NÄR DET SKA SKÖRDAS SÅ MÅSTE ALLT HÖ TAS IN, OAVSETT HUR MÅNGA TIMMAR DET TAR

Under december månad har vi på Riksmäklaren varje dag publicerat en personlig intervju med varje enskild fastighetsmäklare, i vår julkalender på vår Facebook-sida. Himla kul att vår julkalender har uppskattats bland våra kunder och läsare. Idag är det min tur, så idag får ni lära känna mig, Ulrika Lööf.

Vi träffar Ulrika Lööf, VD och fastighetsmäklare på Riksmäklaren i Uppsala. Hon berättar om hur det kommer sig att hon hamnade på Riksmäklaren när hon skulle göra praktik på gymnasiet. Dessutom ger hon sin syn på dagens bostadsmarknad och berättar om Riksmäklarens satsningar under 2018. Och hur känns det egentligen för Ulrika när hon misslyckas?

Ulrika, berätta om din bakgrund?

– Jag är uppvuxen i en jordbrukarfamilj på Finnerånger Gård några kilometer utanför Karlholm. Uppväxtåren i norduppland har lagt grund till mina värderingar och format den jag är som person. Framförallt tänker jag på att gården inte var ett arbete utan en självklar del av livet för min pappa Lennart och alla oss andra i familjen. När det ska skördas så måste allt hö tas in, oavsett hur många timmar det tar. Och behöver korna mjölkas så kan de inte vänta.

– På samma sätt har jag sett på min yrkesroll som fastighetsmäklare. Det har aldrig bara varit ett yrke utan en livsstil där kunderna alltid måste gå före allt annat. Jag får ibland frågan: varför arbetar du så mycket? Egentligen har jag aldrig tänkt att det skulle kunna vara på något annat sätt. Visst har jagsemester precis som alla andra, men tanken på att räkna antalet timmar jag lägger ned på en försäljning har aldrig funnits där. Ibland behövs det 18 visningar för att säljaren ska få det pris den begärt och då är det inte mer med det, berättar Ulrika Lööf, VD och fastighetsmäklare på Riksmäklaren.

Var det självklart för dig att du skulle bli mäklare?

– Faktiskt inte alls. Från tidig ålder var jag säker på att jag skulle bli journalist. Skrivande har alltid varit en stor del av mitt liv. Redan som 13-åring gjorde jag därför prao på Upsala Nya Tidnings lokalredaktion i Tierp. Efter det hängde jag mig kvar i tidningsmiljön och blev deras ungdomsreporter under några år. Jag gjorde alla de reportage som ingen annan ville ta. Otroligt lärorikt och spännande att som så ung få träffa människor i alla delar av samhället, berättar Ulrika.

– Därför var det med ambitionen att bli journalist som jag läste journalistikprogrammet på GUC (Grafiskt Utbildningscentrum). En bra utbildning som lärde mig mycket. Samt att det var utvecklande att flytta till eget boende i Uppsala förstås.

När väcktes intresset för mäklaryrket?

– Allt började faktiskt med en artikel som jag skulle skriva för GUCs skoltidning. Jag bodde då i en 1:a på Murargatan 14D, där varje trappuppgång har flera små 1:or med kokvrå. Min artikelidé var att skriva om hur likadana lägenheter används beroende på vilka som bor i lägenheten och hur de möbleras. När jag intervjuade mina grannar så väcktes något i mig och jag insåg att det här med hur människor bor är så otroligt grundläggande. Där väcktes ett frö och en tankeprocess som ledde till att jag snart bestämt mig för att bli fastighetsmäklare.

– Det gjorde att jag bestämde mig för att göra praktik hos en fastighetsmäklare istället för en verksamhet som var i linje med journalistikprogrammet. Jag har alltid varit bestämd och fick kämpa i rejäl motvind innan skolan gick med på att jag fick göra praktik hos en mäklare, berättar Ulrika.

Hur hamnade du på Riksmäklaren?

– 17 år gammal tog jag bussen från bostaden på Murargatan till city och steg av vid busshållplatsen på Vaksalagatan som jag alltid gjorde när jag åkte ned till stan. Sedan gick jag direkt fram till den mäklarfirma som råkade befinna sig närmast busshållplatsen. Jag gick in på kontoret och mötte då en för mig helt okänd gentleman, som jag senare lärde känna som Tiit Lüllmaa, som precis var på väg ut på en visning. Han bad mig återkomma någon vecka senare. Resten är historia som det brukar heta. Den korta historien är att jag gjorde min praktikperiod, sedan började jag sommarjobba som assistent och har blivit kvar ända sedan dess. Så kan det gå, från praktikplats till VD, säger Ulrika och ler.

När började du arbeta som fastighetsmäklare?

