är ett företag som diskuterats häftigt under senare tid, det finns mycket kul att att spekulera i. För övrigt är våra företagsbesök nyttiga i flera sammanhang, många skapar sig kontakter, lämnar CV eller får inspiration till att själva utveckla ett entreprenörskap. Jag själv tycker det ska bli fantastiskt roligt!

Vårt företagsbesök äger rum måndagen den 23 maj kl 15.00 i Royal Designs lokaler ute vid Svensknabben. Företaget kommer presenteras av grundaren och vd:n Hans Bengtsson.

Är du intresserad av att komma och lyssna? Kontakta Lisa Lundbäck på mejl: lisa.lundback.student@ksgyf.se

Skärmavbild 2016-05-17 kl. 16.09.21 Skärmavbild 2016-05-17 kl. 16.10.48

Företagsbesöket äger rum i Royal Designs fräscha lokaler ute vid Svensknabben.
Företagsbesöket kommer hållas i Royal Designs fräscha lokaler ute vid Svensknabben.
Lisa Lundbäck och Robin Karlsson från Unga Aktiesparare marknadsförde företagsbesöket hos Royal Design i studentbiblioteket.
Lisa Lundbäck och Robin Karlsson från Unga Aktiesparare marknadsförde företagsbesöket hos Royal Design i studentbiblioteket.

Vd:ar föreläser om sparande – kom och lyssna!

På onsdag eftermiddag får Kalmar finbesök i form av Philip Scholtzé (vd Unga Aktiesparare) och Therese Lundstedt (vd Aktieinvest). De ska hålla en kortare föreläsning i Linnéuniversitetets lokaler.

Vad: Föreläsning om karriär/sparande
Vilka: Philip Scholtzé & Therese Lundstedt
När: Onsdag 9 mars
Tid: 16.00-17.30
Var: Linnéuniversitetet, Kalmar Nyckel Sal: Ny 203

Ingen anmälan krävs. Bara att dyka upp om du vill öka kunskapsbanken inom karriärutveckling, sparande och investeringar!

H&M på kroken

Grattis Nordnet Bank, som passerade 500 000 kunder i veckan. Det firade dem med att erbjuda oss kunder gratis handel i fem aktier på fem olika marknader. Apple, Novo Nordisk, H&M, Nokia och Statoil.

Av de fem vill jag ha Novo Nordisk och H&M i min portfölj. Eventuellt Apple också. Det som skrämmer mig i det fallet är hur snabbt något kan bli omodernt i den branschen. Men varumärket är starkt och de tjänar nästan äckligt mycket pengar!

Som fredagsunderhållning la jag in några småordrar i H&M och fiskade i orderdjupet. Jag fick avslut två gånger, dels på 279 kr och senare på 279,30 kr. Kul!

De aktierna har numera försvunnit från ”free floaten”!

***

På tal om Nordnet. Jag klagade lite till Nordnets sparcoach Alexander Gustafsson förra helgen i samband med UA-akademin i Kalmar. Jag tyckte Avanza sprungit ifrån och att deras hemsida var vassare.

Alexander kontrade med att en helt ny hemsida kommer lanseras under andra kvartalet. Dessutom kommer en Shareville-app släppas när som helst.

Svar på tal!

Den nya hemsidan ser jag verkligen fram emot!

Årsmöten, Trading-Tobbe & Korta kjolar

I går deltog jag på två årsmöten. Först ut var Unga Aktiesparare med sin årsstämma. Till ny ordförande valdes 18-åriga Lisa Lundbäck. Lisa valdes in i styrelsen vid vår extra årsstämma i slutet av maj 2015 och steppar nu upp och leder styrelsen från och med i går. En intervju med Lisa om hennes nya roll i Unga Aktiesparares styrelse för Kalmar/Nybro kommer under januari/februari.

Själv går jag in på mitt tredje år i samma styrelse. Det blir också mitt sista år eftersom åldern börja komma ikapp mig.

***

Efter mötet förklarades avslutat begav sig jag och Lisa i rask takt mot Jenny Nyströmskolan, där de ”äldre” aktiespararna skulle hålla sin årsstämma. Jag och Lisa skulle under en punkt under årsmötet informera om vad vi i Unga Aktiesparare sysslar med.

Till ordförande, för tjugoandra året i rad(!), valdes aktiespararlegenden Jan-Åke Karlsson.

