Tandlossning

Jag jobbar en del med djurtandvård och något av det jag ser oftast är parodontit, tandlossning. Små hundraser är överrepresenterade, men det finns hos både stora hundar och katter med.
Tandlossning uppstår pga plaque och inflammation i tandköttet. Plaque är bakterier och döda celler som bildar en beläggning på tänderna. Plaquet kan i sin tur mineraliseras och bli till tandsten. Plaquet skapar en inflammation i tandköttet, och det är denna inflammatoriska reaktion som på sikt leder till tandlossning. Inflammationen får först tandköttet att dra sig tillbaka och det bildas tandköttsfickor längs tänderna. Därefter börjar en nedbrytning av käkbenet. Ju längre detta tillåts pågå, desto mindre finns det kvar av tandens fäste och desto större är fickan runt tanden där matrester och bakterier kan lagras. Gravt angripna tänder måste extraheras, opereras ut.

pa3 pa7
Precis som hos oss människor, kan man förebygga tandlossning med god tandvård. Daglig tandborstning avlägsnar plaquen och håller tandköttet friskt. Och som för oss, är det tandköttskanten och eventuella fickbildningar som är det allra viktigaste ställena att borsta.

När djuren följer med hem

Idag skiner solen, våren är på gång här i Skåne och jag känner mig allmänt lyckligt lottad av att vara just här. I sådana stunder försöker jag påminna mig själv om att man inte skall ta allt för givet. Högtravande, jag vet, men så är det faktiskt.

En sak som vi lätt tar för givet är nog smittosituationen bland våra tama och vilda djur.

De senaste åren har jag inte stött på så många (misstänkta eller bekräftade) smuggelhundar, men det senaste dryga halvåret upplever jag att de plötsligt har ökat igen. Självklart kan det vara en tillfällighet att just jag träffat dessa hundar, och inte en faktiskt ökning i hundsmugglingen.

Flera av fallen jag har träffat på, har varit valpar som familjen själv tagit med sig från utlandet, från semestern eller när de flyttat hit igen (alltså inte de fallen vi såg för några år seda med hundvalpar köpta på ICAs parkering som visat sig vara insmugglade). MEN hundarna har inte uppfyllt de krav som krävs för import!

Som djurägare och/eller som den person som tar in djuret i landet är man skyldig att ha koll på vilka regler som gäller och vilka kraven är som skall vara uppfyllda. Och man har skyldighet att se till att alla krav är uppfyllda. Om kraven inte är uppfyllda, säger lagen att djuret per definition är insmugglat.

Kraven handlar framförallt om rabiesvaccination och därefter tillräcklig karens efter vaccinationen eller godkänd blodprovstiter ett antal dagar efter vaccinationen (ofta 90 dagar, men ibland längre), beroende på vart djuret kommer ifrån och vilka länder det skall passera på vägen till Sverige. Djuret måste självklart också vara entydigt id-märkt för identifikation och ha tillräcklig och godkänd dokumentation på rabiesvaccination, märkning och ibland finns det även andra krav som måste uppfyllas.

Denna lagstiftning är till för att skydda den svenska befolkningen och våra djur, vilda som tama. Vi har lyxen att vara helt fria från rabies! Skulle man bli biten av ett djur i parken i stan eller ute i skogen, behöver vi inte ens fundera på om vi kommer att dö i rabies, eller att direkt uppdöka läkare för att påbörja rabiesimmunisering för att förhindra dödsfall. Vi kan lugnt fundera på att det gör lite ont där vi blev bitna, men inte värre än att vi kan fortsätta plocka björnbär till pajen ikväll.

Det är detta vi värnar om och detta vi vill bevara (inte att bli bitna, men att inte oroa oss för dödlig smitta).

Det är få andra länder som har samma lyx. Tar man in djur som inte är rabiesvaccinerade, så riskerar vi att få in rabies med det djuret. Det syns inte på djuren direkt när de är smittade. Det kan ta flera veckor innan de visar symtom. Och under hela den tiden (från att djuret först blev smittat till att det börjar visa symtom) utgör djuret en potentiell smittorisk. Hunden måste inte bitas för att smitta. Det kan räcka att den slickar på en och att man har en skada i huden som rabiesviruset tar sig in genom. Och så är man smittad. När valpen leker och råkar nafsa, då kan den föra över smittan. Rabies syns som sagt inte på utsidan och den symtomfria perioden kan vara många veckor lång. Alla rabiessmittade djur ser inte ut som Cujo i Stephen Kings roman och filmatisering.

