Hur reser vi själva-hur reser du helst?

Vi som jobbar med resor hela dagarna-hur reser vi helst? Jag frågade några av kollegorna på jobbet  inklusive mig själv. Det visade sig inte vara helt lätt, eller rättare sagt, det var inte så lätt att begränsa sina svar.

Hur skulle du själv svara?

tinA TAFFEL
Tina på Taffelberget i Kapstaden med Robben Island i bakgrunden

Hur reser du helst (charter, backpacking, bil etc,) och varför?

Tina: kombinationsresa gärna med någon form av aktivitet. Det kan vara charterkombination eller en egen paketerad resa-beror på vad man ska göra och vart man ska åka.

Disa: charter eller bussresa

Patrik: planerar helst själv alltihop så det passar

Alex: eget uplägg eller backpacking för att komma så nära landet som möjligt och hitta egna guldkorn

jag vid ngorngoro kanten
Alex vid Ngorongorokanten

Vilka 3 storstäder gillar du och varför?

Tina: New York för pulsen, här finns allt- en häftig stad, Rom för all kultur och atmosfären, Kapstaden-det bara är en fantastisk stad med underbara människor och god mat

Disa: London för utbudet och atmosfären, Barcelona för läget vid havet, Palma för att där är så mysigt

Patrik: London för det stora utbudet av nöjen och sevärdheter, Dublin för Tempelbar området med dess härliga atmosfär, Alicante för gamla stan och strand med sol och bad mitt i staden precis som Barcelona som också ligger högt på favoritlistan.

Alex: New York-här finns något för alla, Berlin-mycket historia, shopping, bra mat, bra priser, Aten-storstadsliv med all historia i kombination med strandliv i Glyfada

NY
Utsikt från Empire State Building

Vilka 3 länder har godast mat?

Tina: Malaysia för alla goda grytor, Italien för alla delikatesser och alla länder som har kreolsk mat(Sverige måste också få vara med på listan)

Disa: Spanien med all tapas, Grekland med lokala specialiteter, Indien eller Island

Patrik: Grekland, Italien och Thailand

Alex: Thailand för de goda grytorna, Zansibar för dess varierande mat, Island för såväl fisk-som kötträtter

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Disa i Indien

Vad vill du helst göra på din semesterresa?

Tina: en kombination av upplevelser, aktiviteter, god mat och dryck och avkoppling

Disa: uppleva kultur och natur, äta god mat och umgås

Patrik: Uppleva saker och se mycket

Alex: på sommarsemestern vill jag sola och bada i kombination med sevärdheter

patrik Spanien
Patrik på båtäventyr

Vart går nästa resa?

Tina: Oslo inom kort och Sydafrika i höst, det är det som är bokat idag.

Disa: Prag till hösten

Patrik: Grekland kan det bli till sensommaren-inget spikat än dock

Alex: Asien i höst

tsitsikama
Tina i Sydafrika

Vilket är ditt drömresmål:

Tina: En rundresa i Sydamerika skulle vara spännande

Disa: Seychellerna

Patrik: Malaysia

Alex: Seychellerna

Mauritius vit strand
Vita sandstränder och azurblått hav står på mångas önskelista

 

 

 

 

 

Berlin-ett perfekt weekendresmål!

Berlin tycker jag är en perfekt weekendstad som man kan återvända till flera gånger och när på året man åker spelar egentligen ingen roll. Det är enkelt och det tar inte lång stund att flyga från Kalmar via Arlanda. Väl på plats i Berlin är transfern in till staden behagligt kort. Berlin är en stor stad så man kan alltid uptäcka nya saker att se och göra eller besöka.

grill-weber2
När du vill ha större grill än grannen!

Några saker är det kanske ändå man bör se om det är första gången man är i Berlin.

1. Berlinmuren-eller det som finns kvar av den.

Första gången jag var i Berlin var 1986.Då var staden uppdelad av muren och det var stora skillnader mellan öst och väst. När jag var där senast, vilket var för ca 1 år sedan var muren borta och man kunde röra sig på ett helt nytt område.

En del av muren kan man se vid Potzdamer Platz. Vill du en större bit av muren så får du ta tunnelbanan österut till East Side Gallery. Här står 1.316 meter kvar av den tidigare 43.1 km långa muren. På murens ena sida finns flera målningar av konstnärer från hela världen. Runt om i Berlin finns det plattor i gatstenen som visar var Berlinmuren tidigare stod.

berlinmuren2

2. Checkpint Charlie och museet

Checkpoint Charlie var en av de största gränsövergångarna och idag finns här ett museum. Berlin har en grym historia och det är intressant att få veta mer om muren. Hur den uppkom, hur folk försökte ta sig över och hur muren föll. Entre kostar 12.50 euro för vuxna.

3. Är du historie intresserad så gör även ett besök på DDR-museet.

Jag har inte själv hunnit med detta än men det ska vara ett både intressant och roligt museum med mängder av föremål som visar hur livet kunde se ut i forna Östberlin. Här får man inte bara titta på saker utan röra och känna. Varför inte prova hur det känns att köra en Trabant som var en enda bilen man kunde köpa. Inträdet kostar ca 7 euro.

4. Brandenburger Tor

Ett landmärke i staden som man inte missar.Promenera på pampiga Unter den Linden och beundra alla praktfulla byggnader längsmed vägen. Vid mitt första Berlin besök var det en mur bakom och vid andra besöket såg man hela paradgatan fram-pampigt! Idag är det fullt av folk kring den välkända porten som byggdes i slutet av 1700-talet.

brandenburger

5. Potsdamer Platz

Ännu en känd plats som var ett ingenmansland när muren fanns. Kort efter att muren föll så höll Pink Floyd en av sina mest kända konserter här, The Wall, som besöktes av fler än 300.000 personer. Idag finns här biografer, restauranger, kontor med Sony som den mest kända hyresgästen som har sitt huvudkontor här.