Ordförande Jan-Åke Karlsson. Bild: aktiespararna.se
Ordförande Jan-Åke Karlsson. Bild: aktiespararna.se

***

I samband med årsmötet, som uppskattningsvis 150 personer närvarade på, var Tobbe Rosén inbjuden för att hålla en föreläsning. Det märktes bland åhörarna. Vanligtvis brukar man kunna räkna personer under 40 år på en hand. Men Trading-Tobbe hade lockat en hel del yngre åhörare som ville snappa upp värdefulla tips och råd.

Det var nog fjärde gången som jag lyssnade på Tobbe. Och även om vår syn på aktier skiljer sig rejält, så gillar jag att lyssna på honom. Han poängterar gång efter gång hur viktigt det är med att hålla sig till sina regler och det är något som jag verkligen instämmer med.

Det blir såklart en del upprepningar när man lyssnat på honom några gånger men han bjuder också på några nya guldkorn. I går var behållningen kjolindexet, eller The Hemline index. Tobbe tog hjälp av grafen nedan och argumenterade för att i högkonjunktur bär damerna alltid korta kjolar.

kjolindex

hemline index

***

Alexander Müller – en framtida heltidstrader?

I pausen passade några av de ”yngre” åhörarna att få lite extratid med Tobbe Rosén. En av de som var framme och ställde frågor var 25-åriga Alexander Müller från Helsingborg, som till vardags pluggar ekonomi på Linnéuniversitetet.

Du var en av dem som var framme i pausen och pratade med Tobbe Rosén. Vad frågade du?

-Jag och mina vänner tog tillfället i akt och växla några ord med Tobbe. Vi frågade hur han använder sig av mäklarstatistik i orderböckerna samband med sina analyser. Vi diskuterade även hur han tror att BRENT oljan kommer att utveckla sig framöver. Vi avslutande diskussion med varför OMX reagerar som det gör vid specifika klockslag, ex. 10:30 så finns det en stor sannolikhet att OMX tar en annan riktning. Det var välinvesterade 20 minuter kan man säga.

Handlar du själv mycket med aktier?

-Jag är en mycket aktiv börshandlare. Jag har en utdelningsportfölj, swing-portfölj, daytradingportfölj och en hedge-portfölj. Mitt största intresse kretsar just kring aktier och marknaden som helhet. Mitt långsiktiga mål är att bli heltidstrader.

Tobbe Rosén argumenterade för att vi är inne i en ”bear market” och att han kommer navigera för nedgång tills motsatsen är bevisad, hur agerar du?

-Det är mycket svår fråga. Det går inte en dag utan att jag resonerar kring vad börsen kommer att stå i längre fram. Jag kan erkänna att jag delar Tobbes syn på den framtida utvecklingen. Jag är en trader som förlitar sig mycket på teknisk analys och det gör Tobbe också. Igår på föreläsningen så hade han enligt min mening starka bevis för att vi är inne i en ”bear market”.

Vad tror du om börsåret 2016?

-Jag tror att börsåret 2016 kommer bli en utmaning. Jag tror att 2016 är året som den aktiva börsaktören kommer att bli belönad, vilket betyder att du arbetar med hedge för att minimera förluster dagar börsen visar rött. Det kommer dock att dyka upp ”Buy-the-dip” case och då ska man ha torrt krut i portföljen för att köpa ”undervärderat”.

 

Tobbe Rosén ger några extra tips till de intresserade i fikapausen.
Tobbe Rosén ger några extra tips till de intresserade i fikapausen.
Alexander Müller
Alexander Müller.

Kalmar InvESSt Day

I går gick Kalmar InvESSt Day av stapeln. Jag fick äran att, tillsammans med Kristoffer Björneklint, chef för Private Banking på Swedbank i Kalmar, hålla i varsin inspirationsföreläsning om aktier. Tanken var även att Plain Capital skulle varit där och inspirerat, men på grund av sjukdom fick de ställa in.

Linnéuniversitetets ekonomiförening anordnar tillsammans med Unga Aktiesparare aktietävlingen Game of Stocks som ska avgöras i höst. Kalmar InvESSt Day var en introduktion till den tävlingen.

Uppskattningsvis var det cirka 70-80 personer som hade tagit sig tiden för att komma och lyssna. Jättekul!

