E-visum till Ryssland & Kryssningsäventyr från Dubai!

Månadens blogg är fullproppad med konkreta resetips och nyheter!

Har du velat upptäcka Ryssland men, tvekar pga visumkravet? Nu tar Ryssland första steget närmare EU och kommer erbjuda utländska besökare elektroniskt visum from 1 januari 2021.

Ryssland tillåter sedan många år helt visumfria besök för besökare från bland annat samtliga sydamerikanska länder, samtliga länder i Centralamerika, Thailand, Vietnam, Israel, Montenegro, Serbien, Sydafrika. Nu går man ett steg längre och introducerar e-visum till Moskva och många andra ryska städer. Hittills är Kina, Sydkorea, Japan, europeiska länder och Nya Zeeland bland de länder som övervägs.

Jag pratade med Johan Magnus Eriksson som är Regional Försäljningschef Skandinavien, Finland och Island på Aeroflot Russian Airlines, om hur det kommer påverka dem. Han berättar:

”Det är väldigt positivt att det nu blir mycket enklare för skandinaver och övriga européer att besöka ett fantastiskt resmål. Ryssland och dess vackra städer är trygga, har hög servicenivå, är förhållandevis billiga. Sankt Petersburg utsågs av Forex i Aftonbladet till Europas mest prisvärda resmål med ett prisindex på 34 och Moskva 49 jämfört med Stockholm. Vi räknar med ett ökat antal kunder som kommer resa med en av världens yngsta flygplansflottor. Med Aeroflot Russian Airlines är man aldrig mer än 1 tim 50 min till 2 tim från Moskva. Vi har även 20 flyg per dag mellan Moskva och Sankt Petersburg”./Johan Magnus Eriksson – AeroFlot Russian Airlines (på bilden nedan)

 

År 2018 erbjöd Ryssland viseringsfri inträde för utländska fans med Fan IDs besök i Ryssland för FIFA-VM 2018, vilket resulterade i en ökning med 10 procent i turismen det året. Erbjudandet om e-visum kommer att gälla viseringar med en inresa för besök på upp till 16 dagar och kan användas för alla typer av visum och väntat pris blir €50.

Redan från och med 1 oktober 2019 kan turister besöka Rysslands kulturhuvudstad Sankt Petersburg och den omgivande regionen med e-visum, utan konsulära avgifter. Sökande är välkomna att fylla i ett formulär på https://evisa.kdmid.ru och ladda upp ett fotografi. Ansökan kan göras senast fyra och tidigast 20 dagar före det förväntade inresedatumet. Visumet gäller för vistelser i St Petersburg och den omgivande St Petersburg regionen i upp till åtta dagar.  Syftet med resan kan vara turism, affärsmässiga eller humanitära skäl. Listan över länder vars medborgare kan ansöka om ett e-visum i St Petersburg kommer att offentliggöras på utrikesministeriets webbplats senast den 1 oktober, 2019.

Johan reser såklart ofta till Ryssland och här kommer hans bästa resetips till landet han älskar:

“Mitt bästa restips i världens största land, Ryssland, är att besöka alla de vackra och stora nationalparkerna i någon av landets 21 republiker. Ryssland har flest nationalparker av alla jordens länder. Vågsurfing är också något som mer och mer vinner i populäritet. Ryssar surfar i Svarta Havet, Stilla Havet och Ishavet.”/Johan Magnus Eriksson

Vi hoppar raskt vidare till nästa ämne – Kryssningar som är den resform som ökar mest. Ändå är det fortfarande en väldigt låg procent svenskar som ännu inte upptäckt tjusningen med att ha sitt hotellrum med sig men, byta utsikt varje dag. Trodde du att kryssningar bara finns i Karibien och Medelhavet? Då har du missat vårt senaste bloggreportage från augusti och här kommer ytterligare ett tips på lite udda kryssningsdestinationer, nämligen Persiska viken!

Dubai har varit en uppstickare de senaste åren. Detta tack vare ett mycket behagligt klimat och en härlig mix av internationell puls, fascinerande arkitektur och exotiska utflyktsmål. Dessutom finns nu möjlighet att bekvämt ta sig runt till övriga intressanta städer i Persiska viken bl a Abu Dhabi och Muscat.

Förutom basarer och ökenäventyr, finns ett riktigt härligt badstopp med på MSC Cruises 7-nättersrutt, nämligen Sir Bani Yas (se bilden ovan). Ön är ett riktigt strandparadis med en närmast karibisk känsla. Ät lunch på stranden, snorkla eller ägna dig åt andra vattenaktiviteter.