6.Monumentet över Europas mördade judar

Monumentet är stort som en fotbollsplan med betongblock i olika höjder och nivåer. Tanken är att man ska få en känsla av samma instängdhet som judarna fick. Det kan vara ganska känslosamt att vandra runt här. I bottenvåningen ligger ett informationscenter där man får veta mer om detta fruktansvärda folkmord.

judesmonument
En speciell känsla att vandra omkring bland betongblocken som utgör monumentet.

7. TV Tornet vid Alexanderplatz

356 meter högt är tornet. Beställ biljett innan och har du väldigt ont om tid så finns VIP-biljetter för 20 EUR som ger dig företräde i kön. Högst upp finns en restaruang som rör sig 2 varv i timmen runt tornet. Här går att äta både lunch och middag.

8.Hackesher Markt

Området heter Hackescher Höfe och är ett väldigt mysigt och trevligt område i stadsdelen Mitte. Ta god tid på dig här och bara strosa runt, titta, ta en bit mat eller något gott att dricka. Fler mysiga innergårdar bildar området Hackescher Markt och här finns  många roliga butiker, bra restauranger och mysiga gallerier och hantverksbutiker.

hakensher2
Mysiga kvarter och innergårdar med små butiker och caféer.

9. Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Kyrkan ligger  vid Kurfürstendamm och blev bombad och förstörd under kriget.Toppen på kyrktornet fortfarande är avbrutet. En välkänd byggnad/ruin i staden.

10. Shopping

Precis vid Gedächtnisskirche ligger den stora shoppingatan Kurfürstendamm som är en bred och lång gata med de allra flesta butikskedjor presenterade. Här ligger det kända varuhuset KaDeWe som är gigantiskt. Det är ett klassisk varuhus med de allra flesta varumärkena representerade. Här kan du gå i timtal mellan våningsplanen. Missa inte matavdelningen på övre plan där du på många ställen kan slå dig ner för att ta något att äta eller dricka.

Friedrichstrasse
En annan stor shoppinggtana är Friedrichstrasse där det finns många butiker. Flera av dessa är av de exklusivaste sorten. Här hittar du bland annat en filial till det kända Paris-varuhuset, Galerie Lafayette. Matavdelningen ligger här på det nedre planet!

Kreuzberg
Ett område som många gillar att strosa i är de forna judiska kvarteren, Kreuzberg. Idag bebos området av stadens alla turkar som invandrade på 70-talet då Berlin behövde arbetskraft. Här ligger Berlins största marknad, Winterfeldtmarkt, där du kan hitta det mesta. Marknaden ligger på Winterfeldtplatz. Öppet lördag 8-16.

Det blev ett långt inlägg men Berlin har otroligt mycket att erbjuda och det går inte att få med allt. Jag kan verkligen rekommendera en trip hit.

Som alltid när man är i en storstad:ta på sköna skor för man går mycket!

currywurst2
Curry wurst: Smaka måste man-men det blev inte min favorit!

 

 

 

 

 

Alla åker till Grekland!

Alla åker till Grekland!

Nej, naturligtvis åker inte alla till Grekland men väldigt många gör det och så även jag snart, för vilken gång i ordningen vet jag inte. I år blir det Kreta- igen(förra året Rhodos).

Rethymnon hamn
Hamnen i Rethymnon väntar på mig i juni

Kreta och Rhodos är de öar som toppar resmålsstatistiken i sommar när det gäller Grekland och så har vi naturligtvis Mallorca som toppdestination när det gäller Spanien.

Val av resmål styrs ofta av vad som erbjuds från den lokala avreseflygplatsen men både Kreta, Rhodos och Mallorca är resmål som funnits med väldigt länge och därför finns där ett väldigt stort utbud som passar många. I sommar går det att åka till just dessa resmål från både Kalmar Öland Airport och Småland Airport.

Vad är det då som gör att vi, så många svenskar, är så förtjusta i Grekland?

Ska jag svara för egen del så är mitt svar precis som de flesta andras:

 • Bra mat
 • Bra klimat
 • Bra bad
 • Bra pris
 • Bra restid

Svårare än så är det inte!

”Greklandsveckan” som vår semestervecka i juni varje år benämns hemma, har som huvudsyfte att vara ren avkoppling. Bara tid för att sola, läsa böcker, bada och äta gott.

123
En ”klassisk” lunch på Greklandssemestern

Det är inte så mycket upplevelser vi är ute efter. Vi vet vad vi får och därför är det avkopplande. Det största äventyret blir att leta efter den bästa restaurangen med den bästa maten som troligen inte ligger vid turiststråken. För detta samlar vi kraft under hela dagen i en solstol på stranden-underbart!

För den som söker mer äventyr finns det naturligvis fina möjligheter till detta då både Kreta och Rhodos likväl som Mallorca är ganska stora öar med ett utbud som passar även om man vill ha mer aktivitet och upplevelse. De flesta vattensporter erbjuds, golf, jeepsafari, vandring, ridning, bergsklättring, egna upptäcksfärder med cykel eller bil, dykning, segling, äventyr i havsgrottor, klipphoppning mm.mm.

Det är detta som gör att grekland passar så många, både den som bara vill vila och slappa och den som vill vara mer aktiv.

Elafonisi-Kretas Maldiverna
Elafonissi-Kretas Maldiverna

 

Balos Beach
Balos Beach
LIndos beach
Lindos Beach

Vilka är då de bästa ständerna om man är ute efter sol och bad? Ja det finns nog lika många åsikter om detta som det finns stränder på öarna men en topplistan kan se ut såhär:

Kreta-Elafonissi men besök gärna Balos Beach om du har möjlighet.(nås med båt från Kissamos)

Rhodos: Tsambika på östkusten (dit tar du dig på egen hand), Lindos Beach

Ofta är det den stranden som är närmast där man bor som är den bästa just för stunden!