– Det är nu mer än 15 år sedan som jag fick min mäklarregistrering, den 19:e juni 2002 närmare bestämt. Tiden går verkligen fort, samhället har förändrats och vi har en otrolig digital utveckling där vi som mäklarföretag hela tiden behöver leda utvecklingen. Det känns stort att under alla dessa år fått arbeta här på Riksmäklaren med ett förtroende att ge alla bostadssäljare Uppsalas bästa mäklartjänst.

Vad driver dig?

– Det låter som en klyscha men för mig har alltid den största drivkraften som mäklare varit att göra köpare och säljare nöjda. Det gör på riktigt ont i mig när jag misslyckas. Varenda ord som missnöjda kunder sagt till mig minns jag än idag. Och även om det inte hänt så ofta så har orden varit ett mantra som lärt mig att arbeta än hårdare nästa gång. Nu vet jag att jag inte är ensam, utan att vi är många som är snabbare på att ta till oss av negativ kritik än det positiva. Därför är det samtidigt viktigt att våga skryta och berätta om sina framgångar, även om det inte ligger för mig att skryta. Jag har ju alltid lärt mig att det är viktigare att göra sitt arbete än att snacka för mycket. Nu har jag lärt mig att bli bättre på att berätta om allt det fantastiska arbete vi gör på Riksmäklaren, men någon snackpåse blir jag nog aldrig. Andra kan snacka på, så mäklar vi på Riksmäklaren, förklarar Ulrika.

Vad är dina bästa sidor som fastighetsmäklare?

– Några saker tror jag viktiga. Att jag är bra på att lyssna och genuint intresserad av människor först och främst, jag har nog kvar samma nyfikenhet som jag hade som barn. Det finns verkligen olika sätt att arbeta med sälj, jag är lugn som person och det ser jag som en tillgång. En del tycker kanske att jag passar dåligt in i nidbilden av den överenergiska säljaren som inte kan sitta still, men det är samtidigt det fina i det här yrket. Det finns inget enkelt facit och det finns plats för alla typer hos oss på Riksmäklaren.

– Viktigast av allt tror jag är något så enkelt som att jag arbetar hårt, är otroligt envis och gör kunder nöjda. Har en annan mäklare misslyckats med en försäljning så tar vi på Riksmäklaren åt oss det uppdraget istället.

– Sedan tror jag verkligen på att ärlighet varar längst.Det där med att lova kunder för mycket ger jag inte mycket för. Däremot vill jag att du som kund ska veta att jag kommer arbeta hårt för att göra dig nöjd och lyckas få ett så högt försäljningspris som möjligt. En del av min ärlighet är att jag i våras valde att lyfta fram att jag för första gången anmäldes till fastighetsmäklarinspektionen.

– Anmälan lämnades utan åtgärd och underkändes. Däremot var det lärorikt att bli anmäld. Trots mina snart 15 år som mäklare kan även jag överraskas över hur en bostadsförsäljning utvecklas. I det här fallet handlade det om att två bostadsköpare verkligen ville bo i just det här kvarteret. Lägenheten var en 5:a, som det var ont om i stadsdelen där det byggts framförallt mycket 2:or till 4:or. Efter en intensiv budgivning så såldes lägenheten till ett rekordpris där både säljare och köpare var otroligt nöjda.

– Det här var i våras, nu pratar många om kris, men jag är inte alls så säker på hur bostadsmarknaden kommer utvecklas framöver. Det enda vi kan vara säkra på är att människor kommer behöva flytta när livet förändras och vi på Riksmäklaren kommer finnas med där som en mäklare genom livet, berättar Ulrika.

Hur ser du på dagens bostadsmarknad, diskussionen om amorteringskrav etc?

– Det är sunt att det sker en reglering. Jag har faktiskt svårt att förstå kören av negativ kritik mot amorteringskravet från andra mäklare och mäklarsamfunden. Det läget som vi är i nu på bostadsmarknaden tycker jag tvärtom är otroligt spännande för oss som mäklare, nu får vi arbeta med mäkleri på riktigt.

– Så vi tror verkligen på en ljus framtid, därför gör vi också en rejäl satsning med ett helt nytt kontor i city och uppdaterar hela vår digitala närvaro. Riksmäklaren har funnits sedan 1974 och har hanterat kriser på bostadsmarknaden tidigare. Sverige går fantastiskt bra just nu, samtidigt som det såklart finns klyftor i samhället har vi en låg arbetslöshet, exceptionellt låg ränta och en väldigt positiv utveckling lokalt i Uppsala.

– Vi har redan i år rekryterat 5 nya fastighetsmäklare och ytterligare en ny mäklare Sisela Rosman ansluter i januari. Dessutom är vi jätteglada att Mahtab Yousefi kommer tillbaka efter föräldraledighet. Vi kommer fortsätta växa med fler fastighetsmäklare, då vi märker en allt ökande efterfrågan på vår mäklartjänst. Det är en ära att så som VD få leda den här arbetsgruppen och hjälpa allt fler sälja och köpa sin bostad under 2018. Och självklart kommer jag att i rollen som fastighetsmäklare själv försöka visa vägen, avslutar Ulrika Lööf, VD och fastighetsmäklare på Riksmäklaren.