Flera av de större rederierna har varsitt fartyg som utgår från Duabi. MSC Cruises, som jag nämnde, har valt ett av sina senaste fartyg; spektakulära MSC Bellissima. Vad sägs om vattenpark med vattenrutschkanor, pooler större än vad man vanligtvis finner på ett fartyg, fantastiska shower som tex Cirque de Solei och hela 12 restauranger. Allt detta och mycket mer, fördelat på 15 deck för totalt 4500 passagerare. Jag lovar att du inte får en tråkigt stund ombord även om du inte skulle kliva av fartyget på ett enda stopp!

Tvekar du fortfarande på att kryssningar är något för dig? Ta kontakt med en av våra kryssningsspecialister och få dina frågor besvarade. Eller ännu bättre – Testa! Du kommer inte att ångra dig, säger hon som till dags datum avverkat hela 21 kryssningar och har nästa inplanerad lagom till höstlöven börjar falla.

Exotiska äventyr!

Vi håller oss kvar vid förra månadens två tema, nämligen exotiska destinationer och hållbarhet.

Kryssningar är den reseform som ökar mest och sist pratade vi om vad flygbolagen gör för en hållbar miljö. Därför ställde jag en liknande fråga till Jan-Erik Anderstedt på Costa Cruises. -Hur arbetar man med hållbarhet på Costa Cruises?

Vi har tagit fram en hållbarhetsplan som baseras på FN´s 17 hållbarhetsmål. Alla våra aktiviteter kan härledas till någon eller några av dessa 17 mål. Det gäller bland annat fattigdom, hälsa, jämställdhet, fred, klimat, utbildning och infrastruktur. Vi har delat upp vårt arbete i tre delar som vi kallar ”Sea, You, Tomorrow”.  Ett av projekten handlar om att ta vara på mat som inte gått åt. I nio hamnar har vi samarbeten där vi lastar av mat till behövande. Kraftigt minskat användandet av plast, vilket påbörjades redan år 2000. De senaste fyra åren har vi satsat ca 40 milj i 27 olika projekt för att hålla stränder rena, hjälpa brottsoffer, utbilda unga och stötta utsatta samhällen. / Jan-Erik – Costa Cruises

Kryssningar med exotiska rutter

Har du också upptäckt fördelarna med att se nya destinationer varje dag, utan att behöva lämna ditt ”hotellrum”, eller är du helt enkelt bara sugen på ett riktigt äventyr? Då vill jag lyfta upp de lite mer exotiska rutterna som erbjuds i t ex  Indiska oceanen.

Har du drömt om att resa till Mauritius, Seychellerna, Madagaskar och Maldiverna? De är både exotiska resmål samtidigt som de prismässigt är ganska exklusiva. Madagaskar är dessutom inte helt enkelt att ta sig till eller resa runt bekvämt på. En kryssning till dessa destinationerna kostar fr 1000:-/person/natt inkl helpension och ibland även dryckespaket.

Costa Cruises är relativt ensamma, i alla fall bland de större rederierna, med att erbjuda kryssningar som utgår härifrån. Vad sägs om att kryssa från Mauritius och stanna till på bland annat Madagaskar, Sychellerna och Réunion under totalt 14 nätter? En av våra medarbetare som testat just denna kryssning, är vår Resebyråchef i Kristianstad, Linda. Så här säger hon om sitt bästa minne från resan:

Finns så många fina minnen från resan. Men finaste minnet är nog när vi snorklade utanför Nosy Bee på Madagaskar och en stor sköldpadda simmade rakt under mig. Korallreven lever och mår bra (vilket det inte gör på många ställen längre) och vattnet var fullt av fantastiska fiskar. Nosy Bee har varit på min bucketlist i många år och äntligen var jag där. /Linda – Resebyråchef Kristianstad

Lindas bästa tips:

Tips är att hyra bil på Seychellerna och Reunion. Vi hade hyrbil under nästan hela vistelsen på Seychellerna vilket var toppen. Vi körde runt hela Mahe (huvudön) och kunde i lugn och ro utforska alla stränderna. Vi hade även hyrbil på Reunion vilket gjorde att vi hann utforska stora delar av ön på 36 timmar. Vi tog in på hotell mitt på ön och tidigt på morgonen körde vi till Piton de Fournaise och såg solen på upp över en av världens mest aktiva vulkaner. Magiskt! /Linda – Resebyråchef Kristianstad

En annan rutt utgår från Maldiverna, där fartyget lägger till flera nätter så man har tid att utforska de magiska dyk- och snorkelmöjligheterna som bokstavligt talat erbjuds från strandkanten och ut i oceanen. Därefter seglar man vidare mot flera av Indiens pärlor.