Jag har fått några restaurangtips som jag ska prova så jag återkommer med utvärdering av dessa.

Rhodos pool Tina
Härligt Greklands blått!

Safari i Afrika

Safari i Afrika

Att åka på safari är ”inne”. Fler och fler vill uppleva de fantastiska djuren i dess rätta miljö. Jag förstår detta-det är en helt magisk upplevelse!

flodhäst

Fördelen med att resa till Afrika är att det är en försumbar tidsskillnad. Sedan är det förstårs djur- och naturupplevelser som inte finns någon annanstans i världen!

Destinationerna är många: Botswana med Okavango deltat, Kenya med Masai Mara, Rwanda med alla gorillor, Sydafrika med djur, vin och kultur, Tanzania med Serengeti och Kilimajaro, Zambia med Victoriafallen och populära walking-safaris, Namibia med Etosha national park och mycket mycket mer.

Kombinera gärna din Safari resa med Seychellerna, Mauritius eller Zanzibar.

Dm5
Mauritius

 

Det går alldeles utmärkt att åka på Safari med barn. Många väljer att åka till ett malariafritt område om barnen är små. Det kan också vara skönt om boendet har pool för lite extra svalka under de varmare lunchtimmarna då man oftast är på lodgen. Vissa arrangörer har speciella safari turer som är anpassade för barn.

Till Afrika kan man åka året om. Södra Afrika har årstiderna tvärtom mot våra. Östafrika är bra året om då det ligger nära ekvatorn. Regnperioden är april-maj.

Sydafrika har jag berättat om flera gånger och det lämpar sig bl.a utmärkt att kombinera med safari, vingårdsbesök, valsafari, haj dykning och Kap staden. Här erbjuds även utmärkta golfmöjligheter.

 

noshörning
Djuren kommer helt nära dig!

 

Till Kenya åker man främst för att uppleva Masai Mara national reserve och kanske även Mombasa kusten. Utöver safari kan man besöka en Masai stam, klättra i berg, kitesurfa, spela golf mm,mm. Bästa tiden att uppleva Masai Mara tycker många är aug-okt då de stora migrationerna är när djuren vandrar mellan Serengeti och Masai Mara. Masai Mara är för övrigt det mest däggdjurstäta området/kv kilometer i världen.

Väljer du safari i Tanzania kan du åka till olika fantastiska områden med skiftande djurarter varje dag som t.ex Serengeti där du kan se djurmigrationen till Masai Mara, Tarangire- elefanternas och baobabträdens park, vackra Lake Manyara , den djurrika Ngorongoro kratern  och varför inte kombination med ett besök på  Zanzibar?

gepard gående
En av ”the big five”

 

Ett resmål som inte är så stort är Rwanda. Landet är stort som Dalsland och har ca 10 miljoner invånare. Sedan det stora folkmordet 1993 råder här nu lugn och ro och landet anses idag som ett av Afrikas säkraste länder. Landet har satsat hårt på ekoturism och är världens mest lyckade  ekoturism land idag. Sedan länge är t.ex. plastpåsar helt förbjudna. Alla, även presidenten,  går man ur huse på lördagar och hjälper till att städa längs vägkanter, rabatter mm så här är väldigt rent.Hit åker man främst för att uppleva Bergsgorillorna i Viranusbergen.

Det är ganska vanligt att bagage försenas en dag eller 2 så packa ner det allra viktigaste av din packning för primatvandring i ditt handbagage som tex regnkläder, dag ryggsäck, bra långbyxor etc. så du inte blir hindrad att komma iväg pg. a detta. Åk i dina vandringskängor på flyget till Rwanda.

i safariflyget
Min kollega Alexandra på ett safari flyg mellan 2 nationalparker

 

Uganda, Afrikas pärla, som har allt från världens näst största insjö, tropisk regnskog, snö och savann. Hit åker du främst för att uppleva bergsgorillorna i Bwindi och safari i Queen Elizabeths Park. Du kan även bo på öar i Victoriasjön, uppleva de heta källorna i Semliki vid Mountains of the Moon, bergsklättra, trekka, forsränna och mycket mycket mer.

Botswana-safarins Rolls Rolls. Ett exklisivt resmål på så sätt att du oftast är ensam som turist. Troligen max 6 personer på resan. Okavango naturreservat är ett av Afrikas vackraste och mest mångskriftande naturreservat.Även här satsas mycket på Eko-turism.

När det gäller vaccinationer till Afrika så räcker oftast grundskydd, ev. Hepatit A/B men på vissa håll så behövs även malariaprofylax och gula febern vaccination. Hör alltid med din vaccinationscentral vad de rekommenderar och gör detta i god tid(minst 1 månad före avresa). Det gula vaccinationskortet ska man ha med sig på resan.

apor

Passet ska vara giltigt 6 månader efter hemkomst. Visum krävs för resor till Kenya och detta ska ansökas om före avresa. Det tar 2-7 dagar at få det godkänt. Visum krävs även för resor till Tanzania, Rwanda och Uganda. Det går att ansöka om detta i förväg eller på plats vid ankomst. Betalningen sker då kontant i USD.

Det är mycket att fundera kring och tänka igenom så att du får precis den fantastiska safari som du önskar. Din resebyrå finns till hands för att guida dig.

Detaljerna är viktiga men låt inte det hindra dig till att få just din magiska upplevelse-ett minne för livet!

Hakuna Matata!

 

hoppande masaier
Hoppande Masaier

 

 

 

 

 

 

Nya passregler

Ibland kan det vara lite krångligt med pass- och inresetillstånd, visum och alla regler.

