E-visum till Ryssland & Kryssningsäventyr från Dubai!

Månadens blogg är fullproppad med konkreta resetips och nyheter!

Har du velat upptäcka Ryssland men, tvekar pga visumkravet? Nu tar Ryssland första steget närmare EU och kommer erbjuda utländska besökare elektroniskt visum from 1 januari 2021.

Ryssland tillåter sedan många år helt visumfria besök för besökare från bland annat samtliga sydamerikanska länder, samtliga länder i Centralamerika, Thailand, Vietnam, Israel, Montenegro, Serbien, Sydafrika. Nu går man ett steg längre och introducerar e-visum till Moskva och många andra ryska städer. Hittills är Kina, Sydkorea, Japan, europeiska länder och Nya Zeeland bland de länder som övervägs.

Jag pratade med Johan Magnus Eriksson som är Regional Försäljningschef Skandinavien, Finland och Island på Aeroflot Russian Airlines, om hur det kommer påverka dem. Han berättar:

”Det är väldigt positivt att det nu blir mycket enklare för skandinaver och övriga européer att besöka ett fantastiskt resmål. Ryssland och dess vackra städer är trygga, har hög servicenivå, är förhållandevis billiga. Sankt Petersburg utsågs av Forex i Aftonbladet till Europas mest prisvärda resmål med ett prisindex på 34 och Moskva 49 jämfört med Stockholm. Vi räknar med ett ökat antal kunder som kommer resa med en av världens yngsta flygplansflottor. Med Aeroflot Russian Airlines är man aldrig mer än 1 tim 50 min till 2 tim från Moskva. Vi har även 20 flyg per dag mellan Moskva och Sankt Petersburg”./Johan Magnus Eriksson – AeroFlot Russian Airlines (på bilden nedan)

 

År 2018 erbjöd Ryssland viseringsfri inträde för utländska fans med Fan IDs besök i Ryssland för FIFA-VM 2018, vilket resulterade i en ökning med 10 procent i turismen det året. Erbjudandet om e-visum kommer att gälla viseringar med en inresa för besök på upp till 16 dagar och kan användas för alla typer av visum och väntat pris blir €50.

Redan från och med 1 oktober 2019 kan turister besöka Rysslands kulturhuvudstad Sankt Petersburg och den omgivande regionen med e-visum, utan konsulära avgifter. Sökande är välkomna att fylla i ett formulär på https://evisa.kdmid.ru och ladda upp ett fotografi. Ansökan kan göras senast fyra och tidigast 20 dagar före det förväntade inresedatumet. Visumet gäller för vistelser i St Petersburg och den omgivande St Petersburg regionen i upp till åtta dagar.  Syftet med resan kan vara turism, affärsmässiga eller humanitära skäl. Listan över länder vars medborgare kan ansöka om ett e-visum i St Petersburg kommer att offentliggöras på utrikesministeriets webbplats senast den 1 oktober, 2019.

Johan reser såklart ofta till Ryssland och här kommer hans bästa resetips till landet han älskar:

“Mitt bästa restips i världens största land, Ryssland, är att besöka alla de vackra och stora nationalparkerna i någon av landets 21 republiker. Ryssland har flest nationalparker av alla jordens länder. Vågsurfing är också något som mer och mer vinner i populäritet. Ryssar surfar i Svarta Havet, Stilla Havet och Ishavet.”/Johan Magnus Eriksson

Vi hoppar raskt vidare till nästa ämne – Kryssningar som är den resform som ökar mest. Ändå är det fortfarande en väldigt låg procent svenskar som ännu inte upptäckt tjusningen med att ha sitt hotellrum med sig men, byta utsikt varje dag. Trodde du att kryssningar bara finns i Karibien och Medelhavet? Då har du missat vårt senaste bloggreportage från augusti och här kommer ytterligare ett tips på lite udda kryssningsdestinationer, nämligen Persiska viken!

Dubai har varit en uppstickare de senaste åren. Detta tack vare ett mycket behagligt klimat och en härlig mix av internationell puls, fascinerande arkitektur och exotiska utflyktsmål. Dessutom finns nu möjlighet att bekvämt ta sig runt till övriga intressanta städer i Persiska viken bl a Abu Dhabi och Muscat.

Förutom basarer och ökenäventyr, finns ett riktigt härligt badstopp med på MSC Cruises 7-nättersrutt, nämligen Sir Bani Yas (se bilden ovan). Ön är ett riktigt strandparadis med en närmast karibisk känsla. Ät lunch på stranden, snorkla eller ägna dig åt andra vattenaktiviteter.

Flera av de större rederierna har varsitt fartyg som utgår från Duabi. MSC Cruises, som jag nämnde, har valt ett av sina senaste fartyg; spektakulära MSC Bellissima. Vad sägs om vattenpark med vattenrutschkanor, pooler större än vad man vanligtvis finner på ett fartyg, fantastiska shower som tex Cirque de Solei och hela 12 restauranger. Allt detta och mycket mer, fördelat på 15 deck för totalt 4500 passagerare. Jag lovar att du inte får en tråkigt stund ombord även om du inte skulle kliva av fartyget på ett enda stopp!

Tvekar du fortfarande på att kryssningar är något för dig? Ta kontakt med en av våra kryssningsspecialister och få dina frågor besvarade. Eller ännu bättre – Testa! Du kommer inte att ångra dig, säger hon som till dags datum avverkat hela 21 kryssningar och har nästa inplanerad lagom till höstlöven börjar falla.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.