För den riktiga äventyraren, vill jag varmt rekommendera att följa med när fartygen byter hamn och ska segla tillbaka till medelhavet för sommarsäsongen. Då tar fartygen dig från Indiska oceanen via Oman och Aqaba vidare för stopp på Cypern, Grekland, Kroatien och Italien. Det unika med just dessa, i jämförelse med andra så kallade ”repositioneringsresor”, är att dessa gör fler stopp än vanligt och därmed färre dagar till havs.

Man kan även följa med fartygen till eller från Karibien och Sydamerika, när de byter hamn till Medelhavet. Då finns det betydligt fler rederier att välja bland. På dessa blir det dock ganska många dagar till havs men, även några stopp såklart. Över Atlanten krävs det mellan 4-6 nätter beroende på vart fartyget utgår ifrån. Personligen tycker jag det är helt fantastiskt att vara mitt ute på Atlanten och stämningen ombord är oftast festlig och man får tid att lära känna både fartyget och de övriga gästerna.

Den totala reslängden på kryssningarna i Indiska Oceanen är vanligtvis 14 nätter men, det finns även 7 nätter. Man kan kombinera med några nätter på hotell i Mauritius eller Maldiverna före eller efter kryssningen. Ska man följa med fartygen när de byter hamn från Indiska oceanen till Medelhavet, får man räkna med upp till 3-4 veckor. Kryssningarna över Atlanten är vanligtvis totalt 1-2 veckor.

Sammanfattningsvis vill jag varmt rekommendera dessa lite annorlunda rutterna och destinationerna till er som önskar ett riktigt äventyr!

Redo för nya Thailandsäventyr?

I månadens nyhetsblogg berörs två, på olika sätt, heta ämnen; Thailand och Hållbarhet. Vi börjar med den senare för just nu, verkar nämligen ordet hållbarhet vara det alla pratar om.  För oss i resebranschen är det dock ingen nytt.

Härom veckan hamnade jag på samma flygplan som flygbolaget BRA´s hållbarhetschef, Anna Soltorp. Samma dag hade de genomfört ”The perfect flight”. De har arbetat sedan 2015 med målet att flyga fossilfritt. Så här säger Anna om det arbete hon och hennes kollegor på flygbolaget BRA, gör för miljön:

För mig och kollegorna på BRA är det numer en integrerad del av vårt arbete, att jobba aktivt med att minska vår miljöpåverkan, och att nå resultat, är helt nödvändigt för oss, för vår framtid / Anna Soltorp – BRA

När jag frågar henne vad hon tycker om begreppet ”Flygskam” svarar hon så här:

Min erfarenhet är att skam inte är en känsla som leder framåt. På något sätt verkar det ligga i tiden med enkla begrepp för svåra frågor, vilket gör att man har lättare att gå fel än om man försöker förstå samband och inta en mer nyanserad hållning. Jag tycker att vi ska slänga av oss skammen och i stället göra vad vi kan för att flyga med så låg miljöpåverkan som möjligt. Exempelvis kan man köpa biobränsle för sin inrikesresa, och välja en aktör som klimatkompenserar. Jag gör lite reklam för BRA här såklart, men det finns även andra aktörer som erbjuder möjligheter till klimatkompenserat flyg och biobränsleköp. Sen får man inte bortse från att vi har en klimatutmaning och att vi måste få ner utsläppen av växthusgaser snabbt. Vi lever i en global värld med komplexa system som hänger ihop, det behövs åtgärder på internationell och nationell nivå. Vi noterar en minskad efterfrågan på inrikesflyg 2019, men för oss finns det också en möjlighet att få berätta om vad vi faktiskt gör för miljön. Många vet exempelvis inte att våra turbopropflygplpan (ATR 72-600) är de mest bränsleeffektiva för korta sträckor och att de inte ger upphov till de klimatpåverkande höghöjdseffekterna eftersom de flyger lägre än 8000 meter. Vi deltar i forskningsprojekt också, för att stötta utveckling av förnybara bränslen. Det är viktigt att inte bara dra i bromsen utan att satsa på forskning och utveckling som vi i Sverige dessutom brukar vara duktiga på. Jag tror att en del av konsumenterna kommer att välja bort flyg, men samtidigt finns en annan grupp som inte kommer att göra det. Precis som på andra områden i samhället kan jag se en viss polarisering medan jag själv menar att det varken är svart eller vitt utan att vi bör konsumera med eftertanke, vad det än gäller. / Anna Soltorp – BRA

En orörd pärla i Thailand

Thailand har i flera år varit omåttligt populärt och kallats ”det nya Kanarieöarna”. Vi spekulerade tidigt om att andra asiatiska destinationer skulle ta över men, det är något som gör att Thailand fortsätter vara favoriten för oss svenskar.