Det viktigaste är att du tar reda på vad som gäller eller fråga din resebyrå om hjälp så du hinner få de tillstånd du behöver i god tid före avresa.

Nu är det lite nya regler som gäller avseende svenska pass och inresor till USA och Canada som jag vill göra dig uppmärksam på:

Pass

Från den 15 april blir det strängare regler för svenska pass. Svenska medborgare ska kunna beviljas högst 3 vanliga pass under en 5-års period. Idag finns inga begränsningar för hur många pass som kan beviljas vid förlust av pass så det blir extra viktigt att vara aktsam om det. Giltighetstiden för barn kommer att sänkas från 5 år till 3 år.Syftet är att minska missbruk.

Det svenska passet är näst bäst i världen när det gäller inresor till andra länder. Med ett svenskt pass kan du resa utan visum till 176 länder. Bara Tyskland är bättre där du kan resa till 177 länder utan visum.

Ska du resa till USA så måste ditt pass numera även vara ett sk. biometriskt pass. De flesta pass som är utfärdade efter 2012 bör uppfylla detta krav. Ditt pass är ett biometriskt pass om det har följande symbol:

biometriskt pass
Såhär ser ett biometrískt pass ut

.

Esta för inresa till USA

Från den 21 januari 2016 tillämpar USA hårdare regler för inresa i landet. Svenska medborgare, med några undantag, får fortfarande vistas 90 dagar i landet utan visum under förutsättning att man fått sin Esta ansökan godkänd och att man har ett giltigt, biometriskt, pass. Esta ansökan görs senast 72 timmar före avresa. Esta ansökan görs via webbsidan https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

OBS! Det finns oseriösa agenturer som gör Esta ansökan till ett betydligt högre pris än det ska kosta så använd rätt länk vid ansökan! Priset ska ligga på ca 14 dollar om det är rätt. Namnbyte eller passbyte kräver ny Esta ansökan. Ansökan om Esta ligger under resenärens ansvar.

startsida Esta
Startsida Esta ansökan

 

ETA för inresa till Canada

Även Canada har nu infört krav på elektroniskt inresetillstånd sedan mars 2016. Denna ansökan ska också göras senast 72 timmar före avresa,  Avgiften betalas direkt vid ansökan.Använd rätt länk vid ansökan: http://www.cic.gc.ca/english/visit/eta.asp. Namnbyte eller passbyte kräver ny ansökan.

startsida ETA
Startsida ETA ansökan

 

Godkänd Esta och Eta ansökan ska skrivas ut och visas upp vid incheckning samt vid ankomst till Kanada resp. USA.

Vad är då ett visum?

Visum ger en person tillstånd för att resa in och vara i ett land under en kortare tid.Visum ansöker du hos landets ambassad, konsulat eller ber du din resebyrå om hjälp.

Visum kan beviljas för :

 • Turistvisum. Besökarna bor på hotell eller liknande.
 • Besöksvisum. Besökarna bor hos vänner eller släktingar.
 • Affärsvisum. Besökarna är på tjänsteresa och ska besöka något företag eller organisation.
 • Transitvisum. Besökarna ska bara passera landet och ska inte övernatta.
 • Övriga kategorier

 

Sverige är medlem i Schengensamarbetet vilket innebär att har du ett svenskt pass så behöver du inte visum till de länder som ingår i samarbetet och du kan vistas upp till 90 dagar i ett land som är ett medlem.

schengen

 

 

Som en dröm att flyga med Dreamliner?

Jag brukar sällan (eller aldrig) bry mig om vad det är för flygplanstyp jag ska åka med när jag flyger. Det är ett transportmedel som tar mig från punkt A till punkt B helt enkelt.

Nu har jag precis kommit hem från en semesterresa där vi gjorde en långflygning med flygplanstypen Dreamliner eller Boeing 787. Jag måste erkänna att jag var lite nyfiken på detta flygplan innan vi reste. När de togs i bruk var de rätt ”upphaussade” i media över den fantastiska tekniken och komforten. Dreamlinern eller Boeing 787 ska var vara det mest tekniskt avancerade flygplanet som finns.Tyvärr var det rätt många problem vid lansering vilket gjorde att en hel del flighter ställdes in i omgångar och tekniska justeringar gjordes.

Nu verkar det flesta av bekymren vara lösta och jag var istället väldigt nyfiken på om- eller hur jag skulle uppleva någon skillnad att flyga med Dreamlinern mot andra flyg?

Dm 1
På håll ser det ut som alla andra plan tycker jag.

Det var skillnad!

De tekniska skillnaderna brydde jag mig inte så mycket om men visst är det bra att det är det mest miljövänliga flygplansalternativet. Det var komforten jag var nyfiken på och komfortmässigt var det stor skillnad och det gjorde att även själva flygupplevelsen som helhet blev bättre!

Stolarna är bredare och ryggstöden är väldigt bekväma. När det gäller just ryggstöd så är jag lite petig men här blev jag glatt överraskad . Däremot så är inga flygstolar bekväma efter 12 timmars flygning. Då är man trött i ryggen och vill inte sitta mer hur bra stol det än är.

Dm 2
Mycket gott benutrymme

Det var väldigt gott om benutrymme! Inga problem att sträcka ut de 2 långa. Fönstren är 3 gånger så stora mot normal standard vilket gör att även om man sitter i mittraden så kan man faktiskt se ut lite grann! Det finns inga fönsterjalusier att stänga ute ljuset med utan detta sköter kabinpersonalen helt och hållet från en panel men det var ändå alltid sikt ut även om det var mörklagt.

Trycket i kabinen ska vara betydligt lägre mot standard vilket ska motverka jet-lag symptom och uttorkning. Här vet jag inte om jag märkte någon skillnad. Däremot fick jag aldrig lock i öronen, vilket jag brukar få, så det kanske hade med detta att göra ?