I år har vi, från oss alla medarbetare på Riksmäklaren, valt att skänka pengar till Akademiska sjukhusets barnfond och glädjas åt att vi som Mäklaren genom livet ge ett gott skratt eller ett leende och på så sätt bidra till fondens bärande idé – Låta det friska hos barnet växa.
– Även jag vill personligen ge ett bidrag. För varje like på min lucka på vår Facebook-sida, skänker jag 5 kronor till fonden.

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR önskar vi alla från Riksmäklaren.

Ses vi på Uppsalas stora bomässa?

Idag lördag 30:e september på UKK är Uppsalas stora bomässa Välkommen hem! Vi är förstås på plats för att både berätta om våra aktuella nyproduktionsprojekt och svara på alla de frågor som du kan ha inför en bostadsförsäljning. I den litet tuffare bostadsmarknad som vi är på väg in i nu så kräver det mer än någonsin av oss som fastighetsmäklare, vilket är ett läge som vi gillar på Riksmäklaren.

Nu får vi chansen att verkligen visa hur duktiga fastighetsmäklare vi är. Samtidigt gör marknadsläget förstås också att den som både bostadsköpare och säljare kan ha fler frågor än vanligt. Därför känns det helrätt att vi kan finnas tillhands på Uppsala Konsert & Kongress idag mellan kl 9 och 16 för att svara på alla frågor. På mässan kommer du dessutom få inspiration om nya inredningstrender och lyssna på föredrag av Martin Timell. Läs mer om Välkommen Hem-mässan här. Varmt välkommen till UKK!

Vår bästa tid är nu!

Nu är alla på semester, inte kan det väl vara bra att sälja sin bostad då? Tvärtom är det en bra tid visar erfarenheten, många har mer tid än någonsin att gå på visningar och att tillsammans i familjen fatta det stora beslut det är att köpa en bostad. Dessutom är utbudet mindre vilket gör att ni får fler som kommer på visningar.

Såväl för köpare som säljare är det bra läge för bostadsaffärer nu under sommaren. Ett exempel på detta är det uppmärksammade ryttartorpet i Järlåsa som min kollega Micaela McClafferty säljer, se bilder här eller läs 24Uppsalas reportage om torpet. Vi kommer följa upp det massiva intresset från gårdagens visning senare i bloggen.

För dig som säljare, så kan din bostad visa sig från sin bästa sida under sommaren (självklart även bra möjligheter få till riktigt vackra bilder till objektsbeskrivningar). Vi vet att många mäklarföretag väljer att ta ledigt under sommaren, men vi har på Riksmäklaren valt att ha vårt kontor på Gränbystaden galleria öppet hela sommaren kl 10 – 20. Allt för att kunna ta emot alla kunder och ge bra service till de som förstått värdet av att sälja nu under sommaren. Värt att poängtera är att det självklart kan vara värdefullt att vi förbereder er för försäljning redan nu, så att vi tar bilder, gör klart allt material först så kan vi tillsammans fatta ett beslut att sälja när det passar er.

Säljer ni er bostad nu under slutet på juli och början av augusti så ökar chansen till ett högre försäljningspris, då många lediga fastighetsmäklare hos övriga företag i stan gör att utbudet av bostäder är klart mindre. Det mindre utbudet ger förstås en bättre möjlighet för er, och fler besökare på visningarna.

Vi har direkt märkt av att fler än på länge nu väljer oss på Riksmäklaren (där vi har 2 mäklare topp 5 senaste kvartalets statistik hos HittaMäklare.se med Annika Bolander på plats 2 och Ulrika Lööf på plats 3 sett till hur många objekt de har till försäljning). Självklart är vi glada för det, men har mer kapacitet att ta oss an än fler objekt nu – så hör av er till oss direkt på 018-139850 eller mejla info@riksmaklaren.se  när ni vill sälja er bostad. För att hinna med under sommaren ta kontakt redan nu i början på denna vecka. Varmt välkomna!

Från sommarproffs till toppmäklare nära till skratt

En del kanske bara har det i sig, den där tävlingsinstinkten och viljan att alltid göra det lilla extra. Min fantastiska kollega Annika Bolander har det definitivt, därför känns det så roligt att hon i dagarna har firat 30 år på Riksmäklaren. 