Det är för vår skull reglerna finns och det är för vår skull det är viktigt att de efterföljs.

IMG_5199

Katten med tandvärk

Alla kan vi drabbas av tandvärk och det kan även våra djur.

Tandresorption (förkortas TR och har tidigare kallats FORL för Feline Odontoclastic Resorptive Lesions) är en tandsjukdom som drabbar ffa våra katter. 30-70% av alla katter drabbas av tandresorption.

Man vet inte säkert vad som ligger bakom sjukdomen och varför vissa individer drabbas och andra inte. Eftersom dessa faktorer ännu är okända, kan vi inte heller förebygga sjukdomen.

När en katt drabbas av tandresorptioner, bildas det hål i emaljen i tandens krona (inte att förväxla med karies, som går att förebygga). Dessa hål blir större och större, går så småningom in till pulpan där tandens nerv och blodkärl sitter. Ett sådant hål gör ont och det gör ont att tugga med tanden.

Röntgenbild på tänder drabbade av tandresorption. Det syns stora hål i både krona och rötter. Kronan har brutits av på den mittersta tanden.

Röntgenbild på tänder drabbade av tandresorption. Det syns stora hål i både krona och rötter. Kronan har brutits av på den mittersta tanden.

Man kan ibland se att katten tappar mer mat när den äter, det spills mer mat runt matskålen, katten äter bara få tuggor åt gången eller är på allmänt sämre humör. Tittar man på tänderna, kan man ofta se att tandköttet börjar växa upp över hålet i tanden, som om kroppen försöker lägga ett litet ”plåster” över hålet.

Tillslut kan tanden bli så försvagad att kronan bryts av. Hålen i tänderna går inte att laga eller stoppa. Tänderna måste extraheras (opereras ut) för att katten skall kunna bli smärtfri.

Det känns alltid tråkigt att hitta tänder som ser ut att vara drabbade av tandresorptioner, när jag undersöker en katt, för jag vet vilken smärta det orsakar katten. Det positiva är att jag även vet och upprepade gånger sett hur bra katterna mår så snart de smärtande tänderna opererats ut. Katter som ätit lite dåligt pga smärtan i munnen, kan börja äta glupskt trots att de flesta av deras tänder opererats ut. Katter svälter sig inte pga tandvärk. Däremot kan man ofta se en tydlig skillnad efter extraktion, där både humör och aptit får ett uppsving.

För ett par månader sedan träffade jag Smilla. Pga av tandresorptioner, var jag tvungen att operera ut alla de tänder Smilla hade kvar (några hade extraherats tidigare). Det kan kännas drastiskt, men faktum är att katter äter både torrfoder och blötmat utan problem fast de saknar tänder.

 

Alla tänder behövde extraheras. Tandköttet sys sedan med tråd som är självupplösande.

Alla tänder behövde extraheras. Tandköttet sys sedan med tråd som är självupplösande.

Redan dagen efter behandlingen, fick jag ett meddelande från Smillas matte där hon berättade om hur bra hon åt och att hon var så glad! Och vem hade inte varit det när en långvarig tandvärk äntligen fick sitt slut? Smilla lever nu gott som tandlös och jag tror att hon är ganska nöjd med att aldrig mer kunna drabbas av tandvärk.

 IMG_2461

Främmandekroppar

De flesta veterinärer kan nog bidra med minst en historia om något ett djur har svalt, som de sedan har opererat ut. Det finns nog inga gränser för vad djur kan tänkas att äta. Klassiska saker är såklart majskolvar, leksaker och strumpor.
För några år sedan hade vi en hund inskriven för att den kaskadkräktes. Det fanns en möjlighet att den hade ätit något, men ägarna var inte säkra och visste i inte vad det i så fall kunde vara. Efter några röntgenbilder och en påbörjad kontrastpassage, ökade våra misstankar om att den hade ätit något som satt sig fast i tarmen.
Jag opererade hunden och mycket riktigt, i tunntarmen satt ett föremål fast. Föremålet opererades ut, hunden suturerades ihop och fick vakna ur narkosen. Sedan tog vi en titt på vad det var hunden hade ätit. Det visade sig vara huvudet på en liten nalle som varit för frestande för hunden.
När vi tittade på röntgenbilderna igen, kunde vi nästan skönja nallehuvudets silhuett. Hunden återhämtade sig fint efter operationen och så vill jag vet, har den inte ätit på fler gosedjur.

