Hurtiga Hurtigruten!

Hurtigruten-hur ”hurtig” är den?

hurtigrut båt
MS Finnmarken i Hjörundfjorden

Världens vackraste sjöresa-hur står den sig efter alla år?  Vem åker den och hur går det till? Jag fick möjlighet att prova en sträcka!

Att ha en ”tyngd på sina axlar” blev jag i allra högsta grad varse på en utflykt med Hurtigruten.Inte vilken tyngd som helst-utan en hel kyrka- och inte vilken kyrka som helst utan den mäktiga Nidarosdomen i Trondheim. Klaustrofobin kom smygande där jag kröp i mörkret i katakomberna under kyrkan för att nå fram till en uråldrig sarkofag. Nyfikenheten och spänningen slog bort den lite obehagliga känslan. Det var bara att följa efter guiden och hoppas att hon hade koll på läget. Men hur hamnade jag då här-jag skulle ju åka med Hurtigruten- återkommer till detta….

Hurtigruten fraktar post, gods och människor enligt en fast tidtabell, till 34 hamnar, dag ut och dag in, år ut och år in.

Vi har många Hurtigrut kunder och utbudet och kombinationerna för att göra en eller flera resor är otaliga. Det erbjuds allt från minisemester på 3-5 dagar till en full 12 dagars kryssning -en sk. klassiker. Utöver detta så finns det Explorer turer till Spitsbergen, Antarktis, Grönland och Island med i programmet. Det passar de som vill utforska och lära sig mer om polarområdet.

Passagerarna är av blandad ålder och det skiljer lite på vilken tur man väljer och när man åker.

vy hurtig

Landskapet och upplevelserna är helt olika beroende på årstid och om man åker i Nordlig rkitning eller i Sydgående riktning.Utflykterna man kan göra är många och här är ett ett axplock av de dryga 50 som finns: Nordkap, RIB-äventyr i Lofoten. Lofotfiske, Kajak, Vandring, Valsafari, Havsörnsafari, Hundsläde, Snöskotersafari m.m.

I september gavs det alltså ett tillfälle, för en landkrabba som jag, att få prova en sträcka mellan Bergen och Trondheim. En lite lugnare sträcka för den som inte är så sjövan. Med sjösjukearmband och sjösjuketabletter var jag rustad att äntra MS Finnmarken. Det tredje största av fartygen i flottan.

sjösjukearmband
Fungerade faktiskt!

Boende: jag bodde i en enkelhytt på däck 3. Där hade jag 2 runda små fönster så jag kunde kika ut. Hyttstorleken var helt OK-man är inte mycket i hytten. Däremot så får man vara beredd på lite ljud nattetid, när man bor längre ner. Det är ankare, bogpropellrar mm eftersom fartyget gör sina landhugg även nattetid. Första natten flög jag i taket när ankarkättingen började rulla ut. Andra natten kändes detta bara tryggt, båten stävar fram i maklig takt från hamn till hamn när vi sover ombord. Det finns naturligvis hytter i olika storlekar med olika utsikter-allt efter behag.

hyttfönster
Utsikt från hytt på däck 3

Mat: de säger att om man åker en 6-dagars resa så går man på sig 3 kg! Det är en del mat som man ska hinna äta. På några av båtarna finns det motionsrum vilket kanske inte är så dumt? Det finns tid att träna för den som vill. På ”klassiskern” ingår helpension i priset. På många av fartygen finns en lite finare à la Carte restaurang som man också kan äta på (det går även att uppgradera helpensionen så man kan äta här någon/några kvällar). Färska råvaror från lokala leverantörer styr vad som står på menyn. Jag provade både buffémiddag och á la Carte middag och det var mycket god mat i båda restaurangerna. Väldigt många efterrätter på buffén …….

ålesund
Ålesunds mest fotograferade vy

Utflykter: När man gör en utflykt kommer det mindre båtar och hämtar upp. Det är absolut inga problem att ta sig över i de mindre båtarna. Personalen på Hurtigruten håller koll på vilka som går iland och vilka som kommer ombord igen. Man checkar in- och ut med sitt nyckelkort när man går på och av. Jag rekommenderar att man försöker vara med på så många utflykter man kan för at få uppleva så mycket som möjligt. Det finns tid att vara på båten ändå.

Både Bergen och Trondheim visade sig från sin allra bästa sida med strålande sol och varmt väder.Jag kan bara rekommendera att vara med på utflykterna för det är då man får se och uppleva så mycket mer än vad man har möjlighet till ananrs. Självklart kan det vara skönt med tid på egen hand också men utflykterna är fantastiska. Det jag tar med mig främst är upplevelserna  från kajakturen på Nidälven i Trondheim-sanslöst vackert och kul. Man gled lugnt fram fram på Nidälven. Eller rättare sagt de andra gled och vi, i min kajak ,kryssade ofrivilligt kors och tvärs men vi kom också fram till sist.

Trondheim kajak (19)

promenad hurtigrut
Vandringsbild

Den mäktiga Nidaros domen från 1000-talet. Här fick vi då  krypa i katakomberna under kyrkan. Lite otäckt, lite klaustrofobiskt men otroligt spännande.(detta var en specialare och inte på ord. guideprogram). Hjörundfjorden-helt magiskt och en vandring uppåt Sunnmörsalperna i ”Sound of Music” miljö. Pittoreska Ålesund-här hade jag gärna stannat en natt. Utsikten från Ulriken-det högsta av de 7 fjällen runt Bergen.

Klädsel: eftersom man är ute mycket så se till att ha kläder så man kan vara ute utan att frysa. Även om det är vår/sommar kan det behövas vindjacka, vindbyxor, kanske en mössa och vantar.När jag åkte var det ca 18 grader och sol men det behövdes ändå vindjacka och vindbyxor på däck.

hurtigrut med kollega
Påbylsade

Sedan var det resenärer från varmare breddgrader som var klädda som om det var -18 grader men det är ju olika hur man upplever temperaturer.  För övrigt är det bekväm klädsel ombord. Långklänning och frack kan man lämna hemma.

Jag skulle kunna tänka mig en tur till Lofoten och Svalbard-så vi får se…

Skepp o’hoj!

(fick lära mig att det heter att man seglar med Hurtigruten även om det inte finns ett enda segel på båten)

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.