Dagens blogginlägg blir litet annorlunda, då vi valt att tala med några av Annikas kollegor och tidigare kollegor för att låta dem ge en bild av hennes person. Så som VD på Riksmäklaren är jag otroligt stolt över att ha Annika som min kollega och samarbetspartner. Först lämnar vi över ordet till Tiit som berättar om hur hans stora basketintresse var orsaken till att Annika kom till Riksmäklaren:

– För mig var det viktigt med engagemanget för basketen, jag ville hjälpa basketföreningarna så att de inte släppte iväg de bästa spelarna för att spela och jobba på en annan ort. Annika var en riktigt duktig spelare i KFUM Uppsala och vi anställde henne som ”sommarproffs här” där hon fick jobba med det som behövdes. Samtidigt som hon kunde träna så mycket som hon behövde. Då kanske hon inte riktigt hade en tanke på att bli mäklare, men ambitiös och väldigt driven. Och hon har verkligen gått den långa vägen, med att ha arbetat med alla delar på Riksmäklaren från mäklarassistent till duktig mäklare både på begagnatsidan och nyproduktion, samt även kontorschef på vårt kontor i Gränbystaden Galleria. Fantastiskt duktig på allt hon tar sig för, det är fördelen med att vara idrottare i grunden, berättar Tiit Lüllmaa.

”Jag har alltid gillat Annika, och hon måste väl ha gillat mig också eftersom hon stått ut med mig i 30 år.” Tiit Lüllmaa, grundare av Riksmäklaren och fortfarande aktiv fastighetsmäklare.

Tiit berättar även om den tidien som Thomas Lüllmaa och Annika läste till fastighetsmäklare samtidigt och hur de sporrade varandra. Thomas berättar mer:

– Annika är en fantastisk och lojal arbetskamrat. Hon har betytt otroligt mycket för Riksmäklaren under alla år. Hon är så grymt tävlingsinriktad och verkligen den du kan hålla i handen i alla väder. Hon duckar aldrig och ger inte upp. Sedan viktigt för våra kunder inte minst är hon också jäkligt duktig på att få bra betalt och ägnar kunderna full uppmärksamhet. En riktig stjärna både i basket och som mäklare.

När vi går igenom pressklipp från åren som elitspelare i KFUM Basket/Arapt är det tydligt att hennes vinnarskalle även fångade sportreportrarna under de åren. Se nedan klipp från UNT.

En av de som arbetat länge med Annika är den tidigare kollegan Karin Engsner som numera är kundansvarig säljare på Bo Klok. Deras första kontakt inom mäkleriet kom genom att Annika sålde Karins lägenhet. Hon berättar mer om hur Annika varit som kollega:

–  Annika har alltid så nära till skratt, en riktig glädjespridare och samtidigt så driven i allt hon gör. Och engagerad i sin omgivning och sina medmänniskor. Så som mäklare har hon jobbat hårt och nära sina kunder, återkommande kunder och med ett stort kontaktnät som är en stor fördel för de som anlitar henne. Även väldigt rak som person, och säger ifrån om något är fel. Det har varit jättefint att arbetat ihop under flera år berättar Karin Engsner.

Riksmäklaren har genom historien haft nära band med basketen i Uppsala, där vi har flera tidigare mäklare som spelat basket på elitnivå. En av dessa är vårt hårt arbetande mäklare Peter Alfvengren (började på Riksmäklaren redan 1984) som är tidigare landslagspelare i basket. Han lyfter fram betydelsen av Annikas tävlingsinstinkt och de otroligt bra säljresultat som hon har idag.

– Annika är en riktig vinnare, det visas inte minst på att hon 2016 var den av oss mäklare på Riksmäklaren som sålde bäst av alla. Och minns ju även hennes spel på planen redan i ungdomsåren, otroligt målinriktad och det där har hon kvar idag också. Hennes engagemang för basketen i Uppsala har ju även funnits med många år efter sin aktiva karriär, då som ungdomsledare och även speaker på matcher, berättar Peter.

Vi kunde ha citerat så många fler av Annikas kollegor, kunder med flera, det märks att hon sprider engagemang omkring sig och verkligen förkroppsligar det här med att vara mäklaren genom livet. Så vi vill rikta ett stort grattis till Annika för hennes 30 år som Riksmäklare, och är tacksamma för att vi fått ha med henne under alla dessa år.

Sedan kan vi som mäklare ibland (tyvärr) bedömas som att vi inte är bättre än vår senaste affär, därför vill jag även nämna att Annika är på topp mer än någonsin nu i år. I den allra färskaste statistiken från tjänsten HittaMäklare.se kan nämnas att hon ligger på andra plats i Uppsala med objekt till salu för över 90 miljoner.

Vill ni också ta hjälp av Annika när ni vill sälja er bostad? Kontakta då Annika på 070-324 91 17 eller annika.bolander@riksmaklaren.se 

15 år som Mäklaren genom livet

Denna vecka firar jag att jag varit fastighetsmäklare i 15 år. Det var 19:e juni 2002 som jag fick min mäklarregistrering efter studier på högskolan i Gävle. Nu tänkte jag både göra en personlig reflektion av denna period och knyta ihop med vad det innebär för mig att vara mäklare. Och på vilket sätt kan vi göra det bättre än att vi samtalar med några av mina kunder genom åren? Jag har låtit en kollega intervjua Anna Wikström som jag följt genom livet, och  som också följt mig från en ung nybliven mäklare tills idag.

