Burritohaket – en dyr kopia

Barbacoa

Vad: Burritos
Var: Barbacoa, Södergatan 3
Pris: 85-100 kr (exkl. dryck)
Tuggarn tycker: Den som har varit i USA och käkat på amerikanska kedjan Chipotle, kommer att känna igen sig inne på Barbacoa. Frågan är dock om de inte kommer att känna igen sig lite väl mycket. Konceptet, smaken och till och med inredningen är förvirrande lik det globala konceptet.
Vi beställer en kycklingburrito samt en naken burrito, det vill säga en skål med kött och grönsaker. Innan vi ens hinner ta första tuggan så skräms vi av priset, 102 kronor landar maträtterna på när man valt till guacamole, och det är utan någon dricka eller tillbehör.
I en stad som har fantastiskt gatumat för under 50-lappen känns behovet av en 100-kronors burrito inte särskilt stort. Om vi pratar om smakerna så är burriton helt okej. Den känns fräsch, men annars ganska intetsägande. Ett litet plus för konceptet som är kul, eftersom det är nytt och fräscht i Sverige. Men när man ställer sig frågan: Är det värt det? Blir ändå svaret: Nej.
Betyg: 2 (Lika gott som en kebab i Stockholm)

Snabbmat i ny tappning – Tuggarn toknöjd

20160921_121647

Vad: Chili Cheese Dog/It takes two to mango
Var: Brewdog, Baltzarsgatan 27.
Pris: 90/110 kronor.
Tuggarn tycker: Tuggarn tycker att burgarna är speciella men väldigt goda – och var extremt hungrig när han var på lunchjakt. Korven var väldigt smakrik med smält ost på. Utöver det fanns det jalapenos tillsammans med ett gott bröd. Hamburgarna smakade mycket mango – något som föll Tuggarn i smaken. Mycket välkomponerat. Om man ska vara något negativ hade pommesen fått stanna i fritösen väl länge. Plus i kanten för att man fick varma popcorn som en liten förrätt och för att fördriva tiden innan maten kom fanns det sällskapsspel att underhålla sig med. Dessutom var servicen utmärkt. Väldigt trevligt!
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

Grym trerätters på klassiska restaurangen

image1Vad: Förrätt: Tigerräkor. Varmrätt: Griljerad anka. Efterrätt: Marängsuisse.
Var: Restaurang Elysee, Malmborgsgatan 7
Pris: 520 kr (inklusive dryck)
Tuggarn tycker: Elysee har gjort sig ett stort namn som Malmöbornas självklara val när det kommer till fondue. Men man kan annat också. Tuggarn slog sig ner en kväll och bestämde sig för att dra till med en rejäl trerätters. Det började bra med en förrätt bestående av goda och smakrika räkor. Middagen fortsatte sen med saftigt och fint kött, där dock såsen var rätt stark. Tuggarn saknade även lite sötma i såsen. Till efterrätt blev det klassikern marängsuisse, där vi helt enkelt låter bilden tala för sig själv. Mycket mat för pengarna, trevlig personal och bra service. Vad mer kan man begära.
Betyg: 5 (Zlatan-klass)

Falafel smakar bäst i Rosengård

Collage
Vad:
 Falafel
Var: Falafel N.1, Västra Kattarpsvägen 40
Pris: Cirka 60 kronor
Tuggarn tycker: Falafel N. 1 har rosats av så väl Malmöborna som konkurrerande medier. Tuggarn kan inte annat att hålla med. All mat som serveras är fräsch och smaklökarna dansar till varje tugga. Förutom den obligatoriska falafeln serveras kebab, kyckling och korvar av högsta klass. Ett stort plus ges även till att Falafel N.1 känns mer som än restaurang än ett vanligt hak. Rosengårds pärla håller lika hög standard som stadsdelens egen guldpojke. Det är därmed omöjligt att ge Falafel N.1 något annat än det väl värda betyget ”Zlatan-klass”.
Betyg: 5 (Zlatan-klass)

App, app, app! Det gäller att välja rätt på Pinchos

Pinchos pressbild
Vad: Små tapasrätter
Var: Pinchos, Kalendegatan 4
Pris: 35-45 kronor per tapas
Tuggaren tycker: Pinchos är restaurangen där du måste pilla med telefonen under middagen. Samtliga rätter och drycker beställs nämligen via en app. Vi knappar in en svamprisotto, en liten plankstek, getost, en oumph-bugare, baconlindade dadlar, pommes på sötpotatis och dumplings. Kvalitén på tapasen blandas hej vilt. Svamprisotton, planksteken och pommesen håller högsta kvalité (Zlatan-klass) medan bland andra dumplingen lämnar mycket övrigt att önska. Via rätt knapptryckningar kan du dock kombinera ihop en riktigt lyckad middag. Den trevliga miljön och det unika konceptet höjer helhetsbilden av restaurangen. Och ja, man kan ha en riktigt trevlig stund trots att någon alltid stirrar ned i mobilen!
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