IMG_4041
InvESSt-gruppen, föreläsarna & Unga Aktiesparare

IMG_0603 IMG_0610 IMG_0614 IMG_4036-2

Aktieföreläsning på Linnéuniversitetet

På måndag börjar jag ett nytt kapitel. Jag ska för första gången hålla en föreläsning om aktier. Det är KalmarESS, ekonomföreningen på Linnéuniversitetet, som tillsammans med Unga Aktiesparare anordnar en första InvESStment Day. Den här dagen kommer att vara startskottet på höstens stora aktietävling Game of Stocks. Syftet med Game of Stocks är att inspirera och få chansen att testa på hur det är att handla med aktier. Du tävlar med riktiga aktier men med fiktiva pengar. Fina priser utlovas till vinnaren!

Som introduktion till Game of Stocks hålls det tre stycken föreläsningar i Linnéuniversitetets lokaler. Dagen ser ut enligt följande:

10.00 Presentation av dagen
10.15 Swedbank
11.15 Plain Capital
12.00 Lättare lunch (Swedbank bjuder)
12.30 Patrik Rydasp
13.15 Frågor och mingel

Till min föreläsning har jag satt ihop en PowerPoint-presentation. Just PowerPoint känns annars väldigt förlegat och tråkigt, men jag hittade inget bra alternativ som passade mig. Prezi var uppe på tapeten men det var jag tvungen att betala för, så det gick bort av den anledningen.

Hur som helst. Så här har jag delat in min föreläsning:

1. Varför aktier?
2. Håll nere kostnaderna
3. Ränta-på-ränta-effekten
4. Riskhantering
5. Psykologi
6. Generella råd vid aktieinvestering

(Fyra steg till miljonerna)
(Fotboll är inget för börsen)
(Så här blir du löjligt rik)
(Min egen aktieportfölj)

De fyra punkterna i parantes är bonusslides och avhandlas i mån av tid.

Har du inget annat för dig på måndag är du välkommen att lyssna. I dagsläget är det ca 120 personer som anmält sig via Facebook-eventet. Kul!

När: Måndag 12 oktober
Tid: 10.00
Var: Linnéuniversitetet, sal Ny200k

Länk till Facebook-eventet

En kväll med Spiltan Fonder

Jag är nyss hemkommen från en föreläsning med Spiltan Fonder. Vi var uppskattningsvis ca 50 stycken deltagare som lyssnade på Niklas Larsson (marknads- och informationsansvarig) i knappt två timmar i Jenny Nyströmsskolans lokaler.

Vi fick en genomgång av flertalet av Spiltans fonder. Naturligtvis puffade han lite extra för deras Smålandsfond, som dessutom har gått riktigt bra i år.

Samtliga i lokalen kunde konstatera att bolagen Nibe och Troax är stora bolagsfavoriter hos Spiltan-gänget. Niklas Larsson kunde inte hålla inne sin kärlek till värmepumpsbolaget och maskinskyddsbolaget, utan poängterade flera gånger hur fantastiska, han och hela Spiltan-gänget, tyckte att dessa bolag var.

Jag lyssnade lite extra noga vad han hade att säga om den populära fonden Spiltan Räntefond Sverige. Så här lät det:

”Spiltan Räntefond Sverige är alldeles för billig”

”Vi kommer inte höja priset”

”Jag hade inte placerat i fonden på en månads sikt i dagsläget”

”Förräntningstakten ett år framåt är ca 0,8 %, efter avgifter”

Vad man kunde utläsa mellan raderna var att även Spiltan har svårigheter i den nollräntemiljö vi befinner oss i. Niklas Larsson argumenterade för att 0 % i ränta på bankkontot kanske inte är så dåligt trots allt.

Jag sänker, som vanligt, medelåldern på Aktiespararnas träffar.
Jag sänker, som vanligt, medelåldern på Aktiespararnas träffar.

IMG_0581

Fick med mig en styrelsekollega från Unga Aktiesparare.
Jag fick med mig en styrelsekollega från Unga Aktiesparare.
Niklas Larsson - kvällen föreläsare
Niklas Larsson – kvällens föreläsare!

Ursäkta, vad är klockan?

UA-Akademin

I helgen anordnade vi i Unga Aktiesparare Kalmar/Nybro en nybörjarkurs i aktier och privatekonomi. Från Stockholm flög vi in den kunnige kursföreläsaren Fredrik Karlsson Hedin. Han instruerade de cirka 50 deltagarna om grundpelarna när det kommer till aktier, obligationer, pension och även en del makroekonomi.