Under högsäsong blir det snabbt turisttätt på charterbolagens destinationer. Det får oss att söka efter nya marker, där vi kan hitta det genuina som fick oss att förälska oss i landet. Därför vill jag tipsa om ett undangömt paradis som påminner om hur Thailand en gång var.

Khanom, som tillhör Nakhon Si Thammarat provinsen, ligger på östra sidan av fastlandet strax sydväst om den lite mer välkända ön Koh Samui i Thailändska Gulfen.

För att ta dig hit behöver du flyga via Bangkok och vidare till Surat Thani. Inrikesflyget tar bara en dryg timme. Flyger du med Thai Airways,  slipper du separera bokningarna och dessutom följer bagaget med hela vägen. Annars går det bra att boka något av alla de andra flygbolag som flyger till Bangkok och därefter ha en inrikes biljett till Surat Thani. Därifrån tar det ytterligare ca en timme med buss- eller biltransfer innan du är framme i Khanom.

Här kan du tex uppleva djungeln vid Tungsongdistriktet och göra ett besök på det trädplantage som finns här. Paddla kajak till den fantastiska grottan Naga Cave, som garanterat kommer vara en av höjdpunkterna på din resa hit. Området har också kulturella besöksmål i form av Buddistiska tempel, faktiskt det största i södra Thailand.

Färdas du med båt längs kusten, kanske till berömda klipporna Pancake Rocks, finns chansen att se de rosa delfinerna som håller till i området.

Här finns inget nöjesliv och turisterna är lätträknade. Söker du efter lugnet, vacker natur, magiska stränder, vattenfall och grottor så har du kommit till ditt nya paradis i Thailand.

Nya äventyr!

Ytterligare ett kliv upp i min karriär och min fantastiska resa hos BIG Travel, har börjat. Jag är sedan ett par månader ansvarig för alla BIG Travels lokala resebyråer! Spännande tider väntar och jag ser fram emot att dela med mig till er. Främst reseinspiration men, även andra intressanta händelser i min och mina resebyråchefers vardag.

Hela BIG Travel samlades nyligen på Elite Marina Tower för 2 dagars konferens. Passar på att tacka Elite Hotels för ett lyckat evenemang. Vi har pratat framtid och vision samt fått tid att träffa våra kollegor runt om i landet. Uppskattade dagar som gett oss ny energi och beslutsamhet att nå våra mål, tillsammans. Ett av vårt främsta är att ha stolta medarbetare och nöjda kunder.

Bild: Tillsammans med två av mina duktiga kollegor i BIG Travels ledningsgrupp!

En nyligen genomförd kundundersökning presenterades för våra medarbetare. En extern konsult berättade att våra privatkunder har gett oss det högsta betyget de någonsin sett, under företagets 13-åriga historia. Det totala genomsnittsbetyget var hela 4,7 av 5 möjliga. Något som vi är otroligt stolta över!

Även om det är många extra timmars arbete just nu, för att komma in i min nya roll, har jag ändå lyckats klämma in lite semester. Min 20:e kryssning, som jag reste på i slutet av mars.

Min pappa fyllde 70 år och vi hade sedan länge planerat en gemensam kryssning tillsammans med deras närmaste vänner. Rederiet och fartyget hade jag valt med omsorg, då det passar perfekt när man kryssar utan barn. Servicen är snäppet upp och aktiviteterna ombord är anpassade för vuxna.

Bild: Precis boardat Celebrity Equinox med Miami i bakgrunden.

Celebrity Equinox, som sjösattes för snart 10 år sen och faktiskt ska in på renovering till sommaren, är ett fantastiskt fartyg. Det går två gäster på en personal, så ni kan tänka er hur bra servicen är. Underhållningen ombord är imponerande, det går verkligen inte att beskriva med andra ord än världsklass. Jag och min pappa, som är trummis, har haft musikintresset gemensamt sedan min barndom. Den första skivan jag fick och en av våra största idoler, var Whitney Houston. På pappas 70-årsdag, föll det sig otroligt nog så att en fd American Idol-vinnare flugits in för att ge en hyllnings-koncert till just Whitney Houston. Det blev en magisk kväll och en och annan tår som rann från våra kinder till ”I will always love you”.

Bild: Min pappa Lasse och jag.

Innan kryssningen bodde vi två nätter i Miami Beach på Hotel Shore Club. Detta 4-stjärniga hotell är beläget med gångavstånd till Lincoln Road, Espanola Way och Ocean Drive. Dessutom har hotellet ett fantastiskt poolområde och läge precis vid stranden. Rummen är inte i våra mått mätt 4-stjärnigt men, faciliteterna och läget stämmer väl in på hotellets klassifikation. Gale Hotel, som också är 4-stjärnigt, ligger på andra sidan gatan (Collins Avenue) och har därmed inte strandläge dock håller rummen högre standard. Två bra alternativ när du besöker Miami Beach, som vi kan rekommendera.