Kabinen har ett ljussystem som ska göra att man känner sig väl till mods. Man byter helt enkelt färgsättning beroende på om det är start, landning, vila eller måltidsdags. Här vet jag inte helller om det påverkade mig så att jag kände mig lugnare eller bättre till mods? Nu brukar jag inte vara särskilt orolig när jag flyger men det var festligt att se de olika färgbytena. Omväxling förnöjer!

dm 6

Den riktigt stora skillnaden var ljudnivån! Jag läste att det ska vara 60% lägre bullernivå och det märktes verkligen. Det märktes inte bara på att det var tystare utan det märktes också genom att hela flygningen upplevdes som mycket bekvämare och mjukare på något sätt.

Självklart hörde man att motorerna brummade igång vid starten men det var inte allts som på andra flyg. Ljudnivån ökade en aning och sedan liksom sögs man upp i luften istället för att skaka iväg framåt och stånka uppåt. Mycket mer behagligt och likadant var det vid landning.

Det var en del turbulens på båda våra flygningar och det är klart att det skakade även med detta flygplan men det kändes mer som om planet var vadderat så det var mer bumpar än dunsar.

DM 3
Lite skakigt över havet

Så på det stora hela så var det skillnad och den stora skillnaden var att flygningen upplevdes mjukare och bekvämare och det var till stor del på grund av att ljudnivån var så mycket lägre så flygningen blev så mycket mer behaglig.

Inför nästa resa kommer jag att ha lite bätre koll på vilken flygplanstyp jag ska flyga med. Är det Dreamlinern så vet jag att det kommer att bli en behaglig flygresa.

Hoppas du får möjlighet att flyga med Dreamlinern du också!

DM 9
Drömmer om nästa semester!

 

 

 

 

 

 

Fiji-Söderhavet på riktigt!

blå lagunen
Den blå lagunen

Bula Fiji!

Det är så här min bild av Fiji är-det riktiga Söderhavet och inte som de bilder som kablats ut på nyheterna i helgen.

Den kraftigaste orkanen i Fijis historia drog i helgen fram över den lilla ögruppen(över 300 öar varav flertalet obebodda)och svepte med sig det mesta i sin väg. Tropiska oväder förekommer men drar oftast snabbt förbi. Detta var någonting helt annat.

Fiji är fattigt och beroende av sin turismnäring så jag hoppas att olyckorna och förödelsen inte är för omfattande och att besökare snart kan återvända till paradisöarna i Söderhavet igen. Turismen är viktig!

fiji par
Ett riktigt romantiskt resmål!

Fiji ligger väldigt långt borta! Det är nästan lika långt att åka dit om du väljer den östliga vägen som den västliga. Det är en ögrupp som lockar många bröllopsresenärer, resenärer som gör ett stopp på sin jordenruntresa eller på sin Australien/Nya Zeeland resa, men även en del back-packers.

Kritvita sandstränder, azurbå laguner, vajande palmer och ett varmt klimat lockar. Vackra korallrev som gjort för snorkling och dykning, urgammal regnskog längs bergen och sockerrörsodlingar, vattenfall ja det finns mycket att upptäcka. De flesta väljer dock att ta seden dit man kommer och det är att följa det fijianska lugnet. Fijianerna är dessutom kända för att vara de vänligaste människorna på jorden!

korallrev
En sagolik undervattensvärld

Huvudön i ögruppen heter Viti Levu och orten är Nadi är dit de flesta kommer. Här finns störst utbud av boende och aktiviteter och är en bra utgångspunkt för utfärder. Det finns boende från lyx till budget. Utanför Viti Levu ligger Mamacuaöarna på rad som ett pärlband. Här är det ingen trängsel och du kan lätt hitta en strand för dig själv.

Yasawaörna är lite mer vulkaniska och har lite mer dramatisk natur. De är mest kända för att filmen ”Den blå lagunen” spelades in här. Här är det vackert som på ett vykort och stränderna är så gott som orörd.

Yasawa öarna
Mot Yasawa öarna!

För att ta dig till Manacua eller Yasawaöarna så åker du helikopter, katamaran eller seaplane.

”Bula” -ja det betyder ”Hej” på fijianska. Man välkomnas med drycken ”kava” som är en lugnande, lite narkotisk dryck som använts vid ceremonier i 1000-tals år. (smakade som gammalt diskvatten sa min mamma och spottade diskret ut när ingen såg). Den används fortfarande när man har meningsskiljaktigheter som måste redas ut, lugnt och sansat.

Du får möjlighet att uppleva ”meke” en urgammal stridsdans, spjutdans, fire-walking, hula-hula och mycket mycket mer om du reser hit. Det är väldigt mycket ”Söderhavet”.

För mig är Fiji förknippat med kokosnötter! Det var tidigt 70-tal och jag var 7 år när jag reste med mina föräldrar till Fiji första gången. Jag gick i 1:a klass och skulle berätta för min skolfröken att vi skulle resa till Söderhavet. Hon ringde hem till min pappa och sa att jag hade för livlig fantasi och att jag hade läst Pippi Långstrump för mycket. Det går ju inte att resa till Söderhavet menade hon. Ja så kunde det vara då-förr i tiden- på 70-talet.

fw
Vår hotellvärdinna på Corralevu Beach Hotel

Jag minns tydligt ljudet av kokosnätter som damp ner titt som tätt runtomkring. Jag minns också en amerikansk hotellgäst som blev utskälld, högt och ljudligt, för att han lagt sig i skuggan under en palm. Det borde han väl begripa att det är livsfarligt att vistas under palmer för det växer ju kokosnötter där. Vi bodde på et litet gemytligt hotel som hette Corralevu Beach hotel. Där fanns en hotellvärdinna som var lite bekymrad över mitt bleka, färglösa, rakt hår. Det skulle nog ordna sig med tiden sa hon till mamma.Tidigt 70-tal och turismen var i sin vagga.