IMG_2439

Cirka mitt i buken syns ett område där den vita kontrastvätskan har svårt att passera. Formen är lite oval och har två röntgentäta (vita) ”strån” i. Det visade sig vara tråden som nallens ögon höls fast med, som var röntgentät.

IMG_5115

Nallehuvudet som opererades ut. Litet och sött, men kan ställa till med nog så mycket problem. Denna gången gick det lyckligtvis bra.

Magomvridning

En av de riktigt akuta åkommorna, som jag träffar på då och då, är magomvridning.
Hundens magsäck vrids 180 grader (ett halvt varv) runt sin egen axel och som en följd av detta snörps både matstrupe och översta delen av tunntarmen av. Innehållet i magsäcken kan alltså varken passera ut i tarmen eller kräkas upp. Magsäcken fylls ut mer och mer eftersom att magsaft och gas hela tiden produceras och detta och det innehållet som fanns i magsäcken från början är fångat i magsäcken. Efter ett tag är magsäcken bokstavligen fylld till bristningsgränsen. Man brukar nu kunna se att hunden ser svullen ut om magen.
Hunden är oftast dämpad, eller väldigt rastlös, smärtpåverkad och har hög puls. Ibland försöker de kräkas utan att det kommer upp något.
Vi ställer diagnosen genom att röntga buken på hunden. Där syns det om magsäcken är omvriden och gasfylld.
Vid en magomvridning måste man agera på en gång. Magsäcken behöver tömmas på så mycket gas som möjligt, hunden behöver smärtlindring och droppbehandling. Därefter behöver hunden opereras där magsäcken vänds rätt och sys fast till bukväggen för att förhindra att samma sak händer igen.
En magomvridning är som sagt ett akutfall: patienterna är kraftigt nedsatta och smärtpåverkade, med försämrad blodförsörjning och syresätting till delar av kroppen. Därför är det inte heller alla som klarar sig. Några har haft så dålig blodförsörjning till magsäcken att stora delar av magsäckens vävnad har gått i nekros, vävnaden har dött, så att det ända rätta är att låta dem somna in under operationen. Hos andra ser vi arrytmier, ojämna hjärtslag, och annan påverkan av hjärtaktviteten dagarna efter operationen, för att hjärtmuskeln har tagit skada under det akuta förloppet.

Om man av någon anledning inte vill operera sin hund – den kan vara gammal, ha andra sjukdomar, vara i så dåligt skick vid ankomst att prognosen bedöms som extremt dåligt, eller någon annan anledning – så måste den få somna in på en gång. Vilket beslut man än tar, så ber jag er att uppsöka veterinärvård på en gång vid misstanke. Det här är ett oerhört smärtsamt tillstånd och hunden bör få hjälp och lindring snabbt.

IMG_2438

Röntgenbilden som bekräftar misstanken. Magsäcken är omvriden och gasfylld.
Även tarmarna innehåller mycket gas.

Kejsarsnitt

Senast jag arbetade jour fick jag in ett kejsarsnitt på en hund som verkligen hade magen full av valpar, tolv stycken fick vi hjälpa att komma till världen. Kejsarsnitt är roliga operationer, det är fantastiskt att få plocka ut små knyten och se hur snabbt de kravlar omkring och letar efter mamma om allt går bra. Tyvärr går ju inte alltid allting bra, det finns ju ofta en orsak till att en hund eller katt behöver ett kejsarsnitt, och kanske är ungarna svaga och kanske är det flera som inte klarar sig. Neonatalvården är ett område där vi intom veterinärvården ligger långt efter humansjukvården, och det kommer vi förmodligen alltid att göra av olika skäl. Prematura människobebisar kan man uträtta mirakel med, men det kostar oerhört mycket resurser (och pengar!), och det har vi i västvärldenbestämt att det ska få göra. En människa får oftast ett barn i taget och få barn under en livslängd, det innebär att man har investerat väldigt mycket i varje enskild bebis. Att fölora en nyfödd bebis är inte samma sak som att en av fler valpar dör, hur vi än vänder och vrider på det.