Våra stopp under kryssningen var Key West, Grand Cayman, Costa Maya (Mexiko) och Cozumel (Mexiko). Då vi inte hade tillräckligt med tid i Miami innan kryssningen, var det perfekt med ett första stopp på Key West. Det besparade oss den dryga 3h bilresa enkel väg, som hade krävts för att köra dit.

Jag har en förkärlek till Mexiko. I Costa Maya tog vi en snorkeltur med katamaran. Världens näst största korallrev, efter Stora Barriärrevet i Australien, ligger nämligen här. På ön Cozumel, återvände vi till en liten fin strand som vi besökt förut, Playa Palancar. Övriga dagar är fartyget till havs och gästerna samlas kring poolen eller de andra faciliteterna ombord.

Bild: Playa Palancar på Cozumel                    Bild: Aktern på Celebrity Equinox

Kryssningar i Karibien, är just nu inne på sluttampen av sin högsäsong och den avtar i maj. Vill man inte ”trängas” med andra  fartyg under stoppen, så kan jag rekommendera att kryssa i lågsäsong dvs maj-september/oktober. Högsäsongen är då alltså from november till april. Temperaturen är i stort sett densamma året runt i Karibien. Lite pass upp för starka vindar i september och oktober. Värt att veta är att fartygen väljer alternativa rutter om det finns några som helst risker. Det finns nämligen delar av Karibien som aldrig blivit berörda av orkaner.

Jag har sagt det förut och jag säger det igen; -Kryssningar är verkligen ett bekvämt sätt att se flera platser på samma resa!

Slutligen måste jag slå ett slag för en helt outstanding kvinna, som höll en bejublad föreläsning under vår konferens. Den ena kvickheten efter den andra blandades med fakta och personliga erfarenheter. Det haglade även av igenkänningsfaktorer, som inte lämnade någon av oss oberörd. Föreläsningen handlar om hur vi hanterar förändringar i både privat- och arbetslivet. Om ni inte har möjlighet att gå på hennes föreläsningar, så tipsar jag om en av hennes böcker ”Greppa förändring”. Christina Stielli heter denna fantastiska kvinna, som passande nog har ett förflutet i resebranchen.

Roadtrip-äventyr i Kalifornien!

Den här sommaren ville jag visa mina söner något annat är det där tillrättalagda. Jag tyckte de var redo för ett riktigt äventyr.

USA är en intressant destination, speciellt i den åldern mina grabbar befinner sig i, vilket är 11, 13 och 14 år. Många filmer som utspelar sig här, youtube-klipp, musik osv.

I en Ford Mustang cabriolet tog vi oss mellan Los Angeles och San Fransisco. Vi valde att flyga från Kalmar, via Arlanda, direkt till Los Angeles. Hem flög vi från San Fransisco, direkt till Köpenhamn. Under högsäsong (juni-aug) måste man betala envägsavgift för att hämta hyrbilen i San Fransisco och lämna den i Los Angeles. Därför vände vi på turen och startade i LA .

Vi började med några nätter i Santa Monica. Tack vare tidsskillnaden, fick vi några riktigt tidiga och fantastiska morgnar på stranden.  Endast några surfare och vi, som var uppe. En av dagarna tog vi bilen den korta vägen till Hollywood och Beverly Hills för att checka av det på pojkarnas lista. I övrigt strosade vi på stan och njöt av att bara vara tillsammans.

Därefter drog vi oss inåt landet, till Palms Springs. Jag visste att det kunde bli varmt i augusti och det var väl ingen överdrift direkt… det blev mest poolhäng och spännande att köra omkring i detta ökenliknande landskap. Men, undvik Palms Springs i juni-augusti… Här passade vi dock på att besöka ett av de bästa Premium Outlets, Desert Hills, som finns i området runt LA.

Vi bilade längs kusten, highway 1, mot San Fransisco. Det är ganska ofta dimmigt här. Det tar ändå inte bort det magiska i rutten. Trafiken flyter inte på särskilt snabbt, så ta er tid att stanna och njuta av utsikten.

San Fransisco är en helt fantastisk stad. Här promenerade vi den branta vägen upp till Russian Hill och Lombard Street. Detta område på höjden är något av det bästa med stan. Stanna där uppe för lunch på någon kvarters-restaurang eller café. Nästa gång skulle jag vilja bo på något av hotellen här uppe. Vi hyrde också cyklar nere vid Ferry Building och cyklade över Golden Gate-bron. Fishermans Wharf är en trevlig turistattraktion men, tänk på att maten här inte håller samma kvalité. Roligt dock att se sjölejonen som håller till på en flytbrygga vid piren.