cv
Fire Walking på Fiji 1972

”Fire-walking” var en dramatisk upplevesle för en 7-åring och något som jag många år senare fick prova på själv på en konferens i Sverige. Hade då något med mental träning att göra om jag minns rätt. Löjligt tyckte jag, då det inte fanns någonting alls av det rituella, cermoniella och lite högtidligt mystiska och dramatiska över sig  som var min erfarenhet av aktiviteten på Fiji. 

lei
Väldoftande Frangipani

10 år senare var vi tillbaka på Fiji igen. Vi gjorde ett stopp på vägen hem från en annan resa. Corralevu Beach hotel var ett minne blott till förmån för lite större hotellkomplex. Amerikaner och Japaner hade  hittat hit i större utsträckning. Solstolarna stod snyggt placerade i den sköna skuggan-under palmerna. Inte en kokosnöt så långt ögat nådde. Nu var det anpassat för turister och säkerställt så att ingen riskerade att få  en kokosnöt i huvudet. Fortfarande var det exotiskt, vackert härligt och väldigt mycket söderhavet. Fullt naturligt att utvecklingen haft sin gång och turismindustrin  fått sitt fäste som en viktig inkomstkälla för öriket.

fiji par 2

Världen krymper, restiderna blir kortare och kortare och resmålen kommer närmare. Hur vi reser i framtiden, vart vi reser och varför- ja det vet vi inte så mycket om men vi vet att utvecklingen går fort. Jag gissar dock att värme, kritvita stränder och turkosblått hav kommer att stå högt på listan över de resmål som vi vill åka till i framtiden också och då är Fiji i Söderhavet med i leken.

Planerar du en långresa så kan jag rekommendera ett stopp på Fijiöarna när du ändå är i krokarna.

Bula Bula!

 

Kryssning-hur går det till egentligen?

Intresset för kryssningar bara ökar och det är kanske inte så konstigt. Det är en prisvärd resa där du får se och uppleva mycket.

Det är bekvämt! Du checkar in och packar upp en gång och varje dag väntar nya resmål. Servicen ombord är väldigt hög, maten är fantastisk och som efterrätt har man det stora utbudet av underhållning. Det passar många, såväl barnfamiljer, paret, den stora familjen eller den som reser på egen hand. Man kan välja att göra olika saker men ändå semestra tillsammans.

kryssningskväll msc
Kryssningskväl i februarí med MSC Cruises

Hur går det till?

Det finns så många kryssningsbolag med båtar i olika storlekar och varianter och med olika rutter så det kan göra vem som helst förvirrad. Fundera på vad du som är viktigast-är det själva fartyget med alla faciliteter och evenemang eller resmålen eller kanske båda?

Vill du segla med de allra största och nyaste fartygen som tar flera tusen passagerare eller vill du resa med något mindre eller kanske ett fartyg där du verkligen upplever att du är på en båt?

Är du mest intresserad av östra-eller västra medelhavet, vilka karibiska öar lockar dig mest, vill du stanna några extra nätter på avrese-eller ankomsthamnen? Är en kryssning till Dubai det som fångat ditt intresse eller är det St Petersburg eller kanske norska fjordarna?

Det är mycket att fundera kring men vi hjälper dig.

Star-clipper
Mindre fartyg kommer in i mindre hamnar

 

När du väl bestämt dig så kommer kanske fler frågor. Den vanligaste frågan vi får är:

”Vad har man på sig”

Frågan hänger kvar från förr då kryssning var ett exklusivt sätt att resa på och alla middagar ombord var mer formella. Så är det inte idag. Klä dig som du gör när du går ut och äter hemma en fredag eller lördagkväll. Visst finns det mer formella middagar men då kan du välja om du vill vara med på dem eller äta på en annan restaurang ombord där det inte krävs en mer formell klädsel.Det finns alltid ett val.

Hur kommer man iland vid de olika hamnarna?

Det här kan variera beroende på var man kryssar. Kryssar du i medelhavet så lägger man till ganska centralt många gånger men i lite större hamnar som t.e.x i Rom så ligger hamnen en bit från centrum. Då finns det shuttle bussar som tar dig in till stan och sedan tillbaka igen så du hinner  i tid till ”alle man ombord”.

I Karibien kan det hända att man ankrar på redden och får åka småbåtar in till öarna. Det här är inga problem utan det finns stadiga landgångar mellan båtarna så man behöver inte oroa sig för några vingliga ”plank-gångar” eller liknande.

kryssning landgång
Dags för utflykt iland

 

Hur gör man med dricks och betalning ombord?

Dricks ingår oftast i priset från början eller kan betalas i förväg hemifrån så man har det klart. Ombord drar man ditt kreditkort och sen är det ditt nyckelkort som man debiterar  det du ev. vill köpa till extra  som inte ingår. Du kan följa din nota på TV:n i din hytt så du har koll på dina utlägg hela tiden.

Går man upp i vikt?

Det ärligaste svaret på detta är troligen-ja det gör du!

Det finns så mycket god mat som är tillgänglig i princip dygnet runt så det är nog svårt att undvika en viss viktuppgång. Naturligtvis finns det nyttiga alternativ och tränings- och aktivitetsmöjligheterna är många men ändock-maten är god och riklig och du har ju semester, eller hur?

Gym kryssning
Träningsmöjligheterna är många-både inomhus och utomhus!

 

Måste man boka utflykter i förväg?