Men först skall vi gå tillbaka i tiden ytterligare några år för att hitta orsaken till att jag kom att bli mäklare. Allt började nämligen med att jag 17 år gammal tog bussen från Murargatan där jag bodde till city för att hitta en praktikplats. Eftersom jag gick Grafiskt utbildningscentrum (GUC) var det udda att jag bestämt mig för att få göra praktik hos en mäklarfirma istället för ett medieföretag.

När bussen kom fram till city steg jag av vid busshållsplatsen på Vaksalagatan som jag brukade göra när jag åkte ned till stan. Då gick jag direkt fram till den mäklarfirma som råkade befinna sig närmast busshållplatsen. Jag gick in på kontoret och mötte då en för mig helt okänd gentleman, som jag senare lärde känna som Tiit Lüllmaa, som precis var på väg ut på en visning. Han bad mig återkomma någon vecka senare. Resten är historia som det brukar heta. Jag kommer berätta mer om det här senare i bloggen.

Den här veckan firar jag 15 år som fastighetsmäklare. Dessutom har det blivit 19 fantastiskt roliga och spännande år på Riksmäklaren i Sveriges mest dynamiska stad. Ett yrke som jag verkligen är stolt över och kan känna tacksamhet inför så ofta. Ingen dag är den andra lik och glädjen i att få hjälpa kunder till en ny bostad i livets alla skeden finns alltid med mig. Därför känns det också så helrätt och hedrande att Anna Wikström med familj ville vara med och berätta litet om deras perspektiv på mitt 15-årsjubileum.

Hej Anna Wikström, vem är du för den som inte vet det?

– En bra fråga, ett svar är att jag arbetat som arkitekt sedan 1984, har tre vuxna barn och snart närmar mig pensionsåldern. Jag är social och aktiv samt bl.a. intresserad av stadsnära odling. Dessutom har jag varit ganska aktiv på bostadsmarknaden och hunnit med några flyttar, så jag har lärt känna Ulrika Lööf genom dem.

Hur kom då Ulrika Lööf att bli din mäklare?

– Minns inte helt säkert, men det var 2004 när vi skulle sälja vårt hus på Hammarbygatan i Fålhagen. Då var Ulrika väldigt ung, men jag kände redan då stort förtroende för henne. Det kändes verkligen att hon ville ta hand om oss. Minns även att hon beskrev det här med att Riksmäklaren är en mäklare genom livet och det tyckte jag kändes tryggt. Även om man tror att man ska bo kvar länge på en plats så förändras ibland livet och det kan bli så att man behöver flytta tidigare än man tror. Dessutom var det så att Ulrika under denna period arbetade för Skanska och var försäljningsansvarig för ett nyproduktionsprojekt i Ulleråker. Där fanns en lägenhet som jag kom att helt förälska mig i och som jag också köpte. Även om hon inte var mäklare för just den lägenheten fanns hon där som ett stöd. Det var en otroligt speciell lägenhet, med 17 meter lång terrass och fantastisk utsikt.

Andra minnen från den perioden?

– Det jag speciellt minns var att det kändes litet nervöst kring både försäljning och köp, men att Ulrika poängterade det här med att du köper och säljer på samma marknad, vilket var klokt sagt. När sedan äldsta dottern flyttade hemifrån 2009 ville de yngre barnen flytta in till stan och Fålhagen igen. Då hjälpte Ulrika oss med att sälja lägenheten uppe i Ulleråker och vi hittade en fin 4:a i Tripolis i Fålhagen.

Åter till Fålhagen alltså, bor ni kvar i den lägenheten idag?

– Nej, vi bodde kvar i 4:an i Fålhagen under 2 år. Sedan skulle sonen flytta hemifrån och då hjälpte Ulrika oss igen med att sälja lägenheten. Jag köpte istället en 3:a i Fålhagen som passade för mig och min yngsta dotter att bo i. Men egentligen var det främst för barnens skull som jag bytte boende. Genom att jag sålde lägenheten och bytte till en mindre fick jag loss pengar till del av barnens boende. Jag och barnens pappa har varit medlåntagare när barnen köpt sina lägenheter och då har det varit bra att kunna minska lånen på min egen lägenhet innan jag blev medlåntagare på deras lån. Detta har gjort att barnen har fått in en fot på  bostadsmarknaden, men de har inte fått allt gratis, utan de behövde själva arbeta ihop pengar till del av insatsen. Nu har yngsta dottern 1 år kvar på studierna, så efter det kanske det blir en ny bostad igen.