 

I San Fransisco skall du undvik ”fel” sida av den långa Market Street. I höjd med shoppingdistriktet kring Union Square, ska man hålla sig mot Ferry Building. Åt andra hållet är det extremt mycket uteliggare och nerdrogade människor, så pass att mina barn inte ens ville passera på trottoaren.

När jag besöker USA njuter jag av bra mexikansk mat med tillhörande Margarita, härliga och öppna människor och hur olika naturen är beroende på vart du är i landet. Det är lätt att resa i USA och det verkar finnas allt.

Vad jag hade gjort annorlunda denna gång, när mina barn var med, är att jag skulle lagt mer tid i lite mindre städer. I storstäderna finns en hel del som inte uppskattades av barnen. Som resvan vuxen, tänker man inte på sånt som barnen reagerar på.

Några av höjdpunkterna var bad- och lunchstoppet i mysiga Santa Barbara. Samt danskstaden Solvang, som ligger lite inåt landet, norr om Santa Barbara. Här finns vinodlingar och staden är verkligen supermysig!

För både mig och barnen blev detta en upplevelse för livet, ett riktigt äventyr!

 

Rysslandsäventyr!

-Överraskande enkelt att ta sig hit och så vackert det är här i Moskva!

Under mina 20 år i rese-branchen måste jag dessvärre erkänna att jag inte många gånger gett kunder förslaget att åka på weekend till Moskva. Jag vet också varför… pga av visumkravet.

Bortse från att man behöver fylla i en visumansökan och skicka in tillsammans med sitt pass, i god tid före resan, så finns det inga anledningar kvar att inte göra ett besök. Vilken stad, vilken arkitektur, så rent, så trevligt och relativt billigt. Dessutom, så nära!

Röda torget är såklart ett måste. Här ligger Kreml som är ryska presidentens officiella residens. Dessutom ligger här en av de vackraste byggnader jag någonsin sett, Vasilijkatedralen. Magiskt är bara förnamnet. Jag skulle kunna resa hit bara för att få se katedralen och inget annat.

Men när du ändå är i Moskva och lyckats se dig trött på Katedralen, kan du väl passa på att göra mer! Vi har lite förutfattade meningar om ryssar. Speciellt de som vi möter på turistorter runt om i världen. Dock måste jag säga att alla jag mötte under denna resa, var riktigt trevliga och serviceminded.

Gillar du balett och/eller opera, så måste du besöka fina Bolsjojteatern. I samma område finner du gott om nattklubbar, shopping, fina barer och restauranger. På denna korta visit blev dock det mest sightseeing.

Att flyga hit är smidigt och billigt! För strax över tusenlappen har du en tur och retur-resa från Stockholm, direktflyg med trevliga AeroFlot . Resan tar bara två timmar! Du får ett dubbelrum på ett riktigt bra och centralt hotell, för runt 800:-/natt.

På flyget hem, började jag redan planera för att återvända. Nästa gång med ett gäng kompisar, för att testa på nattlivet och shoppa lite mer. Tummen upp för Moskva, vilken positiv överraskning!

Glamping-äventyr i Norge!

Tält är inte precis min favorit-bostad. ”Glamping” är en sammansättning av orden ”Glamour” och ”Camping”. Därmed något jag vågade mig på att testa.

För att ta sig till Haugesund i Norge, måste man flyga via Oslo. Min resa började dessutom i Kalmar, vilket innebär tre entimmesflygningar innan jag var på plats. Bor du i Kalmar med omnejd är därför mitt första, mycket goda råd, att passa på när vi har ett direktflyg från Kalmar. Detta flyg går 14-17 september i år. Flygtid 1h40min istället för ca 5h totala restid via Stockholm och Oslo (inkl transfertid mellan gaterna). Romantik för paren, äventyr med barnen eller vännerna, total avkoppling för ALLA.

Haugesund ligger mellan Bergen och Stavanger. Från Haugesund, som har ca 37 000 invånare i kommunen, är det en halvtimmes biltur vidare till pittoreska Nedstrand. Här intill en stor Klatrepark (Klätterpark) har man byggt fem Glampingtält med fyra bäddar i varje.

Tälten har fina terrasser, el, riktiga sängar och matta. Några hundra meter därifrån finns servicehuset med toaletter, dusch och café. Det går också bra att förvara egen mat i deras kök. Utsikten från tälten är otroligt rogivande och vacker ut över fjorden och med skogen i ryggen.