Det måste du inte men är det någon eller några utflykter du vet att du absolut inte vill missa så gör det. Det är inte så vanligt att de blir fullbokade men det kan hända och då är det tråkigt om du inte får se det du planerat. Däremot kan det vara bra att inte ha precis allt uppstyrt för det finns så mycket att göra ombord så du kanske inte vill gå iland vid all stopp utan stanna ombord och utnyttja några av fartygets alla faciliteter. Det brukar ofta vara lite rabatter på vissa aktiviteter som t.e.x spa-behandlingar när det är strandhugg och många går iland. Varje dag eller kväll kommer ett dagsprogram med utflyktsutbud, erbjudanden, aktiviteter m.m  så du kan planera på bästa sätt.

Hur sitter man vid måltiderna?

På vissa restauranger ombord är det fasta middagstider(oftast vid 2 olika tillfällen). Då väljer du från början om du vill äta på den första eller andra sittningen. Du sitter också alltid vid samma bord. Sedan finns det sk. free-dining på några restauranger och då äter du , precis som det låter, när du vill.På vissa restauranger kan det vara tillägg och det är i så fall tydligt informerat så att man vet vad som gäller.

bar kryssning
Robotar som blandar drinkar!

 

Något annat som är bra att tänka på?

Packa ett handbagage där du har kläder mm så du klarar dig ett tag ombord när du börjar din kryssning. Det kan ibland dröja innan allt bagage är på plats till alla hytter. Även vid hemfärd så lännar man sitt stora bagage kvällen innan och då behöver man ju ha ett litet bagage så man klarar sig till dagen efter.

Läs gärna på om resmålen du kommer att besöka så du vet lite vad du kommer att få se eller vill se när du går iland.

Bra att ha med en ryggsäck när man går iland med lite vatten, kanskeen  extra tröja mm.

Har man möjlighet så rekommenderar vi att ta balkonghytt-njut av vågskvalpet, ät frukosten på balkongen och se när ni anlöper till nya hamnar.

Prova med en kortare kryssning på 3-4 dagar om du är nyfiken och vill prova på men framförallt-våga prova!

Skepp o’hoj!

båt för fin bild.

 

Avbeställningsskydd-behövs det?

Generella-OutOfOffice[Standard desktop]

Vi får ofta frågor kring avbeställningsskydd och reseförsäkringar och om eller varför de behövs. Jag ska försöka förklara lite kortfattat om avbeställningskydd här. Först och främst;  avbeställningsskydd är ett skydd som gäller före avresa och reseförsäkring är ett skydd som gäller under resa, från det du lämnar hemmet tills dess du kommer hem igen.

Avbeställningsskydd

Som med alla försäkringar är avbeställningsskydd en produkt vi köper som vi helst inte vill behöva använda. Det är trygghet vi köper OM något oförutsett händer som gör att vi inte kommer iväg på den planerade resan. Det kan därför kännas lite motigt att betala för detta men händer det något kan det vara stor skillnad i ersättning mot om man inte har den.  Det är ju upp till var och en att bedömma kostnaden för försäkringen mot priset av resan och riskbedömning av vad som ev. kan hända och kostnader i samband med detta isåfall.

Ett avbeställningsskydd kan exempelvis ingå när du köper ett resetillägg till din hemförsäkring eller när du betalar resan med kort. Det går också alltid att köpa till ett avbeställningsskydd vid bokning av resa separat eller som ett komplement till befintliga försäkringar.

plåster

Oftast gäller avbeställningsskyddet om du blir sjuk, så du inte kan resa,  men det kan också gälla om någon medresenär blir sjuk så du inte vill åka. Vissa avbeställningsskydd gäller även om  du skulle drabbas av uppsägning. Du måste alltid kunna styrka med ett intyg. Det finns också avbeställningsförsäkringar som gäller om det finns ett särskilt syfte med resan och något inträffar som gör att detta syfte går förlorat.

Exempel på detta:

 • Om du skadar ett finger inför en golfresa.
 • Om en konsert eller fotbollsmatch som du bokat in blir flyttad eller inställd innan avresan.
 • Om ni är två familjer som reser tillsammans och något oförutsett händer/ drabbar den ena familjen, förutsatt att ni har samförsäkrat er genom att samtliga tecknat samma avbeställningsförsäkring.

fotboll-mal-arena_728x463px_jpg[Testimonial desktop]

Behöver du avbeställa din resa på grund av att du blivit akut sjuk eller råkat ut för ett olycksfall behöver du kunna visa upp ett läkarintyg för försäkringsbolaget. Läkarintyget bör innehålla uppgifter om din diagnos och ett datum för din första behandling eller undersökning. Dessutom bör läkarintyget visa datum för den behandling eller undersökning som ligger till grund för läkarens beslut att avråda dig från att resa.

Om du måste avboka din resa för att det hänt något allvarligt hemma, som en brand, ett inbrott eller någon annan större egendomsskada, krävs oftast att du kan visa en polisanmälan eller ett intyg från det försäkringsbolag som ersätter skadan. Kontrollera alltid först vad avbeställningsskyddet omfattar innan du tar beslut om att avboka resan så du vet förutsättningarna.

Det finns även en sorts försäkring eller trygghet i något som heter Paketreselagen.

Det är inte så många som känner till hur paketreselagen lyder. Bokar du din resa på egen hand med separat flyg och hotell så är det du själv som paketerat resan och får stå för alla eventuella avbokningskostnader, både vid konkurser, inställda flyg eller andra orsaker. Du får även själv driva frågan mot flygbolaget eller leverantören i fråga. Bokar du din resa hos en resebyrå och låter oss paketera är du skyddad av paketreselagen. Bokar du på internet ska du välja flyg + hotell i samma bokning, vilket alltså är mycket bättre ur trygghetssynpunkt än om du bokar flyg och hotell var för sig.