Det känns som att du tycker om att flytta och starta om med ett nytt hem?

– Ja det gör jag. Det är ju socialt, speciellt när man bor i flerfamiljshus, du lär känna nya människor och samtidigt kan du ha kvar kontakt med dina gamla grannar. Det kanske är ovanligt men jag tycker det är roligt att börja om, och yrkesmässigt är jag intresserad av ny och varierad arkitektur. Sedan har det varit en lätt process när jag hela tiden fått det här stödet av Ulrika. Viktigast av allt tror jag är att hon alltid tagit sig tid till att lyssna och varit så engagerad i oss som familj och mig som person. Hon har inte sett en bostadsaffär utan oss som människor. Hon har även tagit ansvar för helheten så som detta med deklaration av försäljningar, där har vi fått jättebra hjälp. Även mina barn Johanna och Erik har fått hjälp av Riksmäklaren när de skulle sälja sina lägenheter. Det har varit så självklart att det är de som är våran mäklare. Min dotter Johanna köpte faktiskt sin lägenhet av Tiit Lüllmaa, sedan var det Ulrika som hjälpte henne att sälja den 2012. I höstas sålde Ulrika dessutom både Eriks lägenhet och hans sambos lägenhet.

Bilder från den lägenhet Tiit Lüllmaa sålde åt Johanna Wikström 2012 på Östra Ågatan 51.

Har du själv i yrkeslivet varit inblandad i bostadsbyggande?

– Ja till viss liten del, när jag var junior arkitekt på 1980-talet arbetade jag med nyproduktionsprojekt i Sävja och Stenhagen. Annars har jag arbetat mer övergripande med många detaljplaner för lägenheter i centrala Uppsala, såsom Grimhild och Kungsängen, samt villor i Danmarks kyrkby, med mera.

Tack för att vi fick prata med dig! Nu ska vi prata litet med din son Erik Wikström också. Hej Erik, tack för att vi får prata med dig. Berätta hur kommer det sig att ni tog hjälp av Ulrika?

– Hon har ju hjälpt oss i alla flyttar genom åren, så det var ju bara helt givet att det skulle vara Ulrika jag skulle anlita när jag själv skulle sälja min första lägenhet. Det har alltid gått så smidigt och bra genom åren. Samma sak var det nu i höstas.

Vad var det för lägenhet som du skulle sälja?

– Det var en 1,5:a i Fålhagen och vi gick ut med den till försäljning tidigt på hösten. Då visste jag att marknaden var litet kall efter den hausse det var under våren (på grund av att många ville köpa innan det nya amorteringskravet hunnit träda i kraft). Vi fick ut det pris vi velat ha trots att trycket på marknaden inte alls var lika högt som tidigare. För oss i familjen har det alltid varit en trygghet att vi vetat vem man ska vända sig till, att det varit så lätt att samarbeta tror jag spelat en stor roll för att det blivit av att flytta när det har behövts. Och även min sambos lägenhet hjälpte Ulrika till att sälja nu i höstas. Idag bor vi båda i Sickla i Stockholm.

Tack för att vi fick prata med dig Erik!

Ulrika här igen. Rörande att läsa de ord som Anna och Erik säger om vårt samarbete. Det är ju precis det här som är anledningen till att jag är mäklare och att jag arbetar på just Riksmäklaren och vill driva vidare den företagsidén som funnits med ända sedan Tiit grundade företaget 1974. För oss kommer alltid människorna först, att vi kan finnas där för andra. Så jag vill verkligen säga stort tack till Anna, Erik och alla underbara roliga kunder, samarbetspartners, kollegor, entreprenörer med flera.

Jag kommer att få anledning uttrycka min tacksamhet fler gånger under de kommande veckorna. Många tankar far genom mitt huvud, men givetvis, jag vore inte mäklare om jag också vill tipsa om de bostäder jag hjälper mina kunder med att sälja just nu. Se våra aktuella objekt till försäljning här.

Vill du också att vi på Riksmäklaren blir din mäklare genom livet de kommande 15 eller 30 åren? Kontakta oss på info@riksmaklaren.se eller ring 018 – 13 98 50 så lovar jag att vi kommer hjälpa dig hela vägen genom livets upp och nedgångar.

Nationaldag på Steninge Slott – se hur en ny stadsdel växer fram!

I Steninges natursköna miljö firade jag i år nationaldagen tillsammans med hela familjen (min man Ola och vår dotter Alice) samt några kollegor från Riksmäklaren. Då livet som mäklare innebär arbete många sena kvällar, helger och lovdagar känns det bra när det går att kombinera arbete med att kunna ses hela familjen tillsammans samtidigt.

