Julburgaren som får högsta betyg: ”Zlatan-klass”

Skärmavbild 2016-12-07 kl. 09.28.00
Vad: Julburgare
Var: Nordic Street Food, Malmö centralstation
Pris: 85 kronor
Tuggarn tycker: Nu är det jul igen, så även på Nordic Street Food som sedan slutet av september finns på centralstationen. Nu bjuds det på julburgare, en egenkomponerad variant som bara är till försäljning under december. Långkokt bog med tillbehör som syrad röd-och-grönkål, skånsk senapskräm och inlagd rödlök. Alla ingredienser från Skåne. Redan där kan man börja hylla denna burgaren, och det blir bara bättre när du sätter tänderna i den. Köttet är hur mört och saftigt som helst och tillbehören gifter sig till en grym helhetsupplevelse. Brödet är dessutom fluffigt och håller ihop hela rätten bra. Det här är en burgare som det lyser kärlek från, och snabbmatsstämpeln har aldrig känts längre bort. Är det något du inte bör missa i Malmö under julmånaden är det julburgaren. Zlatan-klass, helt enkelt!
Betyg: 5 (Zlatan-klass)

Nya maxburgaren: ”Inte en dans på rosor”

burg

Vad: Pepperoni N’Cheese meal
Var: Max, Stortorget
Pris: 94 kronor
Tuggarn tycker: Med en tom kista tog jag mig ner till Stortorget och klassiska hamburgerrestaurangen Max. För att testa något nytt i denna uppsjö av burgarmenyer valde jag en ”Grand deluxe-burgare” med smält ost och pepperoni. Smakupplevelsen var okej men där stannar njutningen. När en rätt kostar 94 kronor på ett snabbmatställe bör man kunna förvänta sig något annat än en hastigt placerad ostskiva på sniskan och två pepperonikorvar som ramlat av burgaren och ligger i pappersfordralet. Nej, det här blev inte en dans på rosor för smaklökarna och rejält kladdigt blev det också med anledning av hur man placerat tillbehören. Till nästa gång: Lägg ner lite omsorg på burgaren, för en ”Dagens” på restaurangerna på Lilla Torg är bra mycket mer prisvärt.
Betyg: 2 (Lika gott som en kebab i Stockholm)

Kebabkedjan som inte riktigt når toppnivå

Collage
Vad: Kebab i bröd med pommes frites
Var: Döner Kebab, Gustav Adolfs torg 6
Pris: 85 kronor (inklusive dryck)
Tuggarn tycker: Det råder verkligen inte någon brist på kebabrestauranger i Malmö. Ändå har den tyska kedjan Döner Kebab dykt upp och lyckats locka till sig kunder. Är du sugen på snabbmat men tröttnat på McDonalds, Burger King och Max – då är det här ett utmärkt komplement. Brödet och köttet håller bra klass. Salladen är fräsch men inget extra, och det är lite för snålt med sås. Pommesen är okej, men sådär härligt knapriga är dem inte.
Det här är en helt okej måltid för att vara snabbmat och komma från en restaurangkedja. Men med tanke på hur hög klassen är på kebab och falafel i övriga Malmö blir det ett medelbetyg.
Betyg: 3 (Ligger lynt i flabben)

Kebabhaket som utmanar: ”Saftigare shawarma får man leta efter”

shawarma
Vad: Shawarma-tallrik.
Var: Shawarma City-X Bergsgatan.
Pris: 80 kronor (inklusive dryck).
Tuggarn tycker: Saftigare shawarma får man leta efter. Frågan är om det överhuvudtaget finns att hitta i Malmö. Den lamköttsbaserade Shawarma-tallriken serveras i en av stans mest speciella miljöer (limegröna väggar och gröna lädersäten) i en lokal utan insyn och utsikt mot livliga Bergsgatan. Tycka vad man vill om lokalen, men det är väl insidan som räknas? Portionen är stor och såserna smakrika. Pommes fritesen är lagom friterade. En avslappnad och trevlig personal gör att stället får högt betyg.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

Spansk lunchsuccé: ”Blir helt klart fler besök”

Collage
Vad: Gazpacho (förrätt), ryggbiff (varmrätt)
Var: Vibliotek, Södra Vallgatan 3
Pris: 95 kronor (inklusive dryck)
Tuggarn tycker: Spansk mat har ett gott rykte om sig. Det finns en anledning till det. Besöket på Vibliotek denna lunch visade sig nämligen vara ett bra val. För 95 kronor bjöds det på både förrätt och varmrätt. Helt klart prisvärt.
Men kostar det ska det smaka också, och det gjorde det här. Gazpachon, som annars kan kännas lite vattnig och domineras för mycket av tomat, var otroligt god. Krämig och smakrik. Stort plus till gott och färskt bröd samt en enklare sallad bredvid.
Huvudrättens paradnummer var den otroligt möra och goda ryggbiffen. Potatisen var välgjorda, men kunde haft lite mer smak. Mer av den goda såsen hade inte heller skadat. Dessa två saker är väl egentligen de enda negativa. Helhetsupplevelsen är mycket positiv. Det blir helt klart fler besök.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

