Sydafrika-nationalparker, valsafari och vingårdar

 Vår resa fortsätter i det vilda, vackra Sydafrika.

Tsitsikama

Vi har lämnat det vackra Kariega för att fortsätta vår resa via Tsisikamma National Park, Knysna med Featherbed National Park , Hermanus med valsafari, Stellenbosch och Franschhoek vindistrikt för att avsluta vår resa i Kapstaden.

Sydafrika har många vackra och stora nationalparker för att bevara och även återskapa den varierande vegetationen som finns och fanns tidigare men som av olika anledningar försvunnit eller är hotade. Färden går via  dramatiska landskap med djupa raviner där bl.a världens högsta bungy jump, Bloukrans, finns.(vi hoppade inte). I ”Birds of Eden” kunde vi på nära håll få sede  över 220 fågelarter som finns i Sydafrika. Vi var några dagar  i den mysiga orten Knysna där vi besökte Featherbed som är ett naturreservat och med storslagen utsikt över hela lagunen.

featherbed vandring
Featherbed-ca 30 grader varmt

Vi körde vi längs den välkända ”Garden Route” med Hermanus och valskådning som mål. Vi passerade Sedgefield som är en sk. ”Slow Town” där man helt enkeltbestämt att här tar vi det lite extra lugnt. De har en sköldpadda som stadsemblem.

Vi såg de blå tranorna på fälten i det som kallas Sydafrikas Brödkorg. Det är det område där den största mängden spannmål produceras. Oändliga sädesfält längs böljande kullar så långt ögat når.

larssons på båt
Hermanus och valsafari

Efter många timmars färd når vi äntligen Hermanus och solen strålar och det är helt vindstilla. Perfekt för en tur på havet. Det är Southern Right Wales som vi ska försöka se –och det fick vi! Även en bonus i form av en liten Hammarhaj som de inte sett i Hermanus på över 10 år. Det var stilla på havet men det kom dyningar på 3-5 meter så det gungade en del. Sjösjukearmbanden kom till användning igen och en gardering med en tablett gjorde att det gick galant. Så mäktigt att få se valarna med sina kalvar på nära håll. Tyvärr var ingen på hopphumör så vi såg ryggarna och vattenspruten men det var svårt att fånga på bild när det gungade så kraftigt.

2 valar

På kvällen kom vi fram till vackra Stellenbosch som är ett välkänt vindristrik, som blir vår bas i några dagar. Middag intogs bl.a på den berömda golfaren, Earnie Els, restaurang ”Big Easy”-väldigt bra mat!

big easy
The Big Easy-Earnie Els restaurang i Stellenbosch

3 vingårdsbesök hade vi i vårt program; Muratie som är den äldsta i Stellenbosch, därefter Solms Delta som är ett kooperativ och slutligen Haute Cabrière, de 2 sistnända liger i vindristriket Franschhoek. En mycket trevlig dag. Det finns oändligt med vingårdar att besöka för den som är intresserad. Det går lätt att spendera några dagar här.

muratie skylt

Gör du vinprovning på egen hand utan guide så kostar det oftast ingenting när du provsmakar. Du betalar bara för de viner du köper och det är inget köptvång.

teander pic nic
Picknick lunch i Salms Deltas härliga trädgård
vinprovning salms delta
Vinprovning i trädgårdsmiljö i Salms Delta

guide solms delta

Hur gör man om man vill köpa hem vin?

Du kan köpa från alla vingårdar direkt och lägga i ditt bagage. Kanske mer praktiskt att beställa på plats för direkt hemleverans? Ca 45 vingårdar är anslutna till Capreo som levererar direkt dörr-till dörr i Europa, UK och Schweiz. Man beställer på vingården och där är priset är inkl. skatter och avgifter. Du kan köpa vilken mängd du vill på de olika gårdarna. Köper du mer än 18 flaskor är det fraktfritt-smidigt. Ett tips är att kontrollera om vinet finns på systembolagets beställningssortiment. Vi hittade några som fanns där och det blev samma pris som om man beställde direkt sen väljer man ju själv hur man gör.

haute carriere tunnor

anders vinprovning
Vinprovning på Haute Cabriére

Nu styr vi kosan från vindistrikten mot Kapstaden!

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.