 

Steninge ligger i Sigtuna Kommun, vid Mälarens strand med närhet till såväl Uppsala, Arlanda som Stockholm. Arrangemanget den 6:e juni i Steninge Slottsby var välbesökt med gott om aktiviteter för alla åldrar. Förutom det trivsamma att ses hela familjen så var det förstås även arbete för oss på Riksmäklaren. I Steninge kommer nämligen en helt ny stadsdel att byggas, med 650 nya hus, där Sweproperty gett oss förtroendet att sälja in de två projekten Tun 1 och Tun 3. I den unika miljön i anslutning till Steninge slott kommer det att byggas hus av en fantastisk hantverksmässig kvalitet i samarbete med Lövsta Trähus. Jag kommer att berätta mer om det småländska Lövsta Trähus i ett senare blogginlägg.

Även förra årets nationaldag firades i Steninge. Då var vi ensamma som mäklare, nu är det byggstart för vårt visningshus och familjen Thorzelius hus på Tun 1 som blir först med att flytta in i den nya stadsdelen. Idag kan vi ana hur en stadsdel växer fram, vägar har börjat dras fram och markarbete har påbörjats. Kontrasten är stor mot när jag och min kollega Micaela McClafferty för 1 år sedan gick runt i skogen för att berätta om att här kommer det faktiskt att bli en helt ny stadsdel. På ett liknande sätt som det var när jag för 7 år sedan gick runt i skogen och markerna i det som idag är stadsdelen Lindbacken med mer än 1200 innevånare.
För mig som mäklare är det här, att först levandegöra en idé och sedan förverkliga den både kanske min största talang och drivkraft. Ni kommer att få höra mer om det spännande projektet i Steninge Slottsby i senare blogginlägg, läs gärna själva vidare om det här. Kontakta min kollega Micaela McClafferty som är ansvarig mäklare för Tun 3 och Tun 1. Snart har jag varit mäklare i 15 år, ni kommer att få fler reflektioner om alla dessa år under de närmaste veckorna framöver.

Ulrika Lööf, Micaela McClafferty och Matts Lüllmaa på nationaldagen i Steninge.

Anmäld till fastighetsmäklarinspektionen – om den svåra konsten att sätta rätt pris!

En av de svåraste och lättaste sakerna med att vara mäklare är att sätta pris på ett objekt. Det gäller speciellt så som marknaden ser ut just nu, där det finns en stor osäkerhet vad gäller prisbilden. Vad gäller vissa objekt flyter försäljning och budgivning på bra, med andra lägenheter och villor är processen desto mer trög. Det är just i denna typ av marknad som en mäklare behöver visa sig från sin bästa sida.

Jag tror verkligen på att ärlighet varar längst. Det där med att lova kunder för mycket ger jag inte mycket för. Däremot vill jag att de ska veta att jag kommer arbeta hårt för att göra säljare nöjda och få ett så högt försäljningspris som möjligt. Trots mina snart 15 år som mäklare kan jag såklart ändå överraskas över hur en bostadsförsäljning utvecklas. Idag ska jag berätta om just ett sådant tillfälle som ledde till att jag för första gången någonsin anmäldes till fastighetsmäklarinspektionen.

Lägenheten vi pratar om är en 5:a, nybyggd i början av 2000-talet. När säljaren visade upp lägenheten för mig var den mörk och murrig, uterummet var slitet samt att det fanns behov av ett nytt ytskikt och vitvaror med mera. Ett valv hade öppnats upp mellan vardagsrum och sovrum, vilket gjorde att lägenheten utifrån planlösningen gick att likna vid en 4,5:a.

Priset på lägenheten sattes till 3,1 miljoner, i linje med säljarens förväntningar, vilket även var kundens acceptpris (det vill säga det pris kunden var beredd att sälja lägenheten för). Därefter gjorde Magnolia Inredning & Design ett otroligt bra jobb med styling. Så som säljaren själv beskrev det: ”Blev otroligt bra med styling, man kan inte tro det är samma lägenhet! Från murrigt och mörkt till ljust och fräscht”.

Och hur gick då försäljningsprocessen? Vi fick en bra respons när vi annonserade ut lägenheten, efter stylingen tog vår fotograf Samir riktigt bra bilder. Visningarna blev välbesökta och tillsammans med en kollega tog vi oss ordentligt med tid att sälja in föreningen och området, inte bara lägenheten i sig. Stylingen tillsammans med det fina vädret under visningsdagarna gjorde att vi kunde visa lägenheten från sin allra bästa sida. Visningarna gav fyra spekulanter som alla bjöd på lägenheten, de sökte alla fyra efter en 5:a i just det här kvarteret. Just det faktum att det i Uppsala på 2000-talet byggts många 4:or men relativt få 5:or var en faktor jag underskattat när vi prissatt lägenheten.

Budgivningsprocessen fick ta sin tid utan att stressa fram ett avslut. Tillslut hamnade försäljningspriset på både för säljaren och mig som mäklare oväntat höga 4,87 miljoner kr. Försäljningspriset är sett till lägenheter av denna storlek ett rekord för gården, med ett pris på 44200 kr per kvadratmeter.