Så god är Jureskogs nya burgare på McDonalds

Skärmavbild 2016-10-24 kl. 09.57.56
Vad: Jureskog Miami
Var: McDonalds, Ystadvägen
Pris: 80 kronor (meny)
Tuggarn tycker: McDonalds har sedan en tid tillbaka samarbetat med stjärnkocken Johan Jureskog. Ett initiativ väl värt att hyllas. Det bjuds på kampanjer där olika hamburgare serveras inom en viss tidsperiod. Temat varierar.
Nu är det Jureskog Miami som är på tapeten. Ett burgare med guacamole, bacon, paprika, koriander samt potato dippers som tillbehör istället för vanliga pommes frites.
Burgaren smakar helt okej. Bacon och paprikan kombinerar bra med guacamolen. Dock är både köttet och brödet lite tradigt. Båda sakerna borde ha varit saftigare, och det gör att måltiden aldrig lyfter till högre nivåer. Dessutom borde burgaren ha varit större.
Plus dock till potato dippersen som både är roligare och knaprigare än McDonalds pommes. Väl värda att prova. Ett medelbetyg, men konceptet bör som sagt hyllas.
Betyg: 3 (Ligger lynt i flabben)

Lyxlunchen i stan: ”Magiskt gott”

mauden
Vad: Entrecôte 160g
Var: La Bonne Vie, Västergatan 11
Pris: 165 kr (Exklusive dryck)
Tuggarn tycker: Var egentligen sugen på en burgare från populära burgarhaket Surf Shack som ligger granne på Västergatan. Men när burgarbaren var fylld av barnfamiljer och helgfirare fick det bli till att vända på klacken i dörren.
I den fransk-inspirerande restaurangen La Bonne Vie möts man av ett lugn och tända ljus i den annars ganska hektiska lördagsmiljön, ett stenkast från Stortorget och Lilla torg. Den hungriga hjärnan stod och valde mellan Entrecôte och Boeuf bourguignon men föll till slut på förstnämnda trots en knapp prisskillnad.
Medium rare och smaksensationen var ett faktum. Nästintill perfekt friterade pommes frites, en hemmagjord bearnaisesås och en biff utan några som helst konstigheter gjorde susen och fick en att sitta kvar länge. Magiskt gott.
Perfekt för dejten eller helglyxen i lugnet, mitt i stan.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

En bra lunch – varken mer eller mindre

indisk mat
Vad:
Indisk lunch
Var: Tandoori House, Kalendegatan 16
Pris: 84 kr (inklusive naanbröd som bör köpas till)
Tuggarn tycker: Tandoori House erbjuder varje dag två av fyra rätter på lunchmenyn som kunden får välja mellan. Den här dagen tog Tuggarn kyckling och biff. Definitionen av restaurangen och maten är lagom. Ingenting av det vi äter är dåligt men samtidigt är ingenting extraordinärt. Det är ett bra lunchställe till ett hyggligt pris. Maten är smakrik men samtidigt jublar inte smaklökarna. Tuggarn går ifrån restaurangen nöjd, men kommer inte heller att skryta om stället för sina vänner. Restaurangen får ett plus i kanten för sitt goda naanbröd. Men det landar ändå i ett klassiskt medelbetyg.
Betyg: 3 (Ligger lynt i flabben)

Pastarätten – där köttet fullkomligen smälter i munnen

Collage
Vad: Al Funghi Selvatici
Var: Vapiano, Hyllie Boulevard 19
Pris: 181 kr (inklusive dryck)
Tuggarn tycker: Den tyska restaurangkedjan kom till Malmö 2011 efter att den gjort succé i Stockholm. Konceptet är italiensk mat som tillagas på beställning, samtidigt som du står och tittar på. Tuggarn slog till på en pasta bestående av oxfilé, svampblandning, grädde, gorgonzola och givetvis parmesan på toppen. Första intrycket är hur mört köttet är. Käkarna behöver knappast arbeta och det gillas skarpt. Pastan är fräsch och såsen binder fint ihop hela rätten. Det hade till och med gärna fått vara mer sås för att kunna doppa brödet på riktigt italienskt vis. Portionen är dessutom väl tilltagen. Du blir mätt. Priset är dock en aningen i överkant. Och även om det är lätt att hylla Vapiano för konceptet går det inte och komma ifrån att det inte är speciellt effektivt under rusningstiderna, då väntan på maten kan bli enorm. Men som helhet, ett gott betyg och värt att besöka när suget efter pasta blir för stort.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

Mycket mat – men köttet drar ner betyget

image1
Vad: Southwestern burgare
Var: Texas Longhorn, Kanalgatan 5
Pris: 99 kr (inklusive dryck)
Tuggarn tycker: Matkedjan Texas Longhorn har sedan en tid tillbaka etablerat sig i flera svenska storstäder. I Malmö finns två restauranger, och Tuggarn slog sig ner på en av dem. Är du hungrig och vill bli garanterat mätt till ett hyfsat pris är det all idé att gå hit. Dressingen innehåller mycket smak och gifter sig väl med osten och baconet. Brödet är fluffigt och pommesen har legat till sig helt okej i fritösen. Köttet kunde dock varit både mörare och smakrikare. En trea är utgångsbetyget. Men priset, mängden mat och den snabba servisen gör att det plussas på ett hack.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)