Att ”Gå på tur” är populärt bland norrmännen och självklart testar jag på det också. ”Gå på tur, aldrig sur” säger man ju och även om man skulle ha det lite kämpigt på vägen upp på bergen, så kommer belöningen uppe på toppen. Där, med hundratalsmeter ner, finns det inga bekymmer i världen som når dig. Ett totalt lugn infinner sig och tar andan ur dig.

Vi testade på Himakånå och Örnasete. Himakånå är populärast och ligger högst upp på 357m höjd. Vi går från Glampingen och det tar ca en timme att vandra den branta stigen upp. Mitt tips är att göra vandringen på kvällen, ta med lite picknick och NJUT allt du orkar. De flesta går på dagtid, så på kvällen slipper du eventuell trängsel. Jag hade enkelt kunnat sitta där i flera timmar.

Lilla Örnasete, ligger precis vid Klatreparken och tog bara 15-20 min att ”bestiga”. Ljuvlig utsikt även härifrån och en mysig picknick-plats. Vill man besöka de världskända Preikestolen (604m) eller Trolltunga (1100m), så ligger de båda ett par timmars bilväg åt varsitt håll. Att tänka på dock är att det är tuffare tur uppför dessa.

Det gick inte undvika att testa Klatreparkens höjdbana. Efter en genomgång tog vi oss igenom banan med sele och säkerhetslinor. Upp för en stege klättrade vi ca 14 meter upp. Där varvades diverse hängbroar av olika svårighetsgrad med några zip-lines. Är man känslig för höjder kan detta vara en extra utmaning. Det finns även en egen bana för barnen.

Haugesund by är också värt ett besök. Mysiga gågator fyllda med butiker och trevliga restauranger längs hamnkajen. Här finns flera hotell bland annat Scandic och Choice. Jag tänker mig att den ultimata resan hit kombineras med lite civiliserat turistande i Haugesund och vildmarkslivet i Nedstrand.

Jag säger bara: -ÅK HIT och finn ro i själen. Närmare naturen kommer man inte.

 

Spa-äventyr på västkusten!

Efter 20 år i resebranchen, börjar man pricka av många härliga destinationer runt om i världen. Man uppskattar dessutom alla fina platser som vi har här hemma i vackra Sverige.

Mitt i den (för året) extremt solsäkra maj, bokade vi in oss på en spa-helg i Falkenberg. Västkusten har många fina städer att besöka och fina stränder. Strax norr om Halmstad ligger den lite mindre staden Falkenberg. Vi tog bilen och hängde på våra cyklar där bak.

Falkenberg Strandbad blev en mycket positiv överraskning! Genuin och trevlig inredning med hemtrevlig känsla. Jag läser i efterhand att de kallar sig Sveriges ”New Hamptons” och de har verkligen lyckats skapa den atmosfären, framför allt genom inredningen.

Det finns nog inget att klaga på här. Maten är modern och fräsch, drinkarna likaså och servicen är på topp. Rummen är magiska och det finnas mycket aktiviteter såsom biljard, shuffleboard, yoga mm. Det märks att vissa delar har några år på nacken men, det tar inte bort helheten på ett väldigt charmigt hotell.

Förutom att erbjuda riktigt bra spabehandlingar (vilket inte är självklart) skapar de en miljö med flera olika poolområden som passar ALLA. Oavsett ålder och personlighet, finns en plats för dig att trivas i. Den lugna, den med lounge-känsla och den utomhus. Jag ser inte många barn men, de är välkomna enbart i utomhuspoolen.

Utanför sträcker sig en lång fin sandstrand och en lång brygga rakt ut i havet. Jag börjar dagen med en joggingtur i den gassande solen, innan frukostbuffén bjuder in till nytt energiintag.

Eftersom vi har med oss cyklarna, tar vi oss en tur in till centrala Falkenberg, som ligger ca 10 min cykelfärd bort. Vi hittar en fantastisk kyrka, små torg och en mysig kanal som slingrar sig in i centrum. Efter en kort vätskepaus, längtar vi tillbaka till Strandbaden.

Det är inte alltid man behöver åka långt, för att åka bort. Tummen upp för Falkenberg Strandbad!

Dubai – Ett spektakulärt äventyr!

De senaste åren har Dubai varit omåttligt populärt. Själv har jag varit skeptisk då jag föredrar genuina stadskärnor och historiska marker. Jag åkte hit första gången för exakt två år sedan och nu är jag precis hemkommen efter mitt tredje besök.

Vad är det då som är så speciellt med Dubai?

Först och främst klimatet. Undvik juni till augusti, då det är allt för varmt, så har du ett mycket solsäkert resmål. Runt april-maj samt september-oktober är oftast över 30 grader. Den torra luften gör det dock alldeles njutbart. Övriga delen av året, dvs vår vargavinter, är det behagliga 25 grader. Moln lyser oftast med sin frånvaro.