Sammanfattningsvis en verkligt lyckad försäljning, med nöjda säljare och köpare. Ett resultat av gott samarbete mellan mäklare, stylister, fotograf och sedan en gnutta hårt arbete samt köpvilliga spekulanter förstås.

Denna rekordförsäljning fick alltså en efterföljd när jag anonymt anmäldes till fastighetsmäklarinspektionen för att ha satt ett lockpris. Även om det kom som något av en chock att få detta besked är jag glad för det, för det har gett mig möjlighet att lyfta fram hur vardagen för mäklare är.

Att sätta pris på en lägenhet är ingen exakt vetenskap. Vi har alltid försäljningsstatistik att tillgå som ett stöd i prissättning, men statistik eller tekniska verktyg kan aldrig ersätta mäklarens kunskap och professionella bedömning. Varje lägenhet är unik och dessutom behöver vi ta hänsyn till det aktuella marknadsläget just vid försäljningstillfället.

Och hur är det då om du har en 5:a och funderar på att sälja? Ska du då kunna förvänta dig samma prisläge i motsvarande område? Det är jättesvårt att veta. Så som marknaden är nu, är den ovanligt oförutsägbar. Sammanfattningsvis, att sätta pris är något vi mäklare gör varje dag och samtidigt som det kan verka lätt blir vi mäklare aldrig fullärda. Bara genom denna försäljning tar jag med mig erfarenheter till nästa försäljning. Att vara mäklare är ett ständigt lärande.

Livet på Finnerånger Gård lärde mig allt jag kan

Jag heter Ulrika Lööf, mäklare och VD på Riksmäklaren i Uppsala. För mig känns det stort att jag fått förtroendet att börja blogga här på 24Uppsala. Skrivande har alltid varit en viktig del av mitt liv allt sedan jag under några år på 1990-talet var ungdomsreporter på UNT. Då reportage, sedan dess har det blivit objektsbeskrivningar i mängder under mina snart 15 år som mäklare.

Bloggandet är samtidigt något helt nytt och här kommer jag att dela med mig av vardagen som mäklare, ge mitt perspektiv på att vara entreprenör, berätta om hur jag ser på bostadsmarknaden och Uppsalas utveckling. Dessutom tänker jag vara litet mer personlig än jag annars brukar vara i offentliga sammanhang.

För snart 15 år sedan, 19:e juni 2002 mer bestämt, fick jag min mäklarregistrering. Allt sedan dess har Riksmäklaren i Uppsala varit min arbetsplats. Men det vet redan många, därför tänkte jag istället göra på samma sätt som när jag som 14-åring skrev reportage åt UNT eller senare åt GUCs skoltidning. Vem är då Ulrika Lööf?

Jag är uppvuxen i en jordbrukarfamilj på Finnerånger gård några kilometer utanför Karlholm. Uppväxtåren i norduppland har format mycket av de värderingar och den jag är som person. Framförallt tänker jag på att gården inte var ett arbete utan en självklar del av livet för pappa Lennart och oss andra i familjen. När det ska skördas så måste allt hö tas in, oavsett hur många timmar det tar. Och behöver korna mjölkas så kan de inte vänta.

uppvaxt_karlholm_ulrikaloof

 

traktor_finneranger_karlholm

På samma sätt har jag sett min yrkesroll som fastighetsmäklare. Det har aldrig bara varit ett yrke utan en livsstil där kunderna alltid måste gå före allt annat. Jag får ibland frågan: varför arbetar du så mycket? Egentligen har jag aldrig tänkt att det skulle kunnat vara på något annat sätt. Visst har jag semester precis som alla andra, men tanken på att räkna antalet timmar jag lägger ned på en försäljning har aldrig funnits där. Ibland behövs det 18 visningar för att säljaren ska få det pris den begärt och då är det inte mer med det.

Det låter som en klyscha men för mig har alltid den största drivkraften som mäklare varit att göra köpare och säljare nöjda. Det gör på riktigt ont i mig när jag misslyckas. Varenda ord som missnöjda kunder sagt till mig minns jag än idag. Och även om det inte hänt så ofta så har orden varit ett mantra som lärt mig att arbeta än hårdare nästa gång. Nu vet jag att jag inte är ensam, utan att vi är många som är snabbare på att ta till oss av negativ kritik än det positiva. Därför kommer jag i bloggen passa på att skryta litet och berätta om alla framgångar som jag och Riksmäklaren haft under mina 15 år här.

Tack för att ni läst så här långt och kommentera gärna. Både positivt och negativt. Nästa blogginlägg kommer att handla om mäklaretik och ta sin utgångspunkt i att jag för två veckor sedan för första gången någonsin anmäldes till fastighetsmäklarnämnden. Tack för mig!