Rådgivning vid förlossning är också oerhört svårt, och födslar oerhört individuella, det är väl därför bebisar föds i taxibilar och i hallen fast den blivande modern ringde in o frågade om det inte var dags att komma in. Det är lika komplicerat på valpar, och är man osäker är det bättre att ta det säkra före det osäkra. Några exempel på tecken på dystoki, eller valpningsproblem, är påverkat allmäntillstånd hos honan, att fostervatten har passerat för mer än 2 timmar sedan och ingenting mer har hänt efteråt, svaga och/eller oregelbundna värkar i mer än 2-4 timmar, utan att någon unge fötts, eller starka, regelbundna värkar i mer än 20-30 minuter utan att en unge fötts.

Det är jätteviktigt att läsa på ordentligt innan man har ett djur som ska föda, om man inte vet hur en normal förlossning ska gå till är det hopplöst att försöka bedöma om något gått fel. Och som alltid är en bra, gällande försäkring en stor hjälp om det väl blir problem.

Svensk djursjukvård

image

 

 

imagePå semester i Thailand och saknar jobbet efter en vecka. Läser jobbmail och får titta på lite röntgenbilder en kollega med egen klinik skickar, hon förstår att man får abstinens. Kollar in de lokala hundarna och katterna. Mycket hudåkommor, och tänker att vår veterinär som håller på att specialisera sig inom dermatologi skulle älska att ta prover och mikroskopera. Själv är jag bättre kompis med stora maskiner som vår CT än med mikroskopet. Undrar om det finns djur som får åka CT i Thailand. Om så är fallet lär det vara väldigt få förunnat…

Jag ser djur i bra hull, de ser ut att ha det ganska ok. Det är naturligtvis bara en liten del jag ser, men ändå. Så länge de är friska är det säkert ok att leva luffarliv på stranden, bara man har mat i magen och skydd för väder och vind. Annat om, eller när, de blir sjuka.

I Sverige är den stora majoriteten av hundarna och katterna försäkrade. Det innebär att djursjukvården har avancerat i en rasande fart. Alla gillar inte det, det finns t.ex. en Facebook-grupp för lägre veterinärkostnader. Jag vet inte riktigt vad syftet är, vill man få bort momsen är det väl gott och väl. Vill man bara att det ska bli billigare innebär det tyvärr också sämre, eftersom marginalerna inte är så stora och avancerad vård kostar pengar. Att kejsarsnitta en människa akut kostar flera gånget mer än att snitta en hund akut. En poliklinisk undersökning på vårdcentral mer än dubbelt så mycket som motsvarande för en hund eller katt. Om man inte tycker att det är så viktigt att ens tik ligger uppkopplad på övervakning och kopplad till avancerade uppvärmningsanordningar, intravenöst dropp och så vidare när den kastreras, så kan man göra det lite billigare. Ofta går det bra ändå. Men om det inte gör det, då är det många av oss som är beredda att betala mer för den ökade säkerheten. Och hur det går vet man ju inte innan. Och efteråt, som Stig Dagerman skriver i sin kända novell Att döda ett barn, efteråt är allting försent. Själv chansar jag inte när det gäller mina djurs säkerhet. Inte med barnens heller, vi bokar dyr taxi med barnstolar i Thailand, slänger inte in dem i en tuk-tuk och far genom landsbygden på vinst och förlust.

När det gäller allvarliga sjukdomar, kraftiga trauman, svåra benbrott, behov av blodtransfusioner och så vidare får man betala mycket höga summor för avancerad vård. Försäkringsbolagen följer med, och skapar nya bättre försäkringar med högre maxbelopp, till högre pris. Att skaffa sådana är frivilligt, liksom att ha djur. Min egen hund har en försäkring som innebär att jag bara betalar en fast självrisk. Den kostar årligen mindre än hennes mat gör. Och väldigt mycket mindre än mina barns alla kläder och leksaker, för att inte tala om min Thailandsresa. Hennes försäkring kostar årligen ungefär dubbelt så mycket som jag lagt på taxiresor i Thailand under två veckor, med ett bolag som ägs av en svenska, med bilar med barnstolar bak och airbags fram. Det unnar jag henne, hon får ju trots alls inte följa med på semestern till Thailand.

