Fiji-Söderhavet på riktigt!

blå lagunen
Den blå lagunen

Bula Fiji!

Det är så här min bild av Fiji är-det riktiga Söderhavet och inte som de bilder som kablats ut på nyheterna i helgen.

Den kraftigaste orkanen i Fijis historia drog i helgen fram över den lilla ögruppen(över 300 öar varav flertalet obebodda)och svepte med sig det mesta i sin väg. Tropiska oväder förekommer men drar oftast snabbt förbi. Detta var någonting helt annat.

Fiji är fattigt och beroende av sin turismnäring så jag hoppas att olyckorna och förödelsen inte är för omfattande och att besökare snart kan återvända till paradisöarna i Söderhavet igen. Turismen är viktig!

fiji par
Ett riktigt romantiskt resmål!

Fiji ligger väldigt långt borta! Det är nästan lika långt att åka dit om du väljer den östliga vägen som den västliga. Det är en ögrupp som lockar många bröllopsresenärer, resenärer som gör ett stopp på sin jordenruntresa eller på sin Australien/Nya Zeeland resa, men även en del back-packers.

Kritvita sandstränder, azurbå laguner, vajande palmer och ett varmt klimat lockar. Vackra korallrev som gjort för snorkling och dykning, urgammal regnskog längs bergen och sockerrörsodlingar, vattenfall ja det finns mycket att upptäcka. De flesta väljer dock att ta seden dit man kommer och det är att följa det fijianska lugnet. Fijianerna är dessutom kända för att vara de vänligaste människorna på jorden!

korallrev
En sagolik undervattensvärld

Huvudön i ögruppen heter Viti Levu och orten är Nadi är dit de flesta kommer. Här finns störst utbud av boende och aktiviteter och är en bra utgångspunkt för utfärder. Det finns boende från lyx till budget. Utanför Viti Levu ligger Mamacuaöarna på rad som ett pärlband. Här är det ingen trängsel och du kan lätt hitta en strand för dig själv.

Yasawaörna är lite mer vulkaniska och har lite mer dramatisk natur. De är mest kända för att filmen ”Den blå lagunen” spelades in här. Här är det vackert som på ett vykort och stränderna är så gott som orörd.

Yasawa öarna
Mot Yasawa öarna!

För att ta dig till Manacua eller Yasawaöarna så åker du helikopter, katamaran eller seaplane.

”Bula” -ja det betyder ”Hej” på fijianska. Man välkomnas med drycken ”kava” som är en lugnande, lite narkotisk dryck som använts vid ceremonier i 1000-tals år. (smakade som gammalt diskvatten sa min mamma och spottade diskret ut när ingen såg). Den används fortfarande när man har meningsskiljaktigheter som måste redas ut, lugnt och sansat.

Du får möjlighet att uppleva ”meke” en urgammal stridsdans, spjutdans, fire-walking, hula-hula och mycket mycket mer om du reser hit. Det är väldigt mycket ”Söderhavet”.

För mig är Fiji förknippat med kokosnötter! Det var tidigt 70-tal och jag var 7 år när jag reste med mina föräldrar till Fiji första gången. Jag gick i 1:a klass och skulle berätta för min skolfröken att vi skulle resa till Söderhavet. Hon ringde hem till min pappa och sa att jag hade för livlig fantasi och att jag hade läst Pippi Långstrump för mycket. Det går ju inte att resa till Söderhavet menade hon. Ja så kunde det vara då-förr i tiden- på 70-talet.

fw
Vår hotellvärdinna på Corralevu Beach Hotel

Jag minns tydligt ljudet av kokosnätter som damp ner titt som tätt runtomkring. Jag minns också en amerikansk hotellgäst som blev utskälld, högt och ljudligt, för att han lagt sig i skuggan under en palm. Det borde han väl begripa att det är livsfarligt att vistas under palmer för det växer ju kokosnötter där. Vi bodde på et litet gemytligt hotel som hette Corralevu Beach hotel. Där fanns en hotellvärdinna som var lite bekymrad över mitt bleka, färglösa, rakt hår. Det skulle nog ordna sig med tiden sa hon till mamma.Tidigt 70-tal och turismen var i sin vagga.

cv
Fire Walking på Fiji 1972

”Fire-walking” var en dramatisk upplevesle för en 7-åring och något som jag många år senare fick prova på själv på en konferens i Sverige. Hade då något med mental träning att göra om jag minns rätt. Löjligt tyckte jag, då det inte fanns någonting alls av det rituella, cermoniella och lite högtidligt mystiska och dramatiska över sig  som var min erfarenhet av aktiviteten på Fiji. 

lei
Väldoftande Frangipani

10 år senare var vi tillbaka på Fiji igen. Vi gjorde ett stopp på vägen hem från en annan resa. Corralevu Beach hotel var ett minne blott till förmån för lite större hotellkomplex. Amerikaner och Japaner hade  hittat hit i större utsträckning. Solstolarna stod snyggt placerade i den sköna skuggan-under palmerna. Inte en kokosnöt så långt ögat nådde. Nu var det anpassat för turister och säkerställt så att ingen riskerade att få  en kokosnöt i huvudet. Fortfarande var det exotiskt, vackert härligt och väldigt mycket söderhavet. Fullt naturligt att utvecklingen haft sin gång och turismindustrin  fått sitt fäste som en viktig inkomstkälla för öriket.

fiji par 2

Världen krymper, restiderna blir kortare och kortare och resmålen kommer närmare. Hur vi reser i framtiden, vart vi reser och varför- ja det vet vi inte så mycket om men vi vet att utvecklingen går fort. Jag gissar dock att värme, kritvita stränder och turkosblått hav kommer att stå högt på listan över de resmål som vi vill åka till i framtiden också och då är Fiji i Söderhavet med i leken.

Planerar du en långresa så kan jag rekommendera ett stopp på Fijiöarna när du ändå är i krokarna.

Bula Bula!

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.