Tandlossning

Jag jobbar en del med djurtandvård och något av det jag ser oftast är parodontit, tandlossning. Små hundraser är överrepresenterade, men det finns hos både stora hundar och katter med.
Tandlossning uppstår pga plaque och inflammation i tandköttet. Plaque är bakterier och döda celler som bildar en beläggning på tänderna. Plaquet kan i sin tur mineraliseras och bli till tandsten. Plaquet skapar en inflammation i tandköttet, och det är denna inflammatoriska reaktion som på sikt leder till tandlossning. Inflammationen får först tandköttet att dra sig tillbaka och det bildas tandköttsfickor längs tänderna. Därefter börjar en nedbrytning av käkbenet. Ju längre detta tillåts pågå, desto mindre finns det kvar av tandens fäste och desto större är fickan runt tanden där matrester och bakterier kan lagras. Gravt angripna tänder måste extraheras, opereras ut.

pa3 pa7
Precis som hos oss människor, kan man förebygga tandlossning med god tandvård. Daglig tandborstning avlägsnar plaquen och håller tandköttet friskt. Och som för oss, är det tandköttskanten och eventuella fickbildningar som är det allra viktigaste ställena att borsta.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.