En del tycker att det är vansinnigt att folk kan lägga många tiotusentals kronor på sitt sjuka djur. Men man hör sällan samma upprördhet över vad folk är villiga att betala för en resa. Ett hemmabiosystem eller en bil.

De friska djuren jag mött i Thailand verkar ha det okej. Om de, som min hund gjort, hade brutit armbågen och behövt avancerad kirurgi vid tre månaders ålder, hade det varit värre. Då är jag glad att jag kan välja om jag vill kosta på Signe det eller inte.

Jag är stolt över svensk djursjukvård. Jag är extra stolt över mina kollegor när de gjort ett riktigt bra arbete på ett akut sjukt djur, kanske fått igång en patient med hjärtstopp. Om vi inte klarar patienten, försöker jag komma ihåg att berätta för dem att de inte är gudar, bara hjältar.

Framförallt är jag dock tacksam. Tacksam över att bo i ett land där så många har det så gott ställt att de kan unna sitt djur en bra försäkring. Och erbjuda dem en sjukvård som många människor inte ens har tillgång till.

Klokapselbrott

image

Brutna klor är ett vanligt tema på akutmottagningen. Orsaken till att jag vill titta på dem ganska fort är att det finns en risk att klorester kvar, och om de inte tas bort o det görs rent i området, så finns en klar risk för infektion. Den kan i värsta fall sätta sig i skelettet och orsaka osteomyelit, infektion i skelettet, som alltid är allvarligt och som kan vara svårbehandlat.Brutna klor gör dessutom ont som tusan, så jag brukar skynda mig att ge smärtstillande och lugnande innan jag undersöker skadan. Alla klorester ska försöka avlägsnas och sen blir det bandage till nästa dag. Efter det får man skydda klon tills det är torrt o fint, det växer nästan alltid ut en ny klo.

Att hunden (eller någon gång katten) inte slickar på såret är sedan A och O för läkningen. Partyhatt/krage är trist, men att amputera infekterade klor som inte läker är ännu tristare…

Trauma är den vanligaste orsaken till klokapselavlossning, djuret fastnar helt enkelt i något. Mer ovanligt är symmetrisk lupoid onychodystrofi. Det är det första man misstänker på hundar som plötsligt får problem fler klor, som blir sköra, flikiga och faller av. SLO kan ofta behandlas med bra resultat, det finns flera olika behandlingsrekommendationer.  Bilden visar klor i läkning efter behandling med kortison, Viacutan, Onychotin och allergifoder.

När benen går sönder

Under nattens jourpass lyckades inte bara ett, utan två, stackars djurben gå alldeles sönder. Tack och lov inte på samma djur, det ena var på hund och det andra var på en katt. Bra med katter är att om katten och benet finns i samma rum, så brukar det gå att få det att läka, påstås det. Bra med hundar är att det finns bra ortopeder som är bra på att laga ben. Bra med min arbetsplats är att vi har öpper dygnet runt, året om. Det betyder att de stackars benen kunde få starka smärtstillande mediciner och stabiliseras tillfälligt i väntan på sina operationer, som kunde utföras av kirurger som inte verkar göra något annat än att operera iohop trasigheter hela dagarna. Folk är förresten så dåliga på att bygga spjälor av nedhuggna granar på 2000-talet, då är det fint med avancerad veterinärvård, med formgjutna plastskenor och gips att forma kring söndriga ben. Förresten är det inte helt lätt med spjälor, oavsett om man har en gran eller inte, så det är bättre att låta veterinären fixa med dem.

Hur vet man då om benet är av eller inte. Inte alltid så lätt. Dinglar det så brukar det vara ett dåligt tecken. Tar djuret stöd och lägger en del tyngd på benet brukar det vara bättre. Sen finns det en massa nyanser därimellan. Vi brukar försöka rådgiva över telefonen så gott det går, men ibland är det enda man kan göra klämma o känna och slå en röntgenbild eller två.

Och så finns det den där bra regeln -om du hade åkt till akuten med ditt barn, så kanske du ska åka med din hund eller katt också.