Spansk tapasfest på Stortorget

Skärmavbild 2016-09-02 kl. 08.01.02
Vad: Tapas
Var: Restaurang Mosaik, Stortorget 6
Pris: 350 kronor (inklusive dryck)
Tuggarn tycker: Vad passar väl bättre en sensommarkväll än en uteservering med tapas på bordet. Tuggarn tog sig en tur till Stortorget och stötte där på en mängd alternativ på menyn där det fanns något för alla smaker. Just smak är ordet här. För det bjuds på en smakrik upplevelse där allt som ställs på bordet är väldigt fräscht. Det provades en del rätter, men ingen föll ur ramen. Extra plus för musslorna, den ostfyllda svampen och svamprisotton. Det här besöket kan sammanfattas med tre punkter: god mat, trevlig stämning och skön uteservering.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

Skånsk mat på helt nytt sätt – men varning för hål i plånboken

Skärmavbild 2016-08-31 kl. 15.50.45

Vad: Avsmakningsmeny
Var: Snapphane, Adelsgatan 4
Pris: 650 kronor, med dryck.
Tuggarn tycker: Snapphane fokuserar på skånsk och dansk mat och är en av Malmös mest välrenommerade restauranger. Vid en snabb titt på menyn såg den relativt prisvärd ut med tanke sitt goda rykte (drygt 150 kronor för en rätt). Det visade sig tyvärr att rätterna var del av en avsmakningsmeny där kyparen rekommenderade minst fyra rätter för att bli mätt. Lyckas man förtränga tankarna på hur privatekonomin kommer ödeläggas av besöket, är maten riktigt bra. Klassiskt skånskt käk på ett innovativt och spännande sätt – ett exempel är ”Tartar från Torups gård med morgondagg”.
Betyg: 
3. Väldigt bra mat, men glöm inte att läsa menyn ordentligt innan ni går dit.

Klassiska kebabstället – en given favorit

Collage
Vad:
 Iskender Kebab
Var: Malmö kebab, Amiralsgatan 88
Pris: 90 kronor (inklusive dryck)
Tuggarn tycker: Sveriges första kebabrestaurang, med 36 år på nacken, har en självklar plats i Malmöitens mage. Tuggarn bestämde sig för att hugga in på den omtalade Iskender kebab. Kort sammanfattat: en kebabsallad som ligger på en bädd av bröd.
På den här tallriken är det kebaben som drar till sig störst uppmärksamhet. Köttet är riktigt saftigt, smakrikt och lagom tillagat. Salladen fräsch, såserna välbalanserade och brödet behåller sin krispighet genom hela måltiden. Det här är en given favorit, men för högsta betyg hade tallriken behövt vara mer revolutionerande.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

Baguettesuccé i Malmö: ”Sprider kärlek i munnen”

14138276_10154301547750482_238579661_n

Vad: Baguette (Stekt nötkött i kinesisk BBQ-marinad).
Var: Nguyen’s Sandwiches, Gustav Adolfs torg.
Pris: 65 kronor utan dryck.
Tuggarn tycker: Baguetten ser inte mycket ut för världen men sprider kärlek i munnen. En smak som påminner om de klassiska, syrliga vietnamesiska vårrullarna fast i en baguette. Ett nytt, fräscht och väldigt lyckat koncept som dessutom är väldigt enkelt att ta med för den som är på en snabb lunch. Spred en doft på redaktionen som inte var omtyckt av alla. Prisvärt och matnyttigt.
Betyg: 4 (Guttigare än kräm)

”Smaken fanns men borde varit kraftigare”

Högrevsburgare

Vad: Högrev i briochebröd med BBQ-sås, coleslaw och syrad rödkål.
Var: Malmöfestivalen, Gustav Adolfs torg.
Pris: 95 kronor utan dryck.
Tuggarn tycker: Tuggarn var på lunchjakt under Malmöfestivalen. Till slut fann han Holy Smokes tält och köpte sig högrev i briochebröd. Köttet var lite väl fett och vid flera tuggor fick tuggarn en fettklump i munnen. Smaken fanns där men den borde varit kraftigare. Den blev en lite för klen upplevelse för smaklökarna. Ska tilläggas att det var en fin röksmak.
Betyg: 3 (Ligger lynt i flabben)