Förutom undervisningen så passade vi på att mötas upp under andra förhållanden på lördagskvällen. Vi blev ett gäng som samlades på en lokal restaurang, åt en bit mat och pratade om allt från Gula Villan på Kuba, oljefält i Oman till fastighetspriserna från Kiruna i norr till Malmö i söder. Jurist-Maria avslöjade vilka länder som är fördelaktigast att flytta till som pensionär sett ur ett skatteperspektiv.

Dessutom blev det en hel del podcast-snack med aktiesveriges podcastmästare, tillika vår kursföreläsare, Fredrik Karlsson Hedin. Sparpodden, Tradingpodden och senaste succépodden Fill or Kill är kanske de kändaste poddarna som finns med på hans cv.

Fredrik Karlsson Hedin

 

Alla som klarade examinationsprovet erhöll ett certifikat.
Alla som klarade examinationsprovet erhöll ett certifikat.
Investerarklockan

Söndagens hetaste diskussionsämne var antagligen den berömda investerarklockan som den Brittiska tidningen Evening Standar skrev om redan år 1937. Tanken med klockan är att det ska vara ett enkelt verktyg och hjälpmedel som med stora penseldrag kan ge en fingervisning om vart i konjunkturcykeln vi befinner oss. Teoretiskt sett så kan man med hjälp av investeringsklockan komma fram till vilka tillgångar som är bäst att äga vid vilken tidpunkt.

Till sin utformning är klockan mycket enkel att förstå men samtidigt komplex eftersom det kan vara svårt att lista ut vad tiden är. Klockan är globalt känd och används av en del finansanalytiker och investerare. Dock är det knappast klokt att lita blint på klockan, utan man ska snarare se det som en generell vägledning.

 

Källa:
Källa: Evening Standard år 1937

Ledtrådar:

Hur ser ränteläget ut, stigande eller sjunkande?
Råvarupriserna, går det upp eller ned?
Hur ser inflationstrycket ut?
Stiger eller sjunker fastighetspriserna?
Hög eller låg arbetslöshet?

Min bedömning är att vi passerat klockan 11 och börjar närma oss klockan 12.

Vad tror ni att klockan är?

Göteborg, Günther & Glenn

Unga Aktiesparare Årskongress 2015

I helgen var det årskongress med Unga Aktiesparare i Glenn Hysén-land. Två dagar med kongressförhandlingar, företagspresentationer, inspirationstalare, god mat och trevlig underhållning. Representanter från Kalmar/Nybro-avdelningen var jag och ”Ekonomimästaren”. Robin Johansson som är hans riktiga namn, kallas ”Ekonomimästaren” tack vare att han var med och vann Linnéuniversitetets uttagning till SM i Ekonomi i våras och han får således representera universitetet när huvudtävlingen ska avgöras i Stockholm senare under året.

Det var idel glada miner i Göteborg. Börsen går sjukt bra och antal medlemmar i Unga Aktiesparare har aldrig varit fler, så det fanns verkligen anledning att fira. Och firade gjorde vi. Skönsången började redan under stämman när valet av ny förbundsordförande var klubbat. Showaren Günther Mårder kuppade in psalmen ”Bereden väg för Herran” och hela stämman hängde på.

Kvällen var en känslomässig berg- och dalbana för de flesta. Det bjöds på skratt, tårar, sång och fantastiska tal. Middagssittningen avslutades med att Günther Mårder och Martin Petersson mottog det finaste man kan få som aktiesparare, nämligen ett hedersmedlemskap i Unga Aktiesparare.

Från dag två är det framförallt en sak som jag tar med mig. Erik Lidén, Vd på Insiderfonder, höll en presentation och inledde med att fråga åhörarna om vilka som tyckte att börsen var övervärderad. Jag skulle uppskatta det till att det var 95 % som räckte upp handen på den frågan. Erik kunde bara instämma och var faktiskt extremt pessimistisk till börsen. Han förvaltar själv en Sverigefond och mellan raderna skrek han: sälj min fond och alla andra Sverigefonder!

Vad vore ett besök i Göteborg utan att träffa Glenn Hysén?

 

Hedersmedlemmarna Günther och Martin.
Hedersmedlemmarna Günther och Martin.
Showaren Günther och jag.
Showaren Günther och jag.
Hybris!
Hybris på börsen!
Ha d gott. Glenn.
/Ha d gott. Glenn.