TG

Trygghetsgaranti

På Resia säljer vi något som heterTrygghetsgaranti som ger dig full återbetalning vid konkurser. Försäkringen gäller även för dig som behöver boka av din resa av vilken anledning som helst, inte bara sjukdom. Försäkringen måste betalas samtidigt som du bokar resan.Läs mer om försäkringen här:

http://www.resia.se/semesterresor/infor-din-resa

Har du frågor om trygghetsgaranti och paketreselagen så tveka inte att höra av dig till din resebyrå!

Avbeställningsskydd ska alltid teckans i samband med bokning av resa. Lägg lite tid på att kontrollera  vilket skydd du har och vad du ev. behöver komplettera med innnan du bokar din resa så att du vet.  Det kan det vara värt!

trygghetsgaranti

 

 

Australien och Sydney-staden som har det mesta av allt!

Australien-Världens minsta kontintent men ett väldigt stort land!

För många är Australien ett drömresmål och för många stannar det också just där-vid en dröm. Det är en lång resa och  ett resmål man inte gör på en vecka och då kan det springa iväg i både pengar och semesterdagar.

Operahuset1

Jag har haft förmånen att följa flera vänner som precis varit iväg, eller fortfarande är, ”Down Under” och de förmedlar härliga bilder och reseupplevelser så låt er inte avskräckas av den långa resan, det är ett äventyr som väntar!

Du bör ha minst 2 veckor, helst 3 eller kanske t.o.m. 4  till ditt förfogande. Res runt , kombinera med Nya Zeeland eller en  härlig söderhavsö som Rarotonga eller Fiji eller kanske något annat resmål på vägen dit? Kombinationerna är många och du kan få din alldeles egen och unika resa.

Men nu ska vi fokusera på Sydney, en av de storstäder som var mest bokad i julas. Staden som har det mesta av allt. Min  kollega, Dimme, har varit i Australien flera gånger och han är precis hemkommen från ännu en resa dit. Denna gången var han ”bara” i Sydney . Det är hans absoluta favoritstad dit han gärna återvänder  gång på gång. Dimme var borta i 2 veckor och här kommer ett axplock av det han gjorde som han gärna tipsar om:

Operahuset med Dimme
Turist selfie med operahuset

Sydney:-en stad som har allt från fantastiska stränder, shopping, sevärdheter, där en vanlig färjeresa är som en liten minikryssning. Nöje finns i överflöd i framförallt Kings Kross. Stadskärnan är kompakt där allt är lättillgängligt till fots. Prisläget i Sydneyär ungefär som i Sverige och staden är perfekt att ha som utgångspunkt för olika dagsutflykter.

Darling Harbour, ligger inom stadskärnan, och här finns saker att se och uppleva som tex IMAX biografer, Sydneys akvarium mm.mm. För den äventyrlige finns ju möjligheten att göra the ”bridge Walk” över Sydney Harbour Bridge, något som Dimme inte vågat sig på….än.

Sydney harbour bridge från Manlyfärjan
Sydney harbour bridge från Manlyfärjan

På andra sidan Sydney Bay finns Taronga Park Zoo där man nu även har möjligheten att övernatta i tält à la safari style! Du vaknar mitt i djurparken.

Blue mountains: ”Three sisters” klipporna med Scenic World i anslutning där man kan åka ner i regnskogs dalen (en ganska brant nedfärd). Här upplever man regnskogen och lämningar från ett gammalt gruvsamhälle. Det finns även möjlighet för underskön vandring.

Three sisters i KAtoomba, blue mountains
Three sisters in Katoomba, Blue Mountains

Många av de organiserade utflykterna stannar på hemvägen i Featherdale wildlife park. Det är ett reservat för australiensiska djur med allt från ugglor till koalor, små kängurur och emuer som går fritt och man får klappa dem.

Känguru selfie

Söder om Sydney ligger en strand som sägs ha den vitaste stranden i världen-Hyams Beach.  Väl värd ett besök.

2 timmar norr om Sydney ligger Hunter Valley som är Australiens äldsta vinområde. Här finns över 100 vingårdar. Här kan man även köpa ost och andra lokalproducerade fantastiska delikatesser, framförallt ostarna är berömda.

Det som gör att Dimme är så förtjust i Sydney är att det är en stad man ganska snabbt känner sig hemma i. Den är inbjudande, mysig och mycket vacker. Det är lätt att vara turist och människorna är gästvänliga.

Sydney har över 70 stränder och ett tips om, man vil undvika de mest turistiska, är Coogee Beach.

Coogee Beach
Coogee Beach

Här kan du vandra en underskön promenad från Coogee till Bondi Beach där du passerar flera stränder längs vägen. Ett måste är Manly Beach, där färjeöverfarten från Sydney Circular Quay är den stora behållningen. Manly är som en liten turistort med en bred Corso gata där det finns mycket kul att titta på.

MAnly Beach
Manly Beach

Queen Victoria Bulding-en enorm galleria mitt i stan i Viktoriansk stil. Ett av Sydneys äldsta hus.

Ett verkligt måste är att sitta vid en av restaurangerna vid Circular Quay på kvällen , se operahuset upplyst och allt folk som flanerar, insupa atmosfären och folklivet och bara njuta.

Circular Quay promenad
Promenad vid Circular Quay

Australian Heritage Hotel, i The rocks(gamla stan): ett gammalt traditionsrikt hus där man bl.a kan äta pizza med 50% kängurukött och 50% krokodilkött. (Känguru OK men krokodilen…..)

pizza med känguru och krokodil
Känguru och krokodil pizza-krokodilen är den till höge

Det var längesedan jag själv var i Australien så det är väl dags igen tycker jag. Håll utkik-hösten 2017 planerar vi en gruppresa till det storslagna landet Australien, något att fundera på kanske?

kangru_resia