Sen har vi såklart de häftiga skyskraporna. Man verkar ha hur mycket pengar som helst att bygga för och man gör det snyggt. Dubai är en häftig stad med påkostade byggnader och spektakulära sevärdheter. Världens enda 7-stjärniga hotell, Burj al Arab, är ett exempel och det finns många fler.

Till skillnad från t ex kamelsafari på Kanarieöarna, så är du faktiskt ute i en ”riktig” öken i Dubai. En perfekt utflykt. Gillar du inte kameler kan du åka fyrhjulsdriven jeep upp och ner på sanddynerna. Eller varför inte en stillsam kväll under stjärnorna i ett beduinläger?

Slutligen, maten! I Dubai bor det folk från jordens alla hörn och det mångkulturella speglas i alla de fantastiska restaurangerna som finns här.

Denna gång tog vi även en båttur. Från vattnet susade vi förbi de många lyxhotellet ute på The Palm Jumeirah. Atlantis är nog det mest välkända med sin överdådiga vattenpark. Det fläktade skönt och jag tycker det är ett ypperligt sätt att se sig runt.

Vi bodde för andra gången på Anantara The Palm Beach Resort. Ett lyxigt alternativ med mycket charm. Hotellet är byggt i Thai-stil och passar verkligen alla. Stort fint gym, fantastiska rum med möjlighet till pool-axcess. Over water villas för de som verkligen vill slå på stort. Flera riktigt bra restauranger bl a en asiatisk ”Mekong” och en australiensisk ”Bushman”. Hit kom även gäster som inte bodde på hotellet. En härlig strandrestaurang dessutom, med loungemusik i högtalarna och goda drinkar. På endast 6h känns det som vi kommit till Thailand på nästan halva flygtiden. Varma rekommendationer till Anantara, som finns på flera ställen i världen bl a just i Thailand!

Vill man ens lämna sitt fina hotell, så kan man åka in till Marinan. Här kan man gå till Pier 7 och åka upp till våning 4-7 för olika restauranger och baren. Terasser går runt det runda huset och man får en magnifik utsikt över marinan och alla skyskrapor.

Konstgjort eller inte, Dubai fascinerar och det var definitivt inte sista besöket!

 

Påskäventyr i Alperna!

Det är något speciellt med Alperna under våren. Kanske för att jag spenderat åtskilliga påsklov här sedan barnsben.

Skidresor är bland det bästa jag vet. Speciellt i mars månad då kylan inte får mina tår att vilja avlägsna sig från de hårda pjäxorna, eller mina fingrar från att tappa känseln. En aktiv semester med frisk luft och gudomliga vyer över snöklädda bergstoppar. Kan det bli bättre?

Enda sen min familj blev medbjudna på en visningsresa hit på 80-talet, har den lilla österrikiska byn Matrei i Osttirol, varit vår absoluta favorit. Skidorten Kaprun och Zell am See ligger i närheten, nordost om Matrei och har varit några av utflyktsmålen genom åren. Även italienska Cortina lämpar sig för en dagsutflykt.

I mars och april går det inte åka skidor ända ner till byn, som ändå ligger på knappa 1000m höjd. Men, när vi kommit upp till liftsystemets högsta topp 2450m, har vi många timmars bra åkning tills solen värmt upp snön kring tidig eftermiddag. Härifrån ser vi också Grossglockner som med sina 3798 meter, är Österrikes högsta berg.

Vi som var först upp i liften strax före kl 9 varje morgon, kunde njuta av nypistade backar i världsklass. Självklart hjälper det till när solen strålar på oss och vi några dagar kan sitta i linne och låta d-vitaminet fylla våra vinterbleka kroppar.

Det blev en nostalgitripp då vi förutom våra fem söner, hade mina föräldrar med på resan, precis som förr. Dessutom var min bästa barndomsvän och hela hennes familj med, då de varit Matrei troget under alla år. Förr körde vi alltid bil hit men, i år med alla sönerna kändes det smidigast att flyga. Vi valde att flyga till München som är knappa 3h bilresa från Matrei.

Trots många år på samma ställe, har jag hunnit med att testa både italienska och franska alperna samt varit i Aspen, Colorado. Den sistnämnda var så speciellt att den har en egen plats i mitt hjärta men, i Europa måste jag säga att jag absolut tycker bäst om Österrike. Det är något speciellt med det genuina folket, naturen och bebyggelsen som känns så äkta. Lilla Matrei har sett likadant ut i över 30 år och jag älskar denna plats på jorden.