Berlin-ett perfekt weekendresmål!

Berlin tycker jag är en perfekt weekendstad som man kan återvända till flera gånger och när på året man åker spelar egentligen ingen roll. Det är enkelt och det tar inte lång stund att flyga från Kalmar via Arlanda. Väl på plats i Berlin är transfern in till staden behagligt kort. Berlin är en stor stad så man kan alltid uptäcka nya saker att se och göra eller besöka.

grill-weber2
När du vill ha större grill än grannen!

Några saker är det kanske ändå man bör se om det är första gången man är i Berlin.

1. Berlinmuren-eller det som finns kvar av den.

Första gången jag var i Berlin var 1986.Då var staden uppdelad av muren och det var stora skillnader mellan öst och väst. När jag var där senast, vilket var för ca 1 år sedan var muren borta och man kunde röra sig på ett helt nytt område.

En del av muren kan man se vid Potzdamer Platz. Vill du en större bit av muren så får du ta tunnelbanan österut till East Side Gallery. Här står 1.316 meter kvar av den tidigare 43.1 km långa muren. På murens ena sida finns flera målningar av konstnärer från hela världen. Runt om i Berlin finns det plattor i gatstenen som visar var Berlinmuren tidigare stod.

berlinmuren2

2. Checkpint Charlie och museet

Checkpoint Charlie var en av de största gränsövergångarna och idag finns här ett museum. Berlin har en grym historia och det är intressant att få veta mer om muren. Hur den uppkom, hur folk försökte ta sig över och hur muren föll. Entre kostar 12.50 euro för vuxna.

3. Är du historie intresserad så gör även ett besök på DDR-museet.

Jag har inte själv hunnit med detta än men det ska vara ett både intressant och roligt museum med mängder av föremål som visar hur livet kunde se ut i forna Östberlin. Här får man inte bara titta på saker utan röra och känna. Varför inte prova hur det känns att köra en Trabant som var en enda bilen man kunde köpa. Inträdet kostar ca 7 euro.

4. Brandenburger Tor

Ett landmärke i staden som man inte missar.Promenera på pampiga Unter den Linden och beundra alla praktfulla byggnader längsmed vägen. Vid mitt första Berlin besök var det en mur bakom och vid andra besöket såg man hela paradgatan fram-pampigt! Idag är det fullt av folk kring den välkända porten som byggdes i slutet av 1700-talet.

brandenburger

5. Potsdamer Platz

Ännu en känd plats som var ett ingenmansland när muren fanns. Kort efter att muren föll så höll Pink Floyd en av sina mest kända konserter här, The Wall, som besöktes av fler än 300.000 personer. Idag finns här biografer, restauranger, kontor med Sony som den mest kända hyresgästen som har sitt huvudkontor här.

6.Monumentet över Europas mördade judar

Monumentet är stort som en fotbollsplan med betongblock i olika höjder och nivåer. Tanken är att man ska få en känsla av samma instängdhet som judarna fick. Det kan vara ganska känslosamt att vandra runt här. I bottenvåningen ligger ett informationscenter där man får veta mer om detta fruktansvärda folkmord.

judesmonument
En speciell känsla att vandra omkring bland betongblocken som utgör monumentet.

7. TV Tornet vid Alexanderplatz

356 meter högt är tornet. Beställ biljett innan och har du väldigt ont om tid så finns VIP-biljetter för 20 EUR som ger dig företräde i kön. Högst upp finns en restaruang som rör sig 2 varv i timmen runt tornet. Här går att äta både lunch och middag.

8.Hackesher Markt

Området heter Hackescher Höfe och är ett väldigt mysigt och trevligt område i stadsdelen Mitte. Ta god tid på dig här och bara strosa runt, titta, ta en bit mat eller något gott att dricka. Fler mysiga innergårdar bildar området Hackescher Markt och här finns  många roliga butiker, bra restauranger och mysiga gallerier och hantverksbutiker.

hakensher2
Mysiga kvarter och innergårdar med små butiker och caféer.

9. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kyrkan ligger  vid Kurfürstendamm och blev bombad och förstörd under kriget.Toppen på kyrktornet fortfarande är avbrutet. En välkänd byggnad/ruin i staden.

10. Shopping

Precis vid Gedächtnisskirche ligger den stora shoppingatan Kurfürstendamm som är en bred och lång gata med de allra flesta butikskedjor presenterade. Här ligger det kända varuhuset KaDeWe som är gigantiskt. Det är ett klassisk varuhus med de allra flesta varumärkena representerade. Här kan du gå i timtal mellan våningsplanen. Missa inte matavdelningen på övre plan där du på många ställen kan slå dig ner för att ta något att äta eller dricka.

Friedrichstrasse
En annan stor shoppinggtana är Friedrichstrasse där det finns många butiker. Flera av dessa är av de exklusivaste sorten. Här hittar du bland annat en filial till det kända Paris-varuhuset, Galerie Lafayette. Matavdelningen ligger här på det nedre planet!

Kreuzberg
Ett område som många gillar att strosa i är de forna judiska kvarteren, Kreuzberg. Idag bebos området av stadens alla turkar som invandrade på 70-talet då Berlin behövde arbetskraft. Här ligger Berlins största marknad, Winterfeldtmarkt, där du kan hitta det mesta. Marknaden ligger på Winterfeldtplatz. Öppet lördag 8-16.

Det blev ett långt inlägg men Berlin har otroligt mycket att erbjuda och det går inte att få med allt. Jag kan verkligen rekommendera en trip hit.

Som alltid när man är i en storstad:ta på sköna skor för man går mycket!

currywurst2
Curry wurst: Smaka måste man-men det blev